U Međimurju uspješno provedena akcija „Papir nije smeće“

Na žiro račune škola i vrtića isplaćeno je 12.355 kuna kao naknada za količinu prikupljenog papira, a osigurane su i druge novčane nagrade te prigodni pokloni

Više od 6.600 predškolaca i učenika prikupilo čak 123 tone papira u akciji „Papir nije smeće“

Čakovečka tvrtka Unimer d.o.o. pod pokroviteljstvom Međimurske županije više od 40 godina provodi akciju „Papir nije smeće“ kojom želi educirati najmlađe generacije o važnosti zaštite okoliša. U ovogodišnju akciju uključilo se 18 osnovnih škola i 15 vrtića s područja Međimurja.

Papir čini oko 30 % otpada u kućanstvima, a najveći dio papira koristi se jednokratno te zatim najčešće završava u smeću. Prikupljanjem i reciklažom starog papira čuvamo šume, ne onečišćujemo vodu, štedimo energiju i prirodne resurse, ali i smanjujemo količinu otpada na odlagalištima, navodi se u priopćenju Međimurske županije.

Međimurski predškolci i osnovnoškolci toga su očito itekako svjesni. Više od 6.600 njih, koji su se i ove godine uključili u akciju, prikupili su čak 123.550 kilograma papira. Za to su i nagrađeni na prigodnoj svečanosti, gdje su im nagrade i priznanja uz čestitke uručili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Vidovec Josip Matulin i direktor tvrtke Unimer Branko Gregur.

„Unatoč tome što se akcija zbog epidemiološke situacije nije mogla održati na način na koji smo to do sada činili, u posljednjih godinu dana sakupljene su čak 123 tone papira. Sve nam to ukazuje na naši najmlađi imaju usađenu ekološku svijest, zahvaljujući ovom i sličnim projektima“, naglasio je direktor tvrtke Unimer Branko Gregur.

„Međimurje je u samom vrhu Hrvatske po ekološkoj osviještenosti, čemu svjedoče akcije poput ove, ali i činjenica da smo najuređenija regija Hrvatske. Važno je da od rane dobi odgajamo ekološki osviještene građane koji brinu i štite svoj okoliš. Time ne samo da čuvamo prirodne vrijednosti, već stvaramo kvalitetnije i zdravije uvjete za buduće generacije“, istaknuo je  župan Međimurske županije Matija Posavec.

Kako je naglasio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, Grad Čakovec već više od 20 godina brine o odvojenom prikupljanju otpada u čemu je bio među prvima u Hrvatskoj.

Dječji vrtić Stonoga iz Novog Sela Rok i Osnovna škola Donji Kraljevec ponovno najuspješniji

U kategoriji vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića Stonoga iz Novog Sela Rok, slijede djeca iz Dječjeg vrtića Pčelica Ivanovec i Dječji vrtić Klinčec iz Donjeg Vidovca, na koji je posebno ponosan načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

Najuspješnija škola je Osnovna škola Donji Kraljevec, a slijede Osnovna škola Nedelišće i Osnovna škola Domašinec.

Na žiro račune škola i vrtića isplaćeno je 12.355 kuna kao naknada za količinu prikupljenog papira, a osim isplate naknade, organizatori motiviraju  sakupljače i s novčanim nagradama za 3 prvoplasirane škole i 3 najuspješnija vrtića u kategoriji po prosječnoj količini prikupljenog papira po učeniku, odnosno polazniku vrtića.

Nagrade za najuspješnije škole osigurala je Međimurska županija, a za prvo i drugoplasirani vrtić Grad Čakovec, dok Općina Donji Vidovec nagrađuje trećeplasirani vrtić. Tiskare Letis i Printex također su se pobrinule da najuspješnije dodatno razvesele prigodnim poklonima.

U akciji su sudjelovali: OŠ Kuršanec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Belica, OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Selnica, OŠ Mursko Središće, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, II OŠ Čakovec, OŠ Podturen, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III OŠ Čakovec, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Ivanovec, OŠ Domašinec, OŠ Nedelišće, OŠ Donji Kraljevec, DV Stonoga Novo Selo Rok, DV Pčelica Ivanovec, DV Klinčec Donji Vidovec, DV Krijesnice Čakovec, DV Kockavica Sveta Marija, DV Potočnica Mala Subotica, DV Klinčec, Donja Dubrava, DV Kotoriba, DV Maslačak Čakovec, DV Cvrčak Čakovec, DV Smješko Sveti Martin na Muri, DV Zvončić Nedelišće, DV Maslačak Mursko Središće, DV Srčeko Vratišinec i DV Zvjezdica Nedelišće.

Međimurska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Čakovcu otvorene nove jaslice

Nakon nekoliko mjeseci gradnje te obavljenog tehničkog pregleda, u petak je svečano otvoren novoizgrađeni objekt u Dječjem vrtiću „Maslačak“ u čakovečkim Martanama. Investicija je bila vrijedna nešto manje od 5 milijuna kuna, a s 1,2 mil. kuna jaslice je sufinanciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U Ivanovcu svečano otvorena rekonstruirana zgrada dječjeg vrtića

Područni odjel Dječjeg vrtića „Cvrčak“, „Pčelice“ u Ivanovcu, od utorka je bogatiji za nove i obnovljene prostore. Provedbom projekta „Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje dječjeg vrtića – Područni odjel „Pčelice“ u Ivanovcu“, osigurani su bolji uvjeti u postojećim prostorijama te su nadograđene i nove.

Čakovec i okolna naselja od danas imaju najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Danas je u Čakovcu svečano obilježen završetak radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec. Počeo se graditi prije nepune tri godine i njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćivanje za šire područje Čakovca. Također, na području Grada Čakovca obnovljene su i ulice i kvartovi u kojima su se odvijali radovi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER