Poziv na podršku inicijativi „Svi za RiHub“

RiHub je od 18. ožujka 2020. zatvoren za javnost

Proglašenje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture trebalo je gradu na Rječini donijeti brojne pozitivne promjene, a nakon otvorenja RiHuba građani i građanke Rijeke osjetili su veliki val podrške u širenju dobrih ideja koje su mijenjale grad. RiHub je bio gradski, dnevni i društveni boravak u kojem se rađaju pozitivne promjene i množe dobre ideje, pravi rasadnik kreativnog grada.

Tranzicijska inicijativa Rijeka (TIR) poziva vas da do 20. kolovoza potpišete inicijativu za povratak RiHuba, koja će se uputiti riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Naime, zbog širenja zaraze koronavirusom te mjera zaštite koje su poduzete na razini Grada Rijeke i Republike Hrvatske, prostor RiHuba je od 18. ožujka 2020. zatvoren za javnost.

Međutim, Tranzicijska inicijativa Rijeka (TIR) je pokrenula inicijativu za ponovno otvaranje RiHuba, gradskog prostora koji je brojnim Riječankama i Riječanima od svog osnutka postao neizmjerno bitan za pokretanje, realizaciju i održivost raznih projekata za opću dobrobit građana i grada Rijeke.

Kako ističu u TIR-u, RiHub je potaknuo širenje i jačanje lokalne zajednice, a upravo se u njegovom prostoru dogodila inkluzija često zaboravljenih umirovljenika te osoba s teškoćama. Kroz RiHub je ostvarena i dobra suradnja s gradskom upravom Grada Rijeke te otvoren prostor za međusobno upoznavanje i komunikaciju koja prethodno nije postojala. Kroz protekle skoro dvije godine TIR je sudjelovao na preko stotinu događaja (radionica, predavanja, susreta), organizirao je preko dvadeset zajedničkih sastanaka te je ostvarena izravna komunikacija s preko stotinu građana Rijeke, a neizravna sigurno s njih petstotinjak. Također, velik broj ljudi je u RiHubu zajednički proveo te će do kraja ove godine provesti projekte u sklopu sudioničkih programa.

Osim toga, kroz povezivanja u RiHubu već su se počeli planirati projekti za 2021. godinu, a kako ističu  u Tranzicijskoj inicijativi Rijeka, u tom su se prostoru prihvaćeno i podržano od sredine u kojoj žive i djeluju osjećali svi građani/ke, članovi udruge ili inicijative, volonteri, svaki umjetnik, znanstvenik i kreativac koji su zajedno širili ekološku, umjetničku te socijalnu svijest.

U RiHubu su se gotovo svakodnevno održavali događaji od velike važnosti za lokalnu zajednicu čime je pružen osjećaj velikog grada u kojem postoji prostor za tematike koje njeguju progresivan, osviješten te zdrav razvoj sugrađana. Kroz te aktivnosti su napredovali svi sudionici što ih je motiviralo na pokretanje novih projekata i suradnje od čega nisu voljni odustati.

RiHub je od samog početka bio, i tako bi trebao ostati, mjesto susreta, razmjene i edukacije koje je svojim aktivnostima stvaralo osjećaj zajedništva grada. Pandemija Covid-19 nas je zaustavila i prisilno usporila, no u TIR-u smatraju kako se uz propisane zaštitne mjere Rijeka i dalje može nastaviti mijenjati. RiHub predstavlja više od samog prostora i treba ostati centar aktivnosti riječke lokalne zajednice. Stoga se u TIR-u nadaju kako Grad Rijeka može pronaći brzo i praktično rješenje za RiHub te da će gradska uprava uvažiti europski i svjetski trend jačanja zajednice kroz kulturu.

Inicijativa za ponovno otvaranje RiHuba se može podržati potpisom na sljedećoj poveznici do 20.08.2020. godine.

Tranzicijska inicijativa Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Za manje od osam mjeseci čovječanstvo je iscrpilo Zemljine resurse za 2021.

Dan ekološkog duga (eng. Earth Overshoot Day) označava dan na koji je potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premašila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. Preostali dio godine živimo na ekološki dug i nastavljamo ga povećavati crpeći zalihe Zemljinih resursa te akumulirajući CO2 u atmosferi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER