„Superorganizam – snage života socijalnih kukaca“

Izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju ostaje otvorena do 30. prosinca 2020.

Hrvatski prirodoslovni muzej poziva na otvorenje izložbe „Superorganizam – snage života socijalnih kukaca“ koje će se održati u ponedjeljak 30. prosinca 2019. u 13 sati

Superorganizam je usko povezana kolonija jedinki, odlikovana altruističnom suradnjom, složenom komunikacijom i jedinstvenom podjelom rada, predstavlja jednu od osnovnih bioloških organizacija i najkompleksniji biološki fenomen. Istraživanjem superorganizma dolazimo do važnih spoznaja u razumijevanju načina/puteva evolucije života od jednostavnih do složenih oblika i objašnjavamo pojmove poput altruizma, osobnosti, inteligencije, učinkovitosti, imuniteta, ljepote, umjetnosti.

Izložba „Superorganizam - snage života socijalnih kukaca“ je izložba na kojoj će se izložiti veliki broj primjeraka iz entomoloških zbirki Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a radi se o vrstama iz porodica pčela, osa, mrava i termita. Ukupno će se izložiti preko tisuću jedinki navedenih skupina.

Izložba obrađuje sljedeće teme:

  • Sitan mozak – napredno razumijevanje okoline koja ih okružuje
  • Evolucijski pokretači socijalne imunosti i njezin utjecaj na patogene
  • Osobnost socijalnih kukaca – što možemo naučiti iz holometabolije i života kasti
  • Evolucija socijalnosti i „socijalni“ kromosomi
  • Briga o uginulim jedinkama u socijalnim zajednicama
  • Genetska struktura i epigenetski procesi u pozadini socijalne organizacije
  • Fenomen stvaranja funkcionalnih struktura putem udruživanja
  • Čovjek kao superorganizam

Autorice izložbe su dr.sc. Martina Podnar Lešić i dr.sc. Iva Mihoci.

Izložba je nastala u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i proslavljenim europskim bioakustičarem Boštjanom Perovšekom, uz financijsku pomoć Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Vizualni identitet izložbe potpisuje Lada Vlainić.

Izložba se otvara u ponedjeljak, 30. prosinca 2019. u 13 sati i ostaje otvorena do 30. prosinca 2020. u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb).

HPM / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izložba „Savršenstvo evolucije: Razotkrivanje“

U svijetu kukaca i minerala postoje gotovo sve boje i njihove nijanse, a na ovoj izložbi autori Nives Borčić Novak, Petar Crnčan, dr. sc. Iva Mihoci i Ivan Razum prikazuju tek neke od njihovih zanimljivih kombinacija. Izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja otvara se u Gradskom muzeju Požega dana 23. kolovoza u 19 sati i moći će se posjetiti do 14. rujna 2018.

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ gostuje u Prirodoslovnom muzeju Split od 2. svibnja do 15. lipnja 2019.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER