Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein: „Klimatska kriza je stvarnost!“

Usred zime doživljavamo toplinski val zbog kojeg će ovog vikenda na europskom kontinentu biti u prosjeku 7,5 stupnjeva toplije u odnosu na razdoblje od 1981.-2010. godine

Unatoč velikim postignućima na području prilagodbe klimatskim promjenama, bečka gradska uprava je i dalje zabrinuta za zdravlje i dobrobit svojih građana.

 

Bečka gradska uprava je odlučna u borbi protiv klimatske krize te ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina kako bi svoje građanke i građane prilagodila klimatskim promjenama. Unatoč velikim postignućima na tom području te nastavljanju ulaganja u projekte ozelenjavanja Beča, uređenja ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka, brojnih novih biciklističkih i pješačkih staza te zona susreta, bečka gradska uprava je i dalje zabrinuta za zdravlje i dobrobit svojih građana.

 „Jutros je u Beču izmjerena temperatura zraka od 12 °C, a sljedećih nekoliko dana bit će još toplije – temperature će se kretati oko 15 °C i više. Trenutno u Europi usred zime doživljavamo 'toplinski val', a ovog će vikenda na našem kontinentu biti u prosjeku 7,5 stupnjeva toplije u odnosu na razdoblje od 1981.-2010. godine. U Beču će se mjeriti temperatura od čak 15 stupnjeva. Klimatska kriza je stvarnost!“ - izjavila je danas bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein / Foto: PID/Christian Fürthner

Bečka dogradonačelnica navodi kako ovakvo vrijeme kod nekih ljudi može izazvati prijevremene osjećaje proljetnog umora, odnosno osjećaja pojačanog umora, dok kod drugih dovodi do alergija i kroničnih glavobolja. Visoke temperature pogoduju i tome da se u bečkim šumama počinju razmnožavati razne štetočine poput potkornjaka.

>>> Pročitajte još >>> Zieglergasse postaje prva bečka ulica prilagođena klimatskim promjenama

„To nas upozorava da ćemo morati mijenjati i razvijati novu prometnu poliitiku. Čak 42 % naših emisija CO2 uzrokovano je prometom. Stoga će nam tijekom narednih nekoliko godina u Beču trebati upola manje automobila i dvostruko više javnog prijevoza. Vremena u kojima se svađamo oko pojedinih parkirnih mjesta očito su prošla!“, ističe bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

  • Birgit Hebein  prošlog ljeta na otvorenju prve „cool“ ulice u Beču – Hasnerstraße, na križanju s Haymerlegasse / Foto: PID/Christian Fürthner

Podsjetimo, sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već prešao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska je uprava u tu svrhu osigurala čak osam milijuna eura čime se omogućuje ravnomjerna sadnja drveća u svim dijelovima grada.

Što po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građanki i građana poduzimaju naši gradski i općinski čelnici? Sedmodnevnu prognozu za Hrvatsku možete pogledati na stranicama DHMZ-a.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

Beč dobiva prvi park koji hladi

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč je početkom prosinca predstavio najnoviju, dosad neviđenu mjeru s ciljem smanjenja efekta urbanog toplinskog otoka i visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama – prvi park za rashlađivanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER