Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

„Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!“

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

„Dok god prioritiziramo ono što je politički moguće nad onim što moramo učiniti, ne postoji nada." – Greta Thunberg

 

Početkom studenog u Glasgowu će se održati 26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama, takozvani COP26. Ovogodišnjem COP-u prethodi 25 takvih konferencija od kojih se očekivalo da će države svijeta svojim klimatskim politikama poduzeti ambiciozne korake za očuvanje klime, no donesene odluke ostale su mrtvo slovo na papiru, navodi se u najavi prvog klimatskog marša – Marša za opstanak.

25 godina kasnije i unatoč Pariškom sporazumu iz 2015. godine, kojim se porast globalne temperature trebao održati ispod 2 °C do kraja stoljeća te ograničiti na 1,5 °C, trenutačnom putanjom hrlimo prema pogubnom zagrijavanju. To je putanja u kojoj nastavljamo upotrebljavati fosilna goriva i emitirati stakleničke plinove, uništavati šume, eksploatirati životinje i tlo te vjerovati u iluziju stalnog rasta na ograničenoj planeti. Ta putanja nas vodi prema otapanju polarnih kapa i porastu razine mora, propadanju usjeva, poplavama, temperaturnim ekstremima, gubitku bioraznolikosti i kolapsu ekosustava. Posljedično, vodi nas prema nestašicama hrane i vode, društvenim nestabilnostima, ratovima i izbjegličkim valovima.

Premda mala zemlja, i Hrvatska igra svoju ulogu u klimatskoj krizi kada se gledaju emisije po glavi stanovnika i, kako znanstvenici upozoravaju, mediteranska prosječna temperatura već se podigla više od svjetskog prosjeka - za 1,5 °C! Zato povodom zadnjeg dana konferencije COP 26 izlazimo na ulice centra Zagreba i tražimo da se klimatska kriza tretira kao primarna na svakoj razini političkog i gospodarskog odlučivanja. Također smatramo da je klimatska pravda neraskidiva od društvene pravde, što znači da trebamo sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i država globalnog juga koje su već teško pogođene klimatskom krizom.

>>> Pročitajte još >>> Klimatska kriza - „Našoj djeci prijete ratovi zbog hrane i vode“

Marširat ćemo jer najbogatijih 10 % ljudi uzrokuje pola svih individualnih emisija stakleničkih plinova, a 100 najvećih fosilnih korporacija uzrokuje preko 70 % industrijskih i za to ne snose odgovornost. Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu. Jer ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa. Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića.

Marš podržavaju Znanstvenici za klimu, Extinction Rebellion Dalmacija, Zelena akcija, Forum za održivi razvoj Zeleni prozor, udruga Vestigium, Zasadi stablo ne budi panj!, Prijatelji životinja, Građanska inicijativa Travoltino, Greenpeace Hrvatska, a podrške i dalje pristižu!

Marš će se održati u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a njegova ruta bit će objavljena naknadno. Dodatne informacije, kao i najave zahtjeva te govora na maršu možete pratiti putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Extinction Rebellion Zagreb poziva vas na drugi Klimatski marš

Extinction Rebellion Zagreb u subotu 23. travnja 2022. organizira drugi Klimatski marš - za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu. Budući da se dan ranije, 22. travnja, obilježava Dan planeta Zemlje, Maršem se želi poručiti kako se taj dan mora obilježavati svakog dana, a ne samo jednom godišnje.

U Zagrebu održan klimatski Marš za opstanak

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER