Rijeka: Nova drvena sjenica i mediteranske biljke za ljepši kvart Mlaka

Rijekom se širi Zeleni val građanskih projekata

U sklopu projekta „Rijeka jestivi grad“, članovi građanske inicijative Tranzicijska inicijativa Rijeka prošlog su vikenda sadnjom jestivog bilja i voćki te podizanjem drvene sjenice obogatili ulicu Giuseppe Duella na riječkoj Mlaci.

Sjenica je postavljena sjeverno od nebodera na adresi Giuseppe Duella 2, na zelenu površinu koju su volonteri očistili i uredili, a dio voćki posađen je u obližnjoj ulici Vitomira Širole Paje iznad igrališta Robert Komen na Podmurvicama. Aktivnosti projekta Rijeka jestivi grad provode se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

„Posađena su stabla mandarina, rogača, jedna stara sorta nara, kaki i dvije vrste smokve. Posađeno je i jestivo grmoliko bilje, primjerice pasji trn, planika i grmolike biljke iz porodice Elaeagnusa. Želja nam je bila oplemeniti kvart, ali i osvijestiti ljude i educirati ih o važnosti suradnje s prirodom, jer ono što čovjek uzgoji sam ima neprocjenjivu vrijednost naspram onoga što se kupi u trgovini“, istaknula je voditeljica projekta Vesna Lokas.

Drvena sjenica je zamišljena kao mjesto susreta stanovnika kvarta, mjesto društvenog okupljanja i samim time i jačanja kvartovske zajednice.

„Željeli smo ljudima pokazati što se sve može napraviti ako se svi pomalo angažiramo za dobrobit zajednice te kako u gradovima postoji mogućnost uzgajanja hrane čak i na javnim površinama. Nadam se da ćemo o biljkama, kao i o sjenici brinuti svi zajedno“, dodala je Lokas.

Kvartovskoj akciji su se pridružile i dvije osnovnoškolke, Klara i Enia. Samoinicijativno su odlučile počistiti smeće oko svoje zgrade i to im kažu nije prvi put.

„Prije nego što smo se uključile u ovaj volonterski projekt, prošle godine smo krenule čistiti smeće po našoj ulici. Voljele bismo kad bi se i ostali uključili, a u planu nam je dati prijedlog i našoj osnovnoj školi da se pokrene jedna akcija čišćenja na razini škole kako bismo očistili park Mlaka. Kada bi se održavale redovite akcije čišćenja parka svima bi nam bilo ljepše i ugodnije, a mi svakako nastavljamo s našim akcijama čišćenja“, kazale su Klara i Enia.

Posljednjih godina svijetom se širi projekt jestivih gradova koji zelene površine pretvaraju u vrtove zasađene jestivim biljem koje je svima dostupno. Kao što je slučaj i na ovom riječkom primjeru, jestive gradove stvaraju upravo stanovnici naselja u kojima oni nastaju, a njihova je posebnost u tome što građanima daju osjećaj prehrambene sigurnosti, povezanosti s prirodom, ali i jačaju osjećaj zajedništva i suradnje među ljudima.

Rijeka 2020 / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Trg Svete Barbare djeci - otvorenje novouređenog trga za djecu u Rijeci

U Rijeci se u petak 7. veljače u 11 sati otvara novouređeni Trg svete Barbare. Uređenje je realizirano u sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a financira se kroz program Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER