Extinction Rebellion Zagreb velikim transparentom upozorio na klimatsku krizu

#ClimateCareUprising

Jučer poslijepodne u centru Zagreba Extinction Rebellion Zagreb podigao je veliki transparent s porukom „Klimatska kriza - djeluj odmah“ čime se i Hrvatska priključila pokretu Climate Care Uprising koji zahtijeva ozbiljan i hitan pristup zaštiti klime!

S nebodera na trgu bana Jelačića Extinction Rebellion Zagreb izvjesio je veliki transparent kojim je javnost upozorio na hitnost klimatske krize te pozvao na djelovanje.

U sklopu trotjednog europskog pokreta za klimatsku pravdu pod nazivom Climate Care Uprising, zagrebački Extinction Rebellion (XR) je u srijedu 14. listopada u poslijepodnevnim satima izveo akciju podizanja transparenta s riječima „Klimatska kriza, djeluj odmah“ na Iličkom neboderu na glavnom gradskom trgu u Zagrebu. Aktivisti/kinje su izveli/e ovu akciju kao reakciju na nedostatak poduzetnosti po pitanju klimatskih promjena, ali i drugih kriza.

  • Extinction Rebellion Zagreb

Početkom ove godine hrvatska znanstvena zajednica predala je apel vlastima kojim je zatražila hitno proglašenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj te uključenje znanstvenih spoznaja o klimatskoj krizi pri donošenju odluka. Hrvatska je zbog svojeg geografskog položaja jedna od najugroženijih europskih zemalja po pitanju klimatskih promjena, a već ove godine pokazali smo nespremnost za nošenje s krizama poput pandemije, potresa i poplava.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene iz 2018. upozorava na to da ako do 2030. ne smanjimo emisije CO2 emisije za 45 %, prijeti nam porast globalne temperature za 1,5 stupnja Celzija. Za Hrvatsku to znači opasnost od katastrofa poput porasta razine mora, ekstremnog vremena, suša, požara, gubitka bioraznolikosti te problema s proizvodnjom hrane.

Unatoč tome, ove su godine donesene brojne štetne odluke poput daljnjih investicija u fosilnu industriju, eksploataciju i istraživanja za bušenje u Slavoniji i na Jadranu, nastavljeno je s deforestacijom, a u utorak je u Riječki zaljev uplovio LNG brod te LNG projekt na Krku uskoro kreće s radom.

Extinction Rebellion Zagreb stoga ovom nenasilnom akcijom najavljuje otpor takvim odlukama te poziva sve zabrinute i zainteresirane građane(k)e da se pridruže pokretu, bilo aktivistički, umjetnički ili na neki drugi način, kako bi se zajedno izborili/e za bolju budućnost.

  • Extinction Rebellion Zagreb

Izvještaj s fotografijama dostupan je i na Facebook stranici XR Zagreb. Transparent je podizan na neboder unatoč jakom vjetru, a kasnije je razvučen na Trgu bana Jelačića te slikan odozgo.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Opravdava li hitnost klimatskih akcija građanski neposluh?

Gotovo 400 svjetskih znanstvenika podržalo je prosvjede klimatskih aktivista koji su se prošle jeseni proširili cijelim svijetom kako bi se upozorilo na klimatsku i ekološku katastrofu koja prijeti cijelom čovječanstvu. Znanstvenici su tada naglasili kako nam neuspjeh u borbi protiv klimatske krize može nanijeti „neizrecivu patnju“ te su mnogi od njih opravdali mirne prosvjede i građanski neposluh čiji je cilj prisiljavanje svjetskih vlada i političara na poduzimanje hitnih klimatskih akcija.

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili  su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER