Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ubrzano otapanje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktici će do kraja stoljeća utjecati na dodatnih 17 centimetara porasta razine mora

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

Prema dosad najcjelovitijem izvješću o gubitku polarnog leda, zaključuje se da će ubrzano otapanje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktici dovesti do dodatnih 17 centimetara porasta razine mora do 2100. godine u odnosu na već dovoljno pesimistične podatke Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change).

Međunarodni tim znanstvenika koji prati i procjenjuje utjecaj otapanja ledenih ploča na porast razine mora (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise - IMBIE) kombinirao je podatke 26 različitih istraživanja kako bi izračunao promjene u masi ledenih ploča Grenlanda i Antarktike u razdoblju od 1992.-2017. godine.

  • U istraživanju je sudjelovalo 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija. / © Hamish Pritchard, IMBIE

Korišteni su podaci 11 različitih satelitskih praćenja, uključujući mjerenja volumena, protoka i težine ledenih ploča. Svoja otkrića znanstvenici su objavili u časopisu Nature te potvrdili da su Grenland i Antarktika od 1992.-2017. izgubili 6,4 bilijuna tona leda što je bilo dovoljno za podizanje razine mora za 17,8 milimetara. Od ukupnog porasta razine mora, 10,6 milimetara (60 %) nastalo je zbog gubitaka grenlandskog, a 7,2 milimetara (40 %) zbog gubitaka antarktičkog leda.

>>> Pročitajte još >>> Grenlandska ledena ploča otapa se brže od predviđanja znanstvenika

  • Grenland i Antarktika od 1992.-2017. izgubili 6,4 bilijuna tona leda što je bilo dovoljno za podizanje razine mora za 17,8 milimetara. / © Hamish Pritchard, IMBIE

„Tri četvrtine leda izgubljeno je zbog porasta topline mora oko Grenlanda i Antarktike. Iako govorimo o samo pola stupnja Celzija to je dovoljno da se ledenjaci destabiliziraju“, izjavio je jedan od autora studije, profesor Andrew Shepherd sa Sveučilišta u Leedsu. „Svaki centimetar porasta razine mora dovodi do rizika poplavljivanja obala i erozije tla, što ugrožava život ljudi širom planeta. Ako Antarktika i Grenland nastave pratiti najgori scenarij globalnog zatopljenja, to će do kraja stoljeća i bez značajnog smanjenja emisija CO2 izazvati dodatnih 17 centimetara porasta razine mora. To znači da će poplave do 2100. svake godine ugrožavati 400 milijuna ljudi, to se već događa i bit će pogubno za opstanak obalnih zajednica.“

  • Ledenjak Pine Island, Antarktika / © JOUGHIN, IMBIE

„Dosadašnji su modeli bili previše konzervativni, jer je utjecaj otapanja ledenjaka na porast razine mora 1990-ih bio gotovo nezanemariv - oko pet posto. Led se već nakon 20 godina otpadao znatno brže te smo s 81 milijarde tona leda godišnje u devedesetima došli na 475 milijardi tona godišnje u 2010. godini. To znači da su polarne ledene ploče sada odgovorne za trećinu porasta razine mora, pa bismo umjesto porasta razine mora od 50 cm trebali očekivati ​​još 15 ili 20 cm.“ - izjavio je Shepherd.

  • Polarne ledene ploče sada su odgovorne za trećinu porasta razine mora. / © ANDREW SHEPHERD, IMBIE

„Nalazimo se usred klimatske krize koja će imati ogroman utjecaj na budućnost čovječanstva i moramo učiniti nešto da ublažimo njeno djelovanje. Svjetske vlade trebaju riješiti taj problem za buduće generacije“, zaključio je Shepherd.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

Otapanje ledenjaka prijeti potpunim ogoljenjem alpskih vrhova

Visoki planinski led važan je za milijune ljudi, no uz sve izraženije globalno zatopljenje mogla bi nestati većina zaleđenih svjetskih vrhova. Mnogi od najslikovitijih i najcjenjenijih planinskih krajolika našeg planeta vjerojatno će za osamdeset godina izgledati sasvim drukčije – otapanje ledenjaka na njima će ostaviti samo goli kamen.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER