Građani Črnomerca protiv reciklažnog dvorišta

Spontano mirno okupljanje za bolji život na Črnomercu

Stanovnici Črnomerca ovim spontanim okupljanjem žele iskazati svoje nezadovoljstvo izgradnjom mobilnog reciklažnog dvorišta na zemljištu koje se nalazi u Ulici Črnomerec između kućnih brojeva 90 i 94. Okupljanje je najavljeno za subotu 26. rujna u 10 sati, a unatoč najavi lošeg vremena za dolazak je zainteresirano već preko stotinu građana/ka.

Postoji više razloga zbog čega se stanovnici Črnomerca protive izgradnji mobilnog reciklažnog dvorišta u svom susjedstvu, i to na zemljištu koje se godinama nije koristilo, a nalazi se u gusto naseljenom području, svega dvjestotinjak metara udaljenom od Osnovne škole Medvedgrad. Osim toga, navedeno se zemljište nalazi uz autobusnu stanicu na kojoj učenici nakon završetka nastave čekaju prijevoz do kuće pa se stanovnici Črnomerca boje da će im djeca morati čekati autobus u neprikladnom okruženju.

Kao jedan od razloga navodi se i blizina potoka Črnomerec koji je od ove lokacije udaljen svega desetak metara, a poučeni iskustvom s nedavnim bujičnim poplavama građani s pravom ističu problem kontrole slivnih voda tijekom sve češćih nevremena. Naposljetku, novo reciklažno dvorište utjecat će i na povećanje prometa što će utjecati na sigurnost pješaka i dodatan problem onečišćenja bukom.

Dio stanovnika Črnomerca se na navedenom zemljištu nadao uređenju dječjeg igrališta, očekivala se i izgradnja nove stambene zgrade, a najviše priželjkivalo uređenje nove zelene površine. No nitko nije očekivao da će upravo ovdje, gotovo preko noći, niknuti mobilno reciklažno dvorište.

Stanovnici Črnomerca pokrenuli su i peticiju protiv reciklažnog dvorišta koja će se moći potpisati od četvrtka 24. rujna od 15 sati u dvorištu stambene zgrade Črnomerec 127 (preko puta ulaza u navedeno dvorište), a inicijativa „Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište poziva građane/ke da na subotnjem okupljanju sudjeluju u što većem broju.

Njihov cilj je kvalitetniji plan te izgradnja mobilnog reciklažnog dvorišta na primjerenijoj lokaciji na kojoj neće narušavati zdrav, miran i dostojanstven život u ovom dijelu grada.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Maksimiru

Ove subote iskoristite lijepo vrijeme i uhvatite sunčeve zrake u šetnji po Maksimirskoj šumi. Pridružite se novom promatranju ptica u organizaciji Udruge BIOM! NAPOMENA: ZBOG NAJAVLJENE KIŠE U SUBOTU, PROMATRANJE PTICA PREBAČENO JE ZA NEDJELJU.

Zagreb: Novo radno vrijeme reciklažnih dvorišta

Zbog zaštite zdravlja i sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, od četvrtka 19. ožujka 2020. godine, reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta na području grada Zagreba imaju novo radno vrijeme.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER