Grenlandska zračna luka zatvara se zbog klimatskih promjena

Topljenje permafrosta izaziva napuknuća na pisti i ubrzava pomicanje objekata najveće grenlandske zračne luke

Glavna zračna luka Grenlanda bi zbog klimatskih promjena u roku od pet godina trebala ukinuti letove civilnih zrakoplova jer topljenje permafrosta izaziva napuknuća na pisti.

Zračna luka Kangerlussuaq je prošle godine ostvarila ukupno 11.000 slijetanja i polijetanja zrakoplova. No, kako se uz povećavanje temperatura grenlandski vječni led ubrzano smanjuje, to sve više utječe na pomicanje zgrade i objekata zračne luke, a uklanjanje snijega i leda s piste postao je svakodnevni problem. Lokalne vlasti su zbog toga odlučile započeti izgradnju novog objekta.

„Gradi se nova zračna luka u Nuuku, za koju će odgovornost preuzeti danske zračne snage“, rekao je za Euronews upravitelj zračne luke Peter Høgh.

Grenland je najveći otok na svijetu, a oko 80 posto njegove površine prekriveno je ledom. No, prema nedavnom istraživanju otkriveno je kako se grenlandska ledena ploča topi brže nego što se ranije mislilo, čime globalno zatopljenje drastično preoblikuje otok. Situacija u najvećoj grenlandskoj zračnoj luci dokazuje kako klimatske promjene osim prirode ugrožavaju i izgrađenu infrastrukturu.

Podsjetimo, Helheim, jedan od grenlandskih ledenjaka koji se najbrže tope, u posljednjih se šest godina povukao 10 kilometara, a ledena ploča Grenlanda je između 2003. i 2016. gubila 255 milijardi metričkih tona leda godišnje. Ovog ljeta, točnije 1. kolovoza, na Grenlandu je također zabilježen najveći gubitak leda u jednom danu.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Otapanje grenlandskog ledenog pokrova ne miruje čak ni zimi!

Rezultati nove studije škotskih znanstvenika o utjecaju klimatskih promjena na najveća globalna područja ledenih pokrova pokazali su kako se druga najveća ledena ploča na svijetu topi čak i tijekom zime.

Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER