Otapanje grenlandskog ledenog pokrova ne miruje čak ni zimi!

Ledenjaci pod sve većim pritiskom klimatskih promjena

Rezultati nove studije škotskih znanstvenika o utjecaju klimatskih promjena na najveća globalna područja ledenih pokrova pokazali su kako se druga najveća ledena ploča na svijetu topi čak i tijekom zime.

Škotsko udruženje za morske znanosti (eng. The Scottish Association for Marine Science, SAMS) objavilo je novu studiju kojom dokazuje kako otapanje druge najveće svjetske ledene ploče na Grenlandu ne prestaje čak ni tijekom zime.  Studija je uslijedila nakon izvješća objavljenog ranije ovog mjeseca koje je pokazalo da je trenutna stopa otapanja leda na Grenlandu brža nego što je bila u posljednjih 7.000 godina te se tako na otoku 650.000 kubičnih milja leda topi 50 posto brže nego u predindustrijskim vremenima.

„S povišenjem prosječnih temperatura od nekoliko stupnjeva, led na Grenlandu bi vrlo brzo mogao izgubiti mnogo od svoje mase”, rekao je Edward Hanna, znanstvenik sa Sveučilišta u Lincolnu.

Stalno otapanje ledenog pokrova, čak i zimi, nastaje zbog toga što golemi unutarnji valovi ispod površine Atlantika, stvoreni pod utjecajem neuobičajeno jakih zimskih vjetrova, guraju toplu vodu sve do Grenlanda, stvarajući pritom vrlo nepovoljno okruženje za ledeni ekosustav zemlje, objasnili su iz SAMS-a.

„Takvi valovi zarobljeni unutar oceana guraju toplu vodu sve do ledenjaka, uzrokujući otapanje stotinama metara ispod oceanske površine”, izjavio je za BBC dr. Neil Fraser, autor studije.

Također, otapanje ogromnog ledenog pokrova na Grenlandu uvelike doprinosi i povećanju razine mora s udjelom od 20 posto na godišnjoj razini.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER