Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Od 1. srpnja Njemačka preuzima šestomjesečno predsjedništvo Vijećem EU-a od Hrvatske

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

Povodom zadnjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, aktivistkinje i aktivisti inicijative Extinction Rebellion Zagreb izveli su akciju ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom su uputili oštru kritiku na hrvatsko šestomjesečno predsjedanje. U popratnom govoru istaknuto je da Hrvatska pripada zemljama koje će najteže pogoditi klimatska kriza, a da po tom pitanju nisu donesene nikakve strategije zaštite ili prevencije.

XR Zagreb poručuje da je predsjedanje iskorišteno za sklapanje novih poslova kojima se samo nastavlja devastacija i eksploatacija prirode. Time se šest mjeseci predsjedanja pokazalo običnom predstavom za mase i traćenjem dragocjenog vremena koje je preostalo za djelovanje.

Aktivisti i aktivistkinje zagrebačkog Extinction Rebelliona su na kraju akcije pozvali sve zainteresirane građane da se pridruže buntu za opstanak kako bi zajedničkim djelovanjem osigurali očuvanje našeg okoliša i budućnosti za generacije koje dolaze.

  • Aktivisti XR Zagreb razvili su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“. Foto: Extinction Rebellion Zagreb

Podsjetimo, Njemačka od 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od Hrvatske pa su tim povodom Uredi Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu prošlog četvrtka organizirali online briefing za medije na  kojem su sudjelovali  potpredsjednici Europskog parlamenta iz Njemačke Katarina Barley (SPD, S&D) i Rainer Wieland (EPP) te hrvatski zastupnici Tonino Picula (S&D) i Željana Zovko (EPP). 

Komentirajući rezultate hrvatskog predsjedanja koje se danas privodi kraju, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (S&D) istaknuo je kako je „prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova.“

„Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima. Ali isto tako, treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade“, kazao je Tonino Picula.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Knežiji se brane sve zagrebačke zelene površine

Prije nekoliko dana Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na društvenim mrežama pohvalio se infografikom kojom ponosno ističe da zelene površine čine 75,3 posto površine Grada Zagreba. Prema tom podatku Zagreb je očito „zeleniji“ i od samog Beča - „najzelenije prijestolnice svijeta“, koji eto jedva jedvice godinama uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto.

Opravdava li hitnost klimatskih akcija građanski neposluh?

Gotovo 400 svjetskih znanstvenika podržalo je prosvjede klimatskih aktivista koji su se prošle jeseni proširili cijelim svijetom kako bi se upozorilo na klimatsku i ekološku katastrofu koja prijeti cijelom čovječanstvu. Znanstvenici su tada naglasili kako nam neuspjeh u borbi protiv klimatske krize može nanijeti „neizrecivu patnju“ te su mnogi od njih opravdali mirne prosvjede i građanski neposluh čiji je cilj prisiljavanje svjetskih vlada i političara na poduzimanje hitnih klimatskih akcija.

Extinction Rebellion Zagreb: „NE fosilnoj industriji u planiranju budućnosti!“

Danas je Extinction Rebellion Zagreb, pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja, povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj održao performans ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mjesta odakle Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije do kraja lipnja 2020. godine.

Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER