Sadnja drveća nikada nije bila jednostavnija!

Do sada je uspješno posađeno više od 13 milijardi stabala u 193 zemlje svijeta, a u aktivnostima sudjeluje više od 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje!

Voditelji nekoliko najboljih projekata sadnje drveća iz preko dvadeset zemalja svijeta po prvi put su se udružili s ciljem davanja snažnog poticaja naporima za pošumljavanje našeg jedinog planeta. Aplikacija Plant-for-the-Planet sada svima omogućuje jednostavnu sadnju stabala širom svijeta i to uz samo nekoliko klikova, a sva prikupljena sredstva ulažu se izravno u rasadnike stabala.

To je jednostavno. Prirodu moramo zaštititi, obnoviti i financirati“, rekla je Greta Thunberg. Nova aplikacija Plant-for-the-Planet omogućuje vam da za svega tri eura jednostavno posadite stablo u Brazilu ili nekoj drugoj zemlji svijeta, dok za stotinu eura možete posaditi čak tisuću stabala i pomoći u obnovi indonezijskog krajolika.

Posadite vlastitu šumu

Ovom se aplikacijom omogućuje sudjelovanje u akcijama sadnje drveća i obnove šuma u sklopu pedeset projekata pošumljavanja u zemaljama u razvoju. Sadnjom drveća pomažemo prirodi, ali i siromašnim lokalnim zajednicama, a broj takvih i sličnih projekata se u svijetu stalno povećava. Sve što trebate učiniti je odabrati projekt i donirati, a stablo će se posaditi u vaše ime.

„Potreba obnove šuma široko je rasprostranjena u cijelom svijetu i od nas traži da ekonomično i brzo dosegnemo velik broj ljudi. Aplikacije poput ove mogu pomoći u širenju klimatskih akcija i jačanju prirodnih rješenja klimatske krize“, rekao je Inger Andersen, izvršni direktor UN-ovog programa za okoliš (UNEP).

Aplikacija Plant-for-the-Planet vam također omogućuje registraciju i uvid u lokacije na kojima su posađena sva vaša donirana stabla, možete ih darovati drugim osobama, a moguća je i organizacija natjecanja u sadnji stabala. Aplikaciju možete preuzeti na sljedećim poveznicama: Android, iOS i WebApp.

  • Felix Finkbeiner prezentira aplikaciju Plant-for-the-Planet ispred sjedišta UN-a u New Yorku / Foto: Plant-for-the-Planet

Tko stoji iza aplikacije?

Sedmero mladih ljudi iz zaklade Plant-for-the-Planet radilo je na pripremi ove aplikaciji pune dvije godine i to pod vodstvom dvadesetčetvorogodišnjeg nepalskog ekološkog aktiviste Sagara Aryala, koji drveće sadi duže od deset godina zajedno s 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje svijeta.

Zaklada Plant-for-the-Planet imala je za cilj posaditi 100 milijuna stabala do 2030. godine kroz svoj projekt na poluotoku Yucatán u Meksiku, no ubrzo se shvatilo kako je za sadnju tri bilijuna stabala potrebno 10.000 projekata ove veličine. Stoga se Zaklada usredotočila na dijeljenje svojih alata s mnoštvom drugih projekata širom svijeta kako bi im se pomoglo u ubrzavanju aktivnosti sadnje.

  • Rasadnik na meksičkom poluotoku Yucatán / Foto: Plant-for-the-Planet

Ova aplikacija pomaže i u provedbi ciljeva Bonnskog izazova kao globalnog napora za obnovu i pošumljavanje 150 milijuna hektara ogoljenih i degradiranih površina do 2020., odnosno 350 milijuna hektara do 2030. godine i to stvaranjem pozitivne lančane reakcije. Izazov su pokrenuli njemačka vlada i Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) 2011. godine, a kasnije je odobren i proširen Njujorškom deklaracijom o šumama na summitu UN-a o klimi 2014. godine. Još tijekom razvoja aplikacije za sudjelovanje se prijavilo više od 10.000 osoba.

Naravno, ovaj se projekt ne bi mogao realizirati bez pomoći, smjernica i podrške UN-ovog programa za okoliš (UNEP).

„Posljednje dvije godine potpuno sam se posvetio ovoj aplikaciji imajući na umu pokojnu Wangari Maathai, kenijsku aktivisticu i dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2004. godine. Nadam se da je sretna i ponosna na sve nas“, rekao je Sagar Aryal.

Nadogradnjom ove aplikacije uskoro će se korisnicima omogućiti praćenje rasta doniranog drveća i šuma putem satelitskih snimaka.

  • Mladi njemački ekološki aktivist Felix Finkbeiner (21) pokrenuo je inicijativu Plant-for-the-Planet / Foto: Plant-for-the-Planet

O zakladi Plant-for-the-Planet

Inicijativa mladih Plant-for-the-Planet pokrenuta je još u siječnju 2007. godine nakon što su Wangari Maathai i UNEP pokrenuli kampanju Billion Tree (Milijarda stabala), a na kraju svog školskog izlaganja o klimatskoj krizi tada devetogodišnji Felix Finkbeiner pokrenuo je ideju da se u svakoj zemlji na svijetu posadi milijun stabala.

Raniji cilj ove inicijative bio je sadnja jednog bilijuna stabala širom svijeta, s obzirom na to da je drveće najjeftinije i najučinkovitije sredstvo za uklanjanje ugljikovog dioksida iz atmosfere te nam produžuje vrijeme potrebno za ublažavanje klimatske krize i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

  • Na meksičkom poluotoku Yucatán svakih 15 sekundi posadi se jedno novo stablo / Foto: Plant-for-the-Planet

UNEP je 2011. godine ovu kampanju prepustio novoosnovanoj zakladi Plant-for-the-Planet, a prvotni cilj sadnje jednog bilijuna stabala povećan je na brojku od tri bilijuna stabala te je razvijen interaktivni mrežni alat koji mlade ljude širom svijeta motivira da se uključe u aktivnosti sadnje drveća (WePlantApp).

Do sada je uspješno posađeno više od 13 milijardi stabala u 193 zemlje svijeta, a u aktivnostima sudjeluje više od 81.000 djece i mladih iz 73 zemlje. Zahvaljujući ovoj inicijativi mladih ljudi, na meksičkom poluotoku Yucatán svakih 15 sekundi posadi se jedno novo stablo, a projekt dokazuje koliko sadnja drveća može biti jednostavna i učinkovita.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mjehurićima protiv plastičnog otpada

Barijera amsterdamske startup tvrtke The Great Bubble Barrier mogla bi pomoći pri zaustavljanju otjecanja plastičnog otpada s kopna u more

Trudeau obećao prihod od naftovoda uložiti u sadnju dvije milijarde stabala

Kanadski premijer Justin Trudeau obećao je u petak da će ponovo izabrana liberalna vlada prihode naftovoda Trans Mountain koristiti za financiranje plana borbe protiv klimatskih promjena vrijednog tri milijarde dolara. Plan između ostalog uključuje i sadnju dvije milijarde stabala tijekom sljedećih deset godina, javlja kanadska novinska agencija The Canadian Press.

Liège planira posaditi 4.000 stabala i ozeleniti gradske krovove

Zbog sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova belgijski grad Liège priprema sadnju četiri tisuće stabala kako bi svojim stanovnicima pružio više svježeg zraka i kisika. Pošumljavanje i sadnja drveća u gradovima možda nisu najbrže i najučinkovitije rješenje protiv globalnog zatopljenja, ali svakako uvelike pomažu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER