Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ubrzano otapanje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktici će do kraja stoljeća utjecati na dodatnih 17 centimetara porasta razine mora

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

Prema dosad najcjelovitijem izvješću o gubitku polarnog leda, zaključuje se da će ubrzano otapanje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktici dovesti do dodatnih 17 centimetara porasta razine mora do 2100. godine u odnosu na već dovoljno pesimistične podatke Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change).

Međunarodni tim znanstvenika koji prati i procjenjuje utjecaj otapanja ledenih ploča na porast razine mora (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise - IMBIE) kombinirao je podatke 26 različitih istraživanja kako bi izračunao promjene u masi ledenih ploča Grenlanda i Antarktike u razdoblju od 1992.-2017. godine.

  • U istraživanju je sudjelovalo 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija. / © Hamish Pritchard, IMBIE

Korišteni su podaci 11 različitih satelitskih praćenja, uključujući mjerenja volumena, protoka i težine ledenih ploča. Svoja otkrića znanstvenici su objavili u časopisu Nature te potvrdili da su Grenland i Antarktika od 1992.-2017. izgubili 6,4 bilijuna tona leda što je bilo dovoljno za podizanje razine mora za 17,8 milimetara. Od ukupnog porasta razine mora, 10,6 milimetara (60 %) nastalo je zbog gubitaka grenlandskog, a 7,2 milimetara (40 %) zbog gubitaka antarktičkog leda.

>>> Pročitajte još >>> Grenlandska ledena ploča otapa se brže od predviđanja znanstvenika

  • Grenland i Antarktika od 1992.-2017. izgubili 6,4 bilijuna tona leda što je bilo dovoljno za podizanje razine mora za 17,8 milimetara. / © Hamish Pritchard, IMBIE

„Tri četvrtine leda izgubljeno je zbog porasta topline mora oko Grenlanda i Antarktike. Iako govorimo o samo pola stupnja Celzija to je dovoljno da se ledenjaci destabiliziraju“, izjavio je jedan od autora studije, profesor Andrew Shepherd sa Sveučilišta u Leedsu. „Svaki centimetar porasta razine mora dovodi do rizika poplavljivanja obala i erozije tla, što ugrožava život ljudi širom planeta. Ako Antarktika i Grenland nastave pratiti najgori scenarij globalnog zatopljenja, to će do kraja stoljeća i bez značajnog smanjenja emisija CO2 izazvati dodatnih 17 centimetara porasta razine mora. To znači da će poplave do 2100. svake godine ugrožavati 400 milijuna ljudi, to se već događa i bit će pogubno za opstanak obalnih zajednica.“

  • Ledenjak Pine Island, Antarktika / © JOUGHIN, IMBIE

„Dosadašnji su modeli bili previše konzervativni, jer je utjecaj otapanja ledenjaka na porast razine mora 1990-ih bio gotovo nezanemariv - oko pet posto. Led se već nakon 20 godina otpadao znatno brže te smo s 81 milijarde tona leda godišnje u devedesetima došli na 475 milijardi tona godišnje u 2010. godini. To znači da su polarne ledene ploče sada odgovorne za trećinu porasta razine mora, pa bismo umjesto porasta razine mora od 50 cm trebali očekivati ​​još 15 ili 20 cm.“ - izjavio je Shepherd.

  • Polarne ledene ploče sada su odgovorne za trećinu porasta razine mora. / © ANDREW SHEPHERD, IMBIE

„Nalazimo se usred klimatske krize koja će imati ogroman utjecaj na budućnost čovječanstva i moramo učiniti nešto da ublažimo njeno djelovanje. Svjetske vlade trebaju riješiti taj problem za buduće generacije“, zaključio je Shepherd.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER