U bečkom javnom prijevozu postižu se velike uštede energije

Vlakovi bečkog metroa kočenjem proizvode struju

Energija koja se oslobađa prilikom kočenja pretvara se u struju za napajanje pokretnih stepenica, dizala i rasvjete

Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien osmislilo je zanimljivu metodu za dobivanje električne energije iz obnovljivog izvora. U sklopu projekta „Brake Energy“ reciklira se energija koju vlakovi podzemne željeznice oslobađaju prilikom kočenja te se pretvara u struju.

Naime, svaki put kada se neki vlak metroa zaustavi na postaji, oslobađa se kočiona energija. Većina te energije vraća se u sustav i pokreće nadolazeće vlakove. Kada se ne koristi za pokretanje nekog drugog vlaka, ta se energija preusmjerava u 20-kilovoltnu mrežu izmjenične struje tvrtke Wiener Linien. Takva se reciklirana struja tada koristi za napajanje pokretnih stepenica, dizala i rasvjete na postajama bečkog metroa.

Prvo postrojenje za pretvaranje kočione energije u struju u Beču postavljeno je 2018. godine na stanici podzemne željeznice Hardeggasse na liniji U2 u okrugu Donaustadt. Ove je godine Beč dobio još jedno takvo postrojenje na postaji linije U1 Altes Landgut u okrugu Favoriten.

„Što se više energije može reciklirati, to je manje energije potrebno proizvesti“, objasnila je članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima.

  • Reciklirana struja služi i za napajanje pokretnih stepenica © Wiener Linien

Prema procjenama ova postrojenja na godišnjoj razini mogu proizvesti do 3 GWh električne energije što u prosjeku odgovara potrošnji struje u 720 kućanstava, a omogućuje i značajno smanjenje emisija CO2 – za čak 400 tona.

Danas samo jedan posto ukupnih emisija ugljikovog dioksida u austrijskoj metropoli otpada na javni prijevoz.

„Mi smo uvijek u potrazi za novim načinima za zaštitu klime. Zbog toga od siječnja 2020. nabavljamo samo struju s nultom emisijom CO2 koja je u cijelosti dobivena iz obnovljivih izvora energije u Austriji“, objasnio je direktor tvrtke Wiener Linien Günter Steinbauer.

Beč bi uskoro trebao dobiti još četiri ovakva postrojenja za recikliranje energije, od kojih je prvo planirano već 2021. godine i to na stanici Ober St. Veit linije U4.

Gotovo sva vozila bečkog javnog prijevoza koja prometuju tračnicama, pa tako i tramvaji, prave su male „elektrane“. Energija koja se oslobađa prilikom kočenja tramvaja također se vraća natrag u mrežu te je na taj način mogu koristiti i ostala vozila u tom području. Bečki tramvaji na ovaj način proizvode već 30 % potrebne energije.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Solarni paneli pokrivaju 50 % energetskih potreba bečke stanice metroa

Prvi rezultati testiranja novih tankoslojnih solarnih panela postavljenih na stanici Ottakring bečke podzemne željeznice linije U3 pokazuju da se polovica energije potrebne za pogon dizala, pokretnih stepenica i rasvjetu proizvodi u podnevnim satima. Pilot-projekt će se provoditi još godinu i pol dana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER