Rijeka: Nova drvena sjenica i mediteranske biljke za ljepši kvart Mlaka

Rijekom se širi Zeleni val građanskih projekata

U sklopu projekta „Rijeka jestivi grad“, članovi građanske inicijative Tranzicijska inicijativa Rijeka prošlog su vikenda sadnjom jestivog bilja i voćki te podizanjem drvene sjenice obogatili ulicu Giuseppe Duella na riječkoj Mlaci.

Sjenica je postavljena sjeverno od nebodera na adresi Giuseppe Duella 2, na zelenu površinu koju su volonteri očistili i uredili, a dio voćki posađen je u obližnjoj ulici Vitomira Širole Paje iznad igrališta Robert Komen na Podmurvicama. Aktivnosti projekta Rijeka jestivi grad provode se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

„Posađena su stabla mandarina, rogača, jedna stara sorta nara, kaki i dvije vrste smokve. Posađeno je i jestivo grmoliko bilje, primjerice pasji trn, planika i grmolike biljke iz porodice Elaeagnusa. Želja nam je bila oplemeniti kvart, ali i osvijestiti ljude i educirati ih o važnosti suradnje s prirodom, jer ono što čovjek uzgoji sam ima neprocjenjivu vrijednost naspram onoga što se kupi u trgovini“, istaknula je voditeljica projekta Vesna Lokas.

Drvena sjenica je zamišljena kao mjesto susreta stanovnika kvarta, mjesto društvenog okupljanja i samim time i jačanja kvartovske zajednice.

„Željeli smo ljudima pokazati što se sve može napraviti ako se svi pomalo angažiramo za dobrobit zajednice te kako u gradovima postoji mogućnost uzgajanja hrane čak i na javnim površinama. Nadam se da ćemo o biljkama, kao i o sjenici brinuti svi zajedno“, dodala je Lokas.

Kvartovskoj akciji su se pridružile i dvije osnovnoškolke, Klara i Enia. Samoinicijativno su odlučile počistiti smeće oko svoje zgrade i to im kažu nije prvi put.

„Prije nego što smo se uključile u ovaj volonterski projekt, prošle godine smo krenule čistiti smeće po našoj ulici. Voljele bismo kad bi se i ostali uključili, a u planu nam je dati prijedlog i našoj osnovnoj školi da se pokrene jedna akcija čišćenja na razini škole kako bismo očistili park Mlaka. Kada bi se održavale redovite akcije čišćenja parka svima bi nam bilo ljepše i ugodnije, a mi svakako nastavljamo s našim akcijama čišćenja“, kazale su Klara i Enia.

Posljednjih godina svijetom se širi projekt jestivih gradova koji zelene površine pretvaraju u vrtove zasađene jestivim biljem koje je svima dostupno. Kao što je slučaj i na ovom riječkom primjeru, jestive gradove stvaraju upravo stanovnici naselja u kojima oni nastaju, a njihova je posebnost u tome što građanima daju osjećaj prehrambene sigurnosti, povezanosti s prirodom, ali i jačaju osjećaj zajedništva i suradnje među ljudima.

Rijeka 2020 / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Trg Svete Barbare djeci - otvorenje novouređenog trga za djecu u Rijeci

U Rijeci se u petak 7. veljače u 11 sati otvara novouređeni Trg svete Barbare. Uređenje je realizirano u sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a financira se kroz program Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER