Extinction Rebellion Zagreb: „NE fosilnoj industriji u planiranju budućnosti!“

„U proteklih pet mjeseci predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a nije bilo konkretnog napretka po pitanju rješavanja klimatske krize“

Danas je Extinction Rebellion Zagreb, pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja, povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj održao performans ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mjesta odakle Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije do kraja lipnja 2020. godine.

„Ovom smo akcijom u kojoj je simbolički predstavnik fosilne industrije prolijevao naftu po aktivistkinjama/ima htjeli ukazati na to da svjedočimo velikom porastu izumiranja vrsta, a da ulogu u tome igra sama fosilna industrija“, ističe se u priopćenju zagrebačkog ogranka pokreta Extinction Rebellion.

  • Fotografija: © Matej Kožić

Od početka ovog stoljeća u Hrvatskoj je izumrlo 16 vrsta ptica, a kao posljedica ljudskog djelovanja ugrožene su i velike zvijeri: vuk, medvjed i ris te više od 700 biljnih vrsta, navodi Extinction Rebellion Zagreb. Također, podsjećaju kako Vlada RH ne samo da ignorira Apel hrvatske znanosti za sustavnu klimatsku akciju upućen prije četiri mjeseca, nego dopušta da predsjedanje Vijećem EU-a sponzorira naftna kompanija INA.

  • Fotografija: © Matej Kožić

„Podsjećamo, INA je u vlasništvu hrvatske države i MOL-a, koji je zaprljao ruke uništavanjem prirodnih dobara i lobiranjem za nastavak fosilne ere u Europskoj uniji, i to u trenutku kada bi se trebala poticati tranzicija s fosilnih goriva i smanjenje potrošnje. Ne samo da u proteklih pet mjeseci predsjedanja nije bilo konkretnog napretka po pitanju rješavanja klimatske krize koja uzrokuje masovno izumiranje i ozbiljno prijeti čovječanstvu, već su upravo INA-i dodijeljene koncesije za daljnja istraživanja i eksploataciju nafte na Jadranu i kopnu.“

Ističe se kako je dodatno kontradiktorno što je ova odluka donesena u godini kada je EU predstavila svoj Europski zeleni plan te prije samo dva dana objavila Strategiju za očuvanje bioraznolikosti do 2030.

  • Fotografija: © Matej Kožić

„Zašto se onda i dalje odobravaju i financiraju projekti fosilne industrije koji će još desetljećima ugrožavati prirodna staništa i njihovo biljno i životinjsko stanovništvo?“, pitali su aktivisti/kinje Extinction Rebellion Zagreb te uputili kritiku i čelnicima Europske unije zato što i dalje „stavljaju korporativne interese ispred budućnosti živoga svijeta, dopuštaju ovakve prljave poslove i krše obećanja iz Europskog zelenog plana.“

„Kažemo NE fosilnoj industriji u planiranju svoje budućnosti!“, zaključuje Extinction Rebellion Zagreb.

 

VEZANE VIJESTI

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili  su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER