Trudeau obećao prihod od naftovoda uložiti u sadnju dvije milijarde stabala

Zaštita okoliša postala je jedna od glavnih tema novih kanadskih izbora

Kanadski premijer Justin Trudeau obećao je u petak da će ponovo izabrana liberalna vlada prihode naftovoda Trans Mountain koristiti za financiranje plana borbe protiv klimatskih promjena vrijednog tri milijarde dolara. Plan između ostalog uključuje i sadnju dvije milijarde stabala tijekom sljedećih deset godina, javlja kanadska novinska agencija The Canadian Press.

Ovo obećanje predstavlja najnoviji doprinos Trudeauovom planu za zaštitu okoliša koji je djelomično otkrio tijekom proteklog tjedna braneći prošlogodišnju kontroverznu odluku kanadske federalne vlade o otkupu postojeće infrastrukture i projekta proširenja naftovoda Trans Mountain od kompanije Kinder Morgan, kojim će se nafta prevoziti iz Edmontona (Alberta) u Vancouver (Britanska Kolumbija).

Trudeauovo obećanje uslijedilo je nakon novih istraživanja koja sugeriraju da bi sadnja stabala mogla odigrati ogromnu ulogu u smanjenju atmosferskog ugljikovog dioksida i samo nekoliko mjeseci nakon što se federalna vlada uključila u spašavanje programa sadnje stabala ugroženog smanjenjem budžeta u najmnogoljudnijoj kanadskoj pokrajini Ontario.

Također, vođa Liberala Justin Trudeau je ovo obećanje izrekao nakon sastanka sa 16-godišnjom švedskom aktivisticom za zaštitu okoliša Gretom Thunberg i prije sudjelovanja na prosvjedu za klimu u Montrealu koji je okupio čak pola milijuna ljudi.

  • Vođa Liberala Justin Trudeau se  prije sudjelovanja na prosvjedu za klimu u Montrealu sastao sa 16-godišnjom švedskom aktivisticom za zaštitu okoliša Gretom Thunberg / Foto: Twitter / Justin Trudeau

Zaštita okoliša postala je jedna od glavnih tema novih kanadskih izbora, pri čemu Trudeauove šanse za reizbor barem dijelom leže u njegovoj sposobnosti da progresivne birače uvjeri da je plan njegove stranke bolji od plana Nove demokratske stranke (NDP) i Zelenih.

„Priroda nije samo dio našeg kanadskog identiteta, već je dio rješenja za klimatske promjene i to je rješenje koje možemo početi koristiti već danas“, rekao je Trudeau. „Drveće je izuzetno važno jer izvlači ugljik iz atmosfere, a osim toga drvo je obnovljivo i održivo te se reciklira. Sve što moramo učiniti je posaditi prvo stablo.“

Iako Trudeau nije otkrio previše detalja pa ni koliko će točno stajati njegov plan, u njegovoj stranci tvrde da se na sadnju stabala već sada godišnje troši oko 600 milijuna kanadskih dolara. Taj iznos uključuje i stabla koja su posađena putem programa pošumljavanja pokrajine Ontario koji je federalna vlada spasila nakon prekida njegovog financiranja od strane ontarijskog premijera Douga Forda u travnju ove godine. Liberali su obećali podržati ovaj program s 15 milijuna dolara tijekom četiri godine kako bi se omogućio nastavak njegovog provođenja.

Uloga stabala u borbi protiv klimatskih promjena općenito se sve više prihvaća u cijelom svijetu. Podsjetimo, iako na našem planetu postoji već nešto više od tri bilijuna stabala, Thomas Crowther sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju i Sveučilišta tehnologije, znanosti i menadžmenta (ETH Zürich) je na ovogodišnjem skupu Američkog društva za unapređivanje znanosti (American Association for the Advancement of Science - AAAS) u Washingtonu predstavio svoju studiju prema kojoj na Zemlji ima mjesta za sadnju još 1,2 bilijuna novih stabala. Prema navedenoj studiji, ova količina stabala bila bi dovoljna za apsorpciju globalnih emisija CO2.

Također, prema istraživanju koje je financirala Europska komisija i koje je objavljeno u zborniku Proceedings of the National Academy of Sciences, nove i mlade šume su najučinkovitija i najdjelotvornija sredstva za uklanjanje ugljika. Britanski znanstvenici tvrde da mlade šume u umjerenim i hladnim područjima, kao vrijedni ponori ugljika, daleko učinkovitije iskorištavaju i apsorbiraju ugljik od starijih.

  • Kanadski premijer Justin Trudeau obećao je u petak da će ponovo izabrana liberalna vlada prihode naftovoda Trans Mountain koristiti za financiranje plana borbe protiv klimatskih promjena vrijednog tri milijarde dolara. / Izvor: Twitter

Kanada je zahvaljujući svojim golemim i nenapučenim prostranstvima jedna od država svijeta koja može preuzeti dio ovih napora u borbi protiv klimatskih promjena. Širom svijeta množe se inicijative za sadnju što većeg broja stabala u gradovima i općenito obnovu šuma te pošumljavanje ogoljelih područja kako bi se pokušalo ublažiti globalno zatopljenje, a stanovništvo prilagodilo klimatskim promjenama.

Kanada nije izuzetak pa su i u toj zemlji neke zajednice podržale sadnju drveća, a negdje se ova aktivnost potiče i kao izazov. Primjerice, gradonačelnik Winnipega, Brian Bowman, pozvao je stanovnike glavnog i najvećeg grada u pokrajini Manitoba da tijekom sljedećih dvadeset godina posade milijun stabala. Također, uprava glavnog grada Britanske Kolumbije Victoria prošlog je tjedna obećala posaditi 5.000 stabala do kraja 2020. godine.

Osim obećanja sadnje stabala, Trudeau je izjavio da će se sredstva uložena u otkup naftovoda Trans Mountain uskoro kompenzirati njegovim budućim prihodima koja će se uložiti u pošumljavanje te širenje i diverzifikaciju urbanih šuma. Sredstva će se također koristiti za sprječavanje nametnika, kao što je jasenov krasnik  (Agrilus planipennis), te obnovu šuma i pošumljavanje ogoljelih područja koja su uništena u požarima i drugim prirodnim katastrofama.

Podsjetimo, federalna vlada otkupila je navedeni naftovod prošle godine za 4,5 milijardi kanadskih dolara unatoč bojaznima hoće li se nastaviti projekt njegovog širenja, a korporacija Crown koja vodi naftovod lani je izvijestila o prihodima u visini od 138 milijuna dolara.

  • Kanadski premijer Justin Trudeau sudjelovao je na prosvjedu za klimu u Montrealu na kojem se u petak 27. rujna sudjelovalo pola milijuna ljudi / Foto: The Canadian Press / Ryan Remiorz

Sam plan sadnje stabala stvorit će i oko 3.500 sezonskih radnih mjesta, dodao je Trudeau, što je istaknuo kao još jednu korist ovog plana ciljajući time politiku konzervativaca Andrewa Scheera i Douga Forda, koji su postali popularna meta Liberala tijekom ovogodišnje predizborne kampanje.

„Doug Ford je svojom kratkovidnom odlukom pokušao zaustaviti sadnju stabala u Ontariju, čime nije ugrozio samo naš okoliš, već i stotine sezonskih poslova“, rekao je Trudeau. „Naša vlada izdvojila je 15 milijuna dolara kako bi nastavila s tim programom jer se ne možemo igrati s budućnošću naše djece.“

Justin Trudeau je također kritizirao Andrewa Scheera zbog toga što je jedini čelnik velike stranke koji prošlog petka nije sudjelovao na prosvjedu za klimu i optužio konzervativce da odbijaju razumjeti, a kamoli sudjelovati u „velikoj borbi našeg vremena“.

No, Trudeau se ipak morao suočiti i s kritikom na račun njegove vlade.

„Drveće neće sakriti naftovod koji ste kupili“, objavio je na Twitteru Nove demokratske stranke (NDP) Jagmeet Singh komentirajući tako prošlogodišnju odluku liberalne vlade o kupovini naftovoda Trans Mountain, što je izazvalo veliki otpor ekologa.

Greta Thunberg je nakon sastanka s kanadskim premijerom rekla novinarima da, kao i većina političara, nije učinio dovoljno za okoliš.

Trudeau je izjavio da se u potpunosti slaže s mladom aktivisticom. „Moramo učiniti više. I zato su nam potrebni ambiciozni planovi koje smo iznosili cijeli tjedan, a koje su neki kritizirali kao previše ambiciozne“, istaknuo je kanadski premijer.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Sadnja drveća nikada nije bila jednostavnija!

Voditelji nekoliko najboljih projekata sadnje drveća iz preko dvadeset zemalja svijeta po prvi put su se udružili s ciljem davanja snažnog poticaja naporima za pošumljavanje našeg jedinog planeta. Aplikacija Plant-for-the-Planet sada svima omogućuje jednostavnu sadnju stabala širom svijeta i to uz samo nekoliko klikova, a sva prikupljena sredstva ulažu se izravno u rasadnike stabala.

Na Zemlji ima mjesta za sadnju još 1,2 bilijuna novih stabala

Vjerujete li da nam je za uzvraćanje udarca antropogenim emisijama stakleničkih plinova i posljedičnim klimatskim promjenama dovoljno samo jedno novo stablo u vašem vrtu? Nova analiza utvrdila je da bi se sadnjom dodatnih bilijun stabala uklonile godinama sakupljane količine ugljika iz atmosfere!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER