Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Doznajte u Splitu od od 2. svibnja do 15. lipnja 2019.

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ gostuje u Prirodoslovnom muzeju Split od 2. svibnja do 15. lipnja 2019.

Izložbom se prikazuje biologija i ekologija pčela i pčelinjih zajednica, njihova međuovisnost s biljnim svijetom i uloga u očuvanju bioraznolikosti te tradicijsko pčelarstvo s područja kontinentalne Hrvatske i susjednih zemalja. Smatra se da su pčele i biljke cvjetnice koevoluirale još u razdoblju krede koje je trajalo od prije 145,5 do prije 65,5 milijuna godina. Njihova uloga u oprašivanju je neprocjenjiva, a jedna pčelinja zajednica u jednome danu može oprašiti i do 3 milijuna cvjetova.

Izložbu prate brojni artefakti kao i vrste pčela iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama.

Autori koncepcije izložbe: dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan, mag. Exp. Biol.
Autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc. Zorana Sedlar, Petar Crnčan, mag. Exp. Biol., Predrag Manger
Stručni suradnici: prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Vedran Lesjak, dipl.ing.agr., dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković, Saša Petrić, Ankica Dušević, Darija Ćaleta, dipl. Ing. Biol.
Autorica ilustracija: Franka Tretinjak
Autori fotografija: dr. sc. Zorana Sedlar, Miljenko Sedlar, dipl. Ing. Biol., Mateja Jagić, mag. Biol. Mol., Tatjana Šardi, Vitomir Mlinarec
Vizualno i prostorno oblikovanje izložbe: Mario Galov
Vizualno oblikovanje legendi i kataloga: Nikša Martinac

 

Hrvatski prirodoslovni muzej / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?” u organizaciji Udruge pčelara Pula i Grada Pule

Izložba: Iz ostavštine Gjure Pilara

Hrvatski prirodoslovni muzej i Muzej Brodskog Posavlja pozvaju vas na otvorenje izložbe „Iz ostavštine Gjure Pilara“ u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 13 sati u izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja (Starčevićeva 40, Slavonski Brod).

Izložba „Savršenstvo evolucije: Razotkrivanje“

U svijetu kukaca i minerala postoje gotovo sve boje i njihove nijanse, a na ovoj izložbi autori Nives Borčić Novak, Petar Crnčan, dr. sc. Iva Mihoci i Ivan Razum prikazuju tek neke od njihovih zanimljivih kombinacija. Izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja otvara se u Gradskom muzeju Požega dana 23. kolovoza u 19 sati i moći će se posjetiti do 14. rujna 2018.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER