Znanstvenici za klimu dobili potporu Predsjednika Republike

Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao zahtjeve inicijative „Znanstvenici za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izrazilo je zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj te, imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je važnost znanosti za održiv razvoj društva te važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju i njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti.

„Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja vizija jest Hrvatska kao jedan od EU lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike“, rekao je predsjednik Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili su dr. sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Jelena Puđak, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Jelena Godrijan, znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

Podsjetimo, polovicom siječnja Vladi, Saboru, Uredu predsjednika i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uručen Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenica i znanstvenika. Apel je u javnosti odjeknuo znatnom medijskom pažnjom čak i izvan granica RH, a koja i dalje, dakle gotovo dva mjeseca nakon njegove objave, ne jenjava. Unatoč svemu tome, odgovor Vlade i Saborskog odbora za zaštitu okoliša je potpuna i gromoglasna šutnja.

„Iako se šutnjom ponekad mogu odaslati poruke, te su poruke nužno produkt interpretacije. Tek riječima te poruke dobivaju objektivnu jasnoću i nedvosmislenost.“ – istaknuli su Znanstvenici RH za klimu u svom priopćenju povodom nedavnog emitiranja HRT-ove emisije „Otvoreno“ o donošenju Strategije prilagodbe klimatskim promjenama.

Predsjednik RH / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize

Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, prije gotovo mjesec dana predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na Apel znanstvenika odgovorila šutnjom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER