Riječanke i Riječani uređuju zapuštene zelene površine

Rijekom se širi Zeleni val građanskih projekata

Još jedan projekt „Zelenog vala“ raste i okuplja lokalnu zajednicu na uređenju zapuštene površine usred riječke četvrti Mlaka, pretvarajući ga u human i funkcionalan prostor.

Ozelenjavanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, neki su od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu „Zelenog vala“, koji je građanima predstavljen u sklopu info-dana kampanje „Uključi se! Europske prijestolnice kulture. Ovim projektom želi se doprinijeti pozitivnoj evoluciji gradskih veduta, poboljšanju mikroklime na ulicama i trgovima grada te podizanju ekološke svijesti građana.

Već nekoliko mjeseci projekt „Rijeka jestivi grad” polako priprema teren za stvaranje permakulturnog vrta s jestivim biljem, voćem i povrćem, a građankama i građanima Rijeke u tome pomažu Udruga „Dragodid“, koja se bavi održavanjem i obnovom suhozida, te biolozi i permakulturni vrtlari.

U riječkim se četvrtima tako obnavljaju zapuštene zelene površine koje dobivaju novo ruho i postaju prostor okupljanja i druženja okolnih stanara, potičući ih na boravak u prirodi i aktivan život.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Rijeka: Radionica o gradnji vertikalnih vrtova

Gradnjom vertikalnih gredica može se povećati efektivna površina malih vrtova, ozeleniti neugledne zidove dvorišta i stambenih objekata, imati svježu biljnu hranu nadohvat ruke, smanjiti temperatura mikroprostora, kao i iskoristiti neupotrebljene palete.

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER