Trg Svete Barbare djeci - otvorenje novouređenog trga za djecu u Rijeci

Uređenjem Trga svete Barbare, uredio se i oživio prostor u samom središtu Europske prijestolnice kulture

U Rijeci se u petak 7. veljače u 11 sati otvara novouređeni Trg svete Barbare. Uređenje je realizirano u sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a financira se kroz program Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Na Trgu su postavljene klupice za čitanje, vaze s biljem te ormarić s knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu. Izborom dječje literature nastojalo se promicati hrvatske, posebno riječke pisce i ilustratore, a djeca će na Trgu moći posuditi knjige i slikovnice i vratiti ih nakon čitanja, čitati ih na klupici postavljenoj na trgu ili umjesto njih u ormarić staviti svoje knjige koje više ne čitaju.

Ova urbana intervencija označila je novi trenutak u razvoju centra grada, a neizostavan dio novouređenog trga je i zelenilo koje se posadilo u velikim vazama. Namjera je bila Trg svete Barbare pretvoriti u ugodno mjesto, okupljalište svih generacija, posebno obitelji s djecom te mjesto na kojemu se mogu održavati različite radionice s djecom, predstavljanja knjiga i slikovnica, ali i ostale aktivnosti koje potiču okupljanje i druženje na otvorenom u gradskoj sredini.

  • Projekt „Trg svete Barbare djeci“ realiziran je kroz program Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture. / Foto: Grad Rijeka

Voditeljica projekta je Zorica Radojčić, članica i volonterka Udruge Portić, a ormarić za knjige je oslikala riječka umjetnica Mirna Sišul. U provedbi projekta su volonterski sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja koje će na Trgu Svete Barbare održavati radionice za djecu, a prostor će koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom i brinuti se o sitnim popravcima i bilju u vazama. Također, Udruga će  knjige i slikovnice u ormariću, koje su prikupili građani i volonteri Udruge Portić, redovito nadopunjavati.

  • Svatko može doprinijeti uspjehu ovog projekta donacijom knjiga i slikovnica za nadopunjavanje knjižnog fonda / Foto: Grad Rijeka

Predstavljanju će u petak, uz voditeljicu projekta Zoricu Radojčić te predsjednicu Udruge „Portić“ Maju Opašić, prisustvovati i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Za potrebe redovitog nadopunjavanja knjižnog fonda u ormariću na Trg svete Barbare možete donirati knjige i slikovnice te tako doprinijeti uspjehu ovog hvalevrijednog projekta.

Projekt „Trg svete Barbare djeci“ realiziran je kroz program Civilne inicijative koji je uz Zeleni val dio akcije „Uključi se“ tvrtke Rijeka 2020. U sklopu Civilnih inicijativa građani su prijavljivali projekte koji društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom podižu kvalitetu života u gradu.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Novouređeni Trg svete Barbare poziva djecu na čitanje i druženje

U sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ kojeg Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić provodi u sklopu programa Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, Trg svete Barbare oplemenjen je novim sadržajima za djecu. Na Trgu su tako postavljene klupice za čitanje, ormarić s knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu, a postavljene su i vaze s biljem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER