Čakovec i okolna naselja od danas imaju najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Završeni radovi na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec

Danas je u Čakovcu svečano obilježen završetak radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec. Počeo se graditi prije nepune tri godine i njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćivanje za šire područje Čakovca. Također, na području Grada Čakovca obnovljene su i ulice i kvartovi u kojima su se odvijali radovi.

Svečanosti povodom završetka radova nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Darko Horvat, župan Mebđimurske županije Matija Posavec, načelnici Općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec na čijem su se području izvodili radovi, zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

„Položeno je gotovo 80 kilometara novih  te obnovljeno 20 kilometara postojećih kanalizacijskih cijevi, izgrađeno je 32 precrpnih stanica te je izvedeno preko 3.350 kućnih priključaka. Sustav omogućuje priključenje čak 8 i pol tisuća novih korisnika“, rekao je direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak i pozvao sve građane da se priključe na novi sustav, jer je broj korisnika mjerilo uspješnosti provedbe ovog projekta. Obnovljen je čakovečki Pročistač otpadnih voda te je stupanj pročišćavanja podignut na višu razinu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je zadovoljstvo što je ovaj projekt uspješno završen i to kao prvi u Hrvatskoj.

„Hrvatske vode bile su jedan od financijera ovog projekta te su pomogle da se ovaj najveći i najkompleksniji infrastrukturni projekt na području Međimurja završi u roku. U pripremi su i projekti Aglomeracija Mursko Središće i Donja Dubrava, zajedno vrijedni preko 350 milijuna kuna“, izjavio je Zoran Đuroković.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasio je važnost završetka ovog projekta za Čakovec, okolna naselja i cijelu Međimursku županiju.

„Međimurci su uvijek držali do svog razvoja, u bivšem sustavu gradili su komunalnu infrastrukturu kroz sustav samodoprinosa, a danas to čine koristeći europska sredstva“, rekao je župan Matija Posavec i izrazio zadovoljstvo što se projekti izgradnje odvodnje otpadnih voda na području Međimurja nastavljaju.

Foto: Grad Čakovec

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač se u ime Grada Čakovca i svih općina na čijem se području provodio ovaj projekt zahvalio svima koji su u njega bili uključeni, od Hrvatskih i Međimurskih voda i njihovih stručnih službi do tvrtki koje su izvodile radove.

„Ovim projektom na širem čakovečkom području završava gotovo dvadesetogodišnji projekt izgradnje kanalizacijske mreže, koji je zahtijevao znatna ulaganja. Novac namijenjen za razvoj komunalne infrastrukture sada će se usmjeriti u druge investicijske projekte, za korist i dobrobit svih građana i tvrtki ovog kraja“, rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te naglasio kako Čakovec na cijelom svom području sada ima u  potpunosti izgrađenu i funkcionalnu komunalnu infrastrukturu što svima onima koji ulažu u gospodarstvo smanjuje troškove investicija.

„Zaštita okoliša izuzetno je važna, a ovim sustavom direktno se štite podzemne vode na području na kojem se projekt provodio. Ovaj projekt će pozitivno utjecati na kvalitetu života i zdravlje ljudi, a njegov značaj je tim veći što su usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda usklađene s europskim propisima te najsuvremenijim standardima na ovom području“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec je prvi realizirani projekt za kojega su sredstva osigurana u okviru Operativnoga programa „Zaštita okoliša 2007.- 2013.“ Ukupna vrijednost projekta je 341.672.838 kuna, a sufinancira se s 199.392.711 kuna bespovratnih EU sredstava. Između ostaloga, projekt obuhvaća proširenje postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja izgradnjom od gotovo 80 km novih cjevovoda s 32 crpnih stanice čime će se priključiti oko 8.500 novih korisnika u području aglomeracije.

Grad Čakovec / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Nova bespovratna sredstva iz EU fondova za Međimurce

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je financiranje strateškog gospodarskog projekta Međimurske županije pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju –  Metalska jezgra. Tako u Međimurje stiže više od 31 milijun kuna bespovratnih EU sredstava što je 100 % odobrenih sredstava bez sufinanciranja iz proračuna.

Na Krku započeli radovi na 648,3 milijuna kuna vrijednom vodnokomunalnom projektu

Jučer su u Krku počeli radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER