Riječanke i Riječani uređuju zapuštene zelene površine

Rijekom se širi Zeleni val građanskih projekata

Još jedan projekt „Zelenog vala“ raste i okuplja lokalnu zajednicu na uređenju zapuštene površine usred riječke četvrti Mlaka, pretvarajući ga u human i funkcionalan prostor.

Ozelenjavanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, neki su od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu „Zelenog vala“, koji je građanima predstavljen u sklopu info-dana kampanje „Uključi se! Europske prijestolnice kulture. Ovim projektom želi se doprinijeti pozitivnoj evoluciji gradskih veduta, poboljšanju mikroklime na ulicama i trgovima grada te podizanju ekološke svijesti građana.

Već nekoliko mjeseci projekt „Rijeka jestivi grad” polako priprema teren za stvaranje permakulturnog vrta s jestivim biljem, voćem i povrćem, a građankama i građanima Rijeke u tome pomažu Udruga „Dragodid“, koja se bavi održavanjem i obnovom suhozida, te biolozi i permakulturni vrtlari.

U riječkim se četvrtima tako obnavljaju zapuštene zelene površine koje dobivaju novo ruho i postaju prostor okupljanja i druženja okolnih stanara, potičući ih na boravak u prirodi i aktivan život.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč: Zelenije linije s novim ozelenjenim čekaonicama

U Beču se od sada možete rashladiti čak i dok čekate tramvaj! Trenutno se u središtu grada uređuje prvih pet tramvajskih čekaonica koje se prekrivaju biljkama te osim lijepog izgleda osiguravaju hlad i ugodnije čekanje tramvaja. Prva zelena čekaonica nalazi se na tramvajskom stajalištu linije 1 na adresi Franz Josefs Kai.

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Održivost i empatija

Što je održivi razvoj grada? Kako lokalna opskrba energijom, hranom, vodom, lokalni obnovljivi izvori energije, elektrificirani promet, internetski povezana trošila, potrošači koji su ujedno i proizvođači te ozelenjavanje grada pridonose ekonomskom prosperitetu gradova poput Rijeke, a istovremeno štite okoliš i poboljšavaju kvalitetu života? Je li za taj zaokret potrebna samo tehnologija i konsenzus javnosti da se istraživanja financiraju ili u tom procesu važan sastojak čini empatija?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER