Zelena transformacija starog željezničkog čvorišta u Sankt Peterburgu

Projekt kakav je potreban golemom prostoru bivše tvornice Gredelj

Fantastičan arhitektonski projekt obnove starog i zapuštenog željezničkog čvorišta te izgradnje nove gradske zone mješovite namjene sačuvat će sjećanje na povijesnu namjenu ovog prostora, integrirati i naglasiti njegov industrijski karakter, a istovremeno stvoriti suvremen, dinamičan i udoban stambeni prostor.

Nizozemske arhitektonske tvrtke KCAP i Orange Architects udružile su se s ruskom tvrtkom A.Len Architectural Bureau kako bi redizajnirali prostor oko nekadašnje manevarske stanice Tovarno-Vitebskaya i starog željezničkog čvorišta u Sankt Peterburgu te ga pretvorile u novu četvrt mješovite namjene s velikim zelenim površinama.

Riječ je o nastavku ranijeg projekta Ligovsky City tvrtke Glorax Development, kojim će se nadograditi i osuvremeniti zatečene strukture kako bi se prostoru dao novi život uz poštovanje ambijentalnih posebnosti i povijesne namjene ove lokacije. Projektom će se cijeli prostor obogatiti velikim zelenim površinama, od linearnih parkova i ozelenjenih bulevara koji slijede linije starih željezničkih pruga do intimnijih dvorišta i šetnica koje će se protezati između novih zgrada.

© Orange Architects / Ligovsky City

Postojeće građevine će se redefinirati, a mnogi povijesni elementi ovog prostora, poput malih gospodarskih zgrada, starih dizalica i željezničkih pruga, iskoristit će se za uređenje javnih zelenih površina - šetnica i linearnih parkova koji će se pružati uz glavni smjer stare željezničke pruge u pravcu sjever-jug. Glavni ulaz u novu četvrt nalazit će se u njenom sjevernom dijelu prvenstveno mješovite namjene uz novu stanicu metroa Borovaya i služit će kao novo središte ovog dijela grada uz Aveniju Ligovsky (Ligovsky Prospekt). S druge strane, u južnom dijelu nove četvrti sagradit će se više visokih zgrada, od kojih će tri zgrade pod nazivom „Trio“ stvarati novu vizuru ovog dijela grada.

© Orange Architects / Ligovsky City

Na prostoru nekadašnjeg željezničkog čvorišta uz Ligovsky Prospekt u jugoistočnom dijelu Sankt Peterburga tako će nastati nova, pretežno rezidencijalna četvrt za 8.600 stanovnika. Na površini od 30 hektara, odnosno 517.000 m2, nalazit će se i brojni restorani i kavane, trgovine, poslovni i sportski objekti, kao i četiri dječja vrtića, jedna osnovna i jedna srednja škola te podzemna i površinska parkirališta.

© Orange Architects / Ligovsky City

„Želimo stvoriti aktivno i hortikulturno uređeno okruženje u kojem još uvijek možete osjetiti povijesnu namjenu ovog dijela grada i živjeti u skladnoj zajednici sa svojim susjedima, uz izvrsnu povezanost sa središtem Sankt Peterburga“, rekao je Patrick Meijers, partner u tvrtki Orange Architects.

© Orange Architects / Ligovsky City

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

SeiMilano: Središte u predgrađu

Nova milanska rezidencijalna četvrt SeiMilano s brojnim sadržajima, javnim zelenim površinama, trgovinama i coworking prostorima gradit će se prema fantastičnom projektu arhitektonskog studija Mario Cucinella Architects.

Praški Glavni kolodvor postaje „Sretni Glavni“ za novo tisućljeće

Transformacijom praškog Glavnog kolodvora u suvremeni „Nový Hlavák“, park Vrchlického sady ponovno će se povezati s povijesnom zgradom željezničkog kolodvora te tako postati nova vrata glavnog grada Češke. Redefinirajući urbani krajolik grada i razvijajući održivu viziju grada ugodnog za život njegovih stanovnika, projekt se temelji na mobilnosti s niskom razinom emisija, prilagodljivoj ponovnoj upotrebi i drvenoj gradnji.

Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER