Italija pješačkom stazom planira povezati sve svoje nacionalne parkove!

Staza duga 7.000 km

Staza „Sentiero dei Parchi“ razvijat će se duž postojeće staze „Sentiero Italia“ koja trenutno povezuje 18 od 25 talijanskih nacionalnih parkova

Za sada samo još projekt, ali morate priznati lijepa i izvrsna ideja s ciljem promocije zdravog načina života i održivog turizma. Riječ je o namjeri povezivanja svih talijanskih nacionalnih parkova jedinstvenom pješačkom stazom dugom preko sedam tisuća kilometara - od alpskih vrhova u NP Gran Paradiso na sjeveru zemlje, preko Etne na Siciliji do tri nacionalna parka na Sardiniji.

Projekt „Sentiero dei Parchi“ (Staza parkova) rezultat je sporazuma između talijanskog ministarstva zaštite okoliša i Talijanskog alpskog kluba (Club Alpino Italiano - CAI), najstarijeg i najvećeg udruženja planinara i zaljubljenika u planinarstvo naših jadranskih susjeda. Sporazum je potpisan 24. svibnja povodom Europskog dana parkova s ciljem poboljšanja pješačkih staza u zaštićenim područjima te stvaranja održive staze koja će povezati svih 25 talijanskih nacionalnih parkova. Nova staza duga preko sedam tisuća kilometara razvijat će se duž postojeće staze „Sentiero Italia“ kojom upravlja CAI, i to u 400 etapa od Alpa na sjeveru zemlje, duž Apenina, preko Sicilije sve do nacionalnih parkova na sjeveru Sardinije.

 

„Nova će staza povezati svih 25 nacionalnih parkova u našoj zemlji“, izjavio je talijanski ministar zaštite okoliša Sergio Costa. „Naši nacionalni parkovi su naše najveće prirodno blago i moramo osigurati njihovo očuvanje, ali i dostupnost svim našim građanima. Proračunom ćemo za uređenje ove staze, ali i održavanje svih staza u zaštićenim područjima, osigurati čak 35 milijuna eura u razdoblju od 2020.-2033. godine, čime pokazujemo koliko nam je stalo do zaštite naše prirodne baštine i biološke raznolikosti te njezinog unapređenja u smislu razvoja održivog turizma. To je posebno važno u ovom razdoblju oporavka nakon zdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19, kada svi osjećamo potrebu da što više boravimo na otvorenom.“

Osim toga, ministar Sergio Costa najavio je i da će se za sve izletnike i korisnike nove staze izraditi i svojevrsna 'putovnica', kao simbolično priznanje za posjećene nacionalne parkove, ali i mogućnost dobivanja nagrada za one koji uspiju posjetiti svih 25 nacionalnih parkova.

Postojeća staza „Sentiero Italia“ trenutno povezuje već 18 od 25 nacionalnih parkova i ima 85 etapa koje su u cijelosti ili djelomično uključene u njihove granice. Nova staza će osim svih talijanskih nacionalnih parkova uključiti i ostala zaštićena područja, parkove prirode i rezervate biosfere.

Ciljevi nove Staze parkova vrlo su ambiciozni – njome će se zaštićena područja prirode nastojati ponovno pokrenuti kao mjesta očuvanja i upravljanja prirodom, kako bi se lokalnom stanovništvu dala mogućnost razvoja održivih gospodarskih djelatnosti, omogućio siguran izvor prihoda i, u konačnici, spriječilo iseljavanje u velike gradove i druge regije Italije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Otkrijte EuroVelo3, 5.300 km dugu biciklističku rutu od Norveške do Španjolske

Ako imate dovoljno kondicije i volje, možda se jednog dana odlučite na putovanje biciklističkom rutom EuroVelo 3. Na oko 5.300 km dugom putu od norveškog Trondheima do Santiaga de Compostele u Španjolskoj, moći ćete otkriti neke od najimpresivnijih katedrala na europskom kontinentu, uključujući one u Kölnu, Aachenu i Santiago de Composteli, ali i proći kroz mnoge lijepe gradove, uključujući Hamburg, Liège i Pariz.

Ne znate kamo za vikend? U Park prirode Lonjsko polje!

Park prirode Lonjsko polje nudi mnoštvo sadržaja u sklopu svoje posebne ponude „Vikend program“. U Čigoču, europskom selu roda možete čuti zanimljivosti o rodama i njihovom suživotu sa stanovnicima ovog pitoresknog mjesta. S obzirom da rode dolaze krajem ožujka, proljeće je savršena prilika da se upoznate s njima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER