Riječanke i Riječani uređuju zapuštene zelene površine

Rijekom se širi Zeleni val građanskih projekata

Još jedan projekt „Zelenog vala“ raste i okuplja lokalnu zajednicu na uređenju zapuštene površine usred riječke četvrti Mlaka, pretvarajući ga u human i funkcionalan prostor.

Ozelenjavanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, neki su od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu „Zelenog vala“, koji je građanima predstavljen u sklopu info-dana kampanje „Uključi se! Europske prijestolnice kulture. Ovim projektom želi se doprinijeti pozitivnoj evoluciji gradskih veduta, poboljšanju mikroklime na ulicama i trgovima grada te podizanju ekološke svijesti građana.

Već nekoliko mjeseci projekt „Rijeka jestivi grad” polako priprema teren za stvaranje permakulturnog vrta s jestivim biljem, voćem i povrćem, a građankama i građanima Rijeke u tome pomažu Udruga „Dragodid“, koja se bavi održavanjem i obnovom suhozida, te biolozi i permakulturni vrtlari.

U riječkim se četvrtima tako obnavljaju zapuštene zelene površine koje dobivaju novo ruho i postaju prostor okupljanja i druženja okolnih stanara, potičući ih na boravak u prirodi i aktivan život.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Poziv na podršku inicijativi „Svi za RiHub“

Proglašenje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture trebalo je gradu na Rječini donijeti brojne pozitivne promjene, a nakon otvorenja RiHuba građani i građanke Rijeke osjetili su veliki val podrške u širenju dobrih ideja koje su mijenjale grad. RiHub je bio gradski, dnevni i društveni boravak u kojem se rađaju pozitivne promjene i množe dobre ideje, pravi rasadnik kreativnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER