Sadnja drveća nikada nije bila jednostavnija!

Do sada je uspješno posađeno više od 13 milijardi stabala u 193 zemlje svijeta, a u aktivnostima sudjeluje više od 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje!

Voditelji nekoliko najboljih projekata sadnje drveća iz preko dvadeset zemalja svijeta po prvi put su se udružili s ciljem davanja snažnog poticaja naporima za pošumljavanje našeg jedinog planeta. Aplikacija Plant-for-the-Planet sada svima omogućuje jednostavnu sadnju stabala širom svijeta i to uz samo nekoliko klikova, a sva prikupljena sredstva ulažu se izravno u rasadnike stabala.

To je jednostavno. Prirodu moramo zaštititi, obnoviti i financirati“, rekla je Greta Thunberg. Nova aplikacija Plant-for-the-Planet omogućuje vam da za svega tri eura jednostavno posadite stablo u Brazilu ili nekoj drugoj zemlji svijeta, dok za stotinu eura možete posaditi čak tisuću stabala i pomoći u obnovi indonezijskog krajolika.

Posadite vlastitu šumu

Ovom se aplikacijom omogućuje sudjelovanje u akcijama sadnje drveća i obnove šuma u sklopu pedeset projekata pošumljavanja u zemaljama u razvoju. Sadnjom drveća pomažemo prirodi, ali i siromašnim lokalnim zajednicama, a broj takvih i sličnih projekata se u svijetu stalno povećava. Sve što trebate učiniti je odabrati projekt i donirati, a stablo će se posaditi u vaše ime.

„Potreba obnove šuma široko je rasprostranjena u cijelom svijetu i od nas traži da ekonomično i brzo dosegnemo velik broj ljudi. Aplikacije poput ove mogu pomoći u širenju klimatskih akcija i jačanju prirodnih rješenja klimatske krize“, rekao je Inger Andersen, izvršni direktor UN-ovog programa za okoliš (UNEP).

Aplikacija Plant-for-the-Planet vam također omogućuje registraciju i uvid u lokacije na kojima su posađena sva vaša donirana stabla, možete ih darovati drugim osobama, a moguća je i organizacija natjecanja u sadnji stabala. Aplikaciju možete preuzeti na sljedećim poveznicama: Android, iOS i WebApp.

  • Felix Finkbeiner prezentira aplikaciju Plant-for-the-Planet ispred sjedišta UN-a u New Yorku / Foto: Plant-for-the-Planet

Tko stoji iza aplikacije?

Sedmero mladih ljudi iz zaklade Plant-for-the-Planet radilo je na pripremi ove aplikaciji pune dvije godine i to pod vodstvom dvadesetčetvorogodišnjeg nepalskog ekološkog aktiviste Sagara Aryala, koji drveće sadi duže od deset godina zajedno s 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje svijeta.

Zaklada Plant-for-the-Planet imala je za cilj posaditi 100 milijuna stabala do 2030. godine kroz svoj projekt na poluotoku Yucatán u Meksiku, no ubrzo se shvatilo kako je za sadnju tri bilijuna stabala potrebno 10.000 projekata ove veličine. Stoga se Zaklada usredotočila na dijeljenje svojih alata s mnoštvom drugih projekata širom svijeta kako bi im se pomoglo u ubrzavanju aktivnosti sadnje.

  • Rasadnik na meksičkom poluotoku Yucatán / Foto: Plant-for-the-Planet

Ova aplikacija pomaže i u provedbi ciljeva Bonnskog izazova kao globalnog napora za obnovu i pošumljavanje 150 milijuna hektara ogoljenih i degradiranih površina do 2020., odnosno 350 milijuna hektara do 2030. godine i to stvaranjem pozitivne lančane reakcije. Izazov su pokrenuli njemačka vlada i Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) 2011. godine, a kasnije je odobren i proširen Njujorškom deklaracijom o šumama na summitu UN-a o klimi 2014. godine. Još tijekom razvoja aplikacije za sudjelovanje se prijavilo više od 10.000 osoba.

Naravno, ovaj se projekt ne bi mogao realizirati bez pomoći, smjernica i podrške UN-ovog programa za okoliš (UNEP).

„Posljednje dvije godine potpuno sam se posvetio ovoj aplikaciji imajući na umu pokojnu Wangari Maathai, kenijsku aktivisticu i dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2004. godine. Nadam se da je sretna i ponosna na sve nas“, rekao je Sagar Aryal.

Nadogradnjom ove aplikacije uskoro će se korisnicima omogućiti praćenje rasta doniranog drveća i šuma putem satelitskih snimaka.

  • Mladi njemački ekološki aktivist Felix Finkbeiner (21) pokrenuo je inicijativu Plant-for-the-Planet / Foto: Plant-for-the-Planet

O zakladi Plant-for-the-Planet

Inicijativa mladih Plant-for-the-Planet pokrenuta je još u siječnju 2007. godine nakon što su Wangari Maathai i UNEP pokrenuli kampanju Billion Tree (Milijarda stabala), a na kraju svog školskog izlaganja o klimatskoj krizi tada devetogodišnji Felix Finkbeiner pokrenuo je ideju da se u svakoj zemlji na svijetu posadi milijun stabala.

Raniji cilj ove inicijative bio je sadnja jednog bilijuna stabala širom svijeta, s obzirom na to da je drveće najjeftinije i najučinkovitije sredstvo za uklanjanje ugljikovog dioksida iz atmosfere te nam produžuje vrijeme potrebno za ublažavanje klimatske krize i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

  • Na meksičkom poluotoku Yucatán svakih 15 sekundi posadi se jedno novo stablo / Foto: Plant-for-the-Planet

UNEP je 2011. godine ovu kampanju prepustio novoosnovanoj zakladi Plant-for-the-Planet, a prvotni cilj sadnje jednog bilijuna stabala povećan je na brojku od tri bilijuna stabala te je razvijen interaktivni mrežni alat koji mlade ljude širom svijeta motivira da se uključe u aktivnosti sadnje drveća (WePlantApp).

Do sada je uspješno posađeno više od 13 milijardi stabala u 193 zemlje svijeta, a u aktivnostima sudjeluje više od 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje. Zahvaljujući ovoj inicijativi mladih ljudi, na meksičkom poluotoku Yucatán svakih 15 sekundi posadi se jedno novo stablo, a projekt dokazuje koliko sadnja drveća može biti jednostavna i učinkovita.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Je li zagrebačka gradska uprava uopće svjesna problema klimatske krize?

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje, no zagrebačka gradska uprava u uvjetima sve izraženije klimatske krize ne čini ništa kako bi zaštitila zdravlje svojih stanovnika te utjecala na povećanje kvalitete njihovog života. Očito je kako će se hrvatska metropola uskoro pržiti na ekstremno visokim temperaturama, a javni prostor bez imalo hlada Zagrepčankama i Zagrepčanima neće biti od prevelike pomoći.

Trudeau obećao prihod od naftovoda uložiti u sadnju dvije milijarde stabala

Kanadski premijer Justin Trudeau obećao je u petak da će ponovo izabrana liberalna vlada prihode naftovoda Trans Mountain koristiti za financiranje plana borbe protiv klimatskih promjena vrijednog tri milijarde dolara. Plan između ostalog uključuje i sadnju dvije milijarde stabala tijekom sljedećih deset godina, javlja kanadska novinska agencija The Canadian Press.

Liège planira posaditi 4.000 stabala i ozeleniti gradske krovove

Zbog sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova belgijski grad Liège priprema sadnju četiri tisuće stabala kako bi svojim stanovnicima pružio više svježeg zraka i kisika. Pošumljavanje i sadnja drveća u gradovima možda nisu najbrže i najučinkovitije rješenje protiv globalnog zatopljenja, ali svakako uvelike pomažu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER