Na Zemlji ima mjesta za sadnju još 1,2 bilijuna novih stabala

Jednostavan način rješavanja nakupljenog antropogenog CO2

Vjerujete li da nam je za uzvraćanje udarca antropogenim emisijama stakleničkih plinova i posljedičnim klimatskim promjenama dovoljno samo jedno novo stablo u vašem vrtu? Nova analiza utvrdila je da bi se sadnjom dodatnih bilijun stabala uklonile godinama sakupljane količine ugljika iz atmosfere!

Svima poznata i dostupna „prirodna tehnologija“ hvatanja CO2

Nova ambiciozna analiza svjetskih šuma otkrila je da na svijetu ima mjesta za sadnju još 1,2 bilijuna novih stabala. Ta količina novozasađenih stabala mogla bi apsorbirati više ugljika nego što ga se ispusti antropogenim emisijama.

Prema novima podacima, istraživač Thomas Crowther sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju i Sveučilišta tehnologije, znanosti i menadžmenta (ETH Zürich) tvrdi kako su stabla, odnosno šume, „naše najmoćnije oružje u borbi protiv klimatskih promjena.“

Sadašnja gustoća stabala na Zemljinoj površini / Izvor: Crowther Lab / ETH Zürich

Crowther također navodi da nova analiza, koju je prošlog vikenda predstavio na ovogodišnjem skupu Američkog društva za unapređivanje znanosti (AAAS) u Washingtonu, ukazuje na to da bi dovoljno rasprostranjena aktivnost sadnje stabala imala veći pozitivni utjecaj na okoliš u usporedbi s izgradnjom nove vjetroturbine ili masovnijeg širenja svjetskog trenda vegetarijanske prehrane. Naime, ovom jednostavnom i svima dostupnom aktivnošću „poništilo“ bi se cijelo desetljeće emisija stakleničkih plinova.

 

 

Potreba za još bilijun novih stabala

„Trenutno je u tri bilijuna stabala pohranjeno 400 gigatona ugljikovog dioksida. Ako bi taj broj uvećali za još jedan bilijun stabala, dobivena vrijednost bila bi veličine stotine gigatona ugljika „uhvaćenog“ iz atmosfere, što je najmanje deset godina antropogenih emisija“, rekao je Crowther za The Independent.

Moguća gustoća stabala, dodatna stabla su označena žutom bojom / Izvor: Crowther Lab / ETH Zürich

Za razliku od visokotehnoloških rješenja za klimatske promjene kao što su sustavi za „hvatanje“ ugljika, Crowther tvrdi da je dobra stara „tehnologija“ sadnje stabala dobra upravo zbog toga što svatko može zasaditi stablo ili dva. „Lijepo je i ohrabrujuće kada svi stanovnici našeg planeta mogu sudjelovati u rješavanju ovog gorućeg problema“, zaključio je Crowther.

Osim što „love“ CO2, stabla ljude u urbanim sredinama čine sretnijima, poboljšavaju kvalitetu zraka, vode i hrane te unaprjeđuju usluge ekosustava, a sve kroz jedan prihvatljiv, održiv i svima blizak proces.

No dobro, ipak ne svima, sudeći barem po trenutnoj brzini kojom drveće i šume nestaju u ovim našim krajevima.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

Šume – najmoćniji i najučinkovitiji sustav pohrane ugljika na Zemlji

Svakodnevno svjedočimo posljedicama klimatskih promjena i povećanim emisijama stakleničkih plinova nastalih uslijed korištenja teških fosilnih goriva. No, rješenje za smanjenje glavnog stakleničkog plina – ugljikovog dioksida, nije u primjeni skupih tehnoloških rješenja, već onih prirodnih.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER