Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

Projekt „Žedni grad“ svoj prvi program posvećuje inicijativi za dostupnost besplatne pitke vode na Manduševcu

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

Fokus projekta „Žedni grad“ su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika. Polazeći od činjenice da je voda javno dobro i ljudsko pravo, projekt započinje propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda glavnog zagrebačkog trga ponovnim uvođenjem pitke funkcije na najstariju gradsku česmu – Manduševac.

Program posvećen Manduševcu uključuje urbanu intervenciju na lokaciji Manduševca, šetnju za građane kojom se tematizira pitka i druga voda u centru grada, potom tribinu „Žedni grad: Drži li Manduševac vodu?“ te književni natječaj za kratku priču na temu grada uz uvjet spomena vode u gradu.

Autor programa je Saša Šimpraga i provodi se u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD.

  • Maduševac na Trgu bana Jelačića / Fotografije: Saša Šimpraga / Goran Kerić

Šetnja će uključiti različite urbane momente koji su posredno ili neposredno vezani uz element vode: od priče o Manduševcu i tome kako se kroz povijest mijenjao te potrebi njegove sadržajne nadogradnje, preko gradskih potoka koji i danas teku podzemljem središta Zagreba, a uvjetovali su urbanizam mnogih gradskih ulica, potom fenomena poplava, imena ulica, lokacije najstarijeg prikaza nekog zagrebačkog mosta, postojećih pumpi i javnih pojila te problema njihova oblikovanja, pa sve do poznatih i nepoznatih gradskih detalja inspiriranih vodom.

Šetnju u subotu 26. rujna s početkom u 11 sati vodi Saša Šimpraga i trajat će oko dva sata. Broj sudionika ograničen je na najviše 50 osoba, a prijave se primaju putem sljedeće poveznice.

Događanje se organizira uz poštovanje epidemioloških mjera. Radi zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja ostalih sudionika, svi se sudionici pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Sudionicima šetnje se preporučuje da ponesu vlastite maske.

Goethe Institut Kroatien / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

ŽEDNI GRAD | ZADAR

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER