„Rajski otok“ suočava se s najgorom ekološkom krizom u svojoj povijesti

Ekološka katastrofa na Mauricijusu potvrđuje da fosilna goriva trebaju ostati tamo gdje im je mjesto. Pod zemljom!

Istjecanje nafte iz japanskoga broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na koraljni greben na Mauricijusu, prijeti najvećom ekološkom katastrofom u povijesti otoka te ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u ovom dijelu Indijskog oceana, kao i cjelokupno gospodarstvo, sigurnost opskrbe hranom i zdravlje lokalnog stanovništva.

Otok Mauricijus suočava se s golemom ekološkom krizom uzrokovanom istjecanjem nafte iz nasukanog japanskog broda MV Wakashio, koji je prema izvještajima lokalnih medija i udruga za zaštitu okoliša prevozio 200 tona dizela i 3.800 tona lož-ulja. Brod se nasukao na jugoistočnoj obali otoka na području Pointe d'Esny, u neposrednoj blizini rezervata Blue Bay Marine Park i nekoliko turističkih plaža.

Dana 7. kolovoza premijer Mauricijusa, Pravind Kumar Jugnauth, proglasio je izvanredno stanje i uputio poziv za međunarodnu pomoć kojem se među prvima odazvao francuski predsjednik Emmanuel Macron te poslao tim stručnjaka i opremu za suzbijanje onečišćenja s obližnjeg Reuniona. Vlasti Reuniona, francuskog prekomorskog teritorija, objavile su kako će na Mauricijus poslati i ratni brod s barijerama i kamikalijama za uklanjanje nafte.

  • Twitter / Greenpeace Africa

„Tisuće vrsta oko djevičanskih laguna u ovom dijelu otoka u velikoj su opasnosti od onečišćenja naftom, što će ima strašne posljedice za lokalno gospodarstvo, sigurnost opskrbe hranom i zdravlje stanovništva“, rekao je Happy Khambule, iz organizacije Greenpeace Africa.

Greenpeace također upozorava kako je posljednjih mjeseci došlo do porasta naftnih katastrofa u Rusiji i Jemenu te navodi kako je dosad iz nasukanog broda iscurilo najmanje 1.000 tona nafte. Zbog toga je ovaj incident vjerojatno najgora ekološka kriza u povijesti ove male otočne zemlje, koja uvelike ovisi o Indijskom oceanu kao izvoru hrane, ali i turizmu te se može pohvaliti nekim od najljepših koraljnih grebena na svijetu.

  • Twitter / Priya Hein @PriyaHein - Karmagawa @karmagawa

Međutim, objavljene satelitske snimke pokazuju kako je dio nafte već stigao i do obale Mauricijusa, a prema izvještajima koje je primio Greenpeace Africa, lokalno stanovništvo iz Pointe d'Esnyja je već 5. kolovoza upozoravalo da brod tone. Volonteri su se proteklih dana trudili napraviti prolaze kojima bi se nafta usmjerila što dalje od otoka, a u kompaniji Nagashiki Shipping, u čijem je vlasništvu brod MV Wakashio, tvrde da imaju nadzor nad situacijom te da brod nisu uspjeli odsukati zbog loših vremenskih uvjeta. Brod je sagrađen 2007. godine, dug je 288,95 metara te ima nosivost od 101.000 tona.

„Nagashiki Shipping Company preuzima svoju odgovornost za zaštitu okoliša i zajedno će sa svojim partnerima uložiti sve napore da zaštiti morski okoliš i spriječi dalje onečišćenje“, navedeno je u izjavi brodske kompanije. „Uzrok incidenta bit će u potpunosti istražen pri čemu ćemo surađivati s lokalnim vlastima.“

  • Twitter / Karmagawa @karmagawa

„Ne postoji apsolutno siguran način vađenja, transporta i skladištenja fosilnih goriva. Ovaj najnoviji primjer istjecanja nafte na Mauricijusu nije zaokret sudbine, već posljedica naše ovisnosti o fosilnim gorivima. Stoga naš odgovor mora biti ubrzano napuštanje fosilnih goriva”, dodao je Khambule. „Još jednom svjedočimo rizicima koje donosi naftna industrija koja pogoršava razorni utjecaj klimatske krize, uništava oceane i bioraznolikost te dovodi u opasnost budućnost obalnih zajednica poput ove koja živi u neposrednoj blizini najvrjednijih laguna i koraljnih grebena u Africi“, zaključio je Khambule.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF o izlijevanju nafte na obalama Sirije

Svjetski fond za prirodu (WWF) duboko je zabrinut zbog izlijevanja nafte koje se dogodilo u Siriji prije tjedan dana. Ovaj incident koji se mogao spriječiti imat će trenutne i dugoročne učinke na obalne ekosustave i osjetljive zajednice na tom području.

Brazilske plaže pogođene tajanstvenim izlijevanjem nafte

Naftne mrlje su se počele pojavljivati početkom rujna i to duž najmanje dvije tisuće kilometara obale Atlantskog oceana. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdi da je riječ o kriminalnom djelu te da je nafta najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER