Radionica o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Radionica je namijenjena službenicima koji obavljaju poslove vezane za primjenu Zakona o zaštiti životinja i svima koji sudjeluju u aktivnostima vezanima za zaštitu životinja

Hrvatska zajednica županija i udruga Prijatelji životinja pozivaju na radionicu o Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Zakon o zaštiti životinja donio je mnoge novosti koje se tiču i hrvatskih županija te one mogu odigrati ključnu ulogu u njegovoj provedbi.

Što sve propisuje Zakon o zaštiti životinja i kako se primijenjuje u praksi možete doznati na radionici koja će se održati u četvrtak 26. rujna 2019. godine s početkom u 10 sati u prostorijama Hrvatske zajednice županija (Savska 41, Zagreb).

Radionica će se baviti slijedećim temama:

 • Provedba zakona o zaštiti životinja
 • Zakonske obveze županija (Osnivanje Koordinacijskih radnih skupina za zaštitu životinja, osnivanje županijskih skloništa, poticanje na provedbu Zakona o zaštiti životinja)
 • Zakonske mogućnosti županija (edukacija, subvencioniranje, nagrađivanje...)
 • Koordinacijske radne skupine (članovi, rad, ovlasti, mogućnosti...)
 • Kontrola mikročipiranja (ovlasti komunalnih, dobri primjeri, uključivanje drugih službi, baza kućnih ljubimaca, čitači mikročipova, cilj provedbe kontrole mikročipiranja)
 • Propisivanje trajne sterilizacije (prednosti, načini, pravno tumačenje, rezultati...)
 • Poticanje i osnivanje skloništa (vrste skloništa, posjete skloništima, pravilan rad, načini poticanja i osnivanja, ugovori...)
 • Novi pravilnik o skloništima (što donosi, definira, olakšava...)
 • Fluktuacija skloništa i programi udomljavanja (mogućnosti, savjeti, dobra praksa...)
 • Edukacija djece i odraslih (vrtići, škole, mediji, vlastiti oglašivački prostori, kampanje...)
 • Metode uštede financijskih sredstva (iskorištavanje zakonskih alata, suradnje, utjecaj na uzroke...)

Radionicu će voditi Luka Oman, posebni savjetnik Ministrice poljoprivrede za pitanja zaštite životinja i Ivana Lunka, pravnica u udruzi Prijatelji životinja. Članovi Hrvatske zajednice županija ne plaćaju kotizaciju, a predviđeno trajanje radionice je dva sata. S obzirom da je broj mjesta ograničen potrebno je čim prije izvršiti prijavu na tajnistvo@hrvzz.hr ili melita.pavlek@hrvzz.hr.

Radionica je namijenjena službenicima koji obavljaju poslove vezane za primjenu Zakona o zaštiti životinja i svima koji sudjeluju u aktivnostima vezanima za zaštitu životinja.

Hrvatska zajednica županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veći broj požara otvorenog prostora tijekom vikenda

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vege piknik povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Veganski cappuccino, soparnik i fritule, cjelodnevni program te štandovi udruga za zaštitu životinja... Međunarodni dan zaštite životinja i ove će se godine obilježiti na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba.

Drukčiji Uskrs - bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića

Znate li da zbog jaja koje ćete kupiti za uskrsne blagdane kokoši pate nagurane u kavezima i da pilići nikada ne vide svoju majku, dok muške piliće melju žive? Prijatelji životinja pozivaju vas da pokažete malo suosjećanja i da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberete drvena, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu udomite napuštenog psa ili mačku. Uskrsne blagdane možete proslaviti uživajući i u ukusnim veganskim jelima!

Pridružite se velikoj povorci trećeg Marša za životinje!

Prema najavi Prijatelja životinja koji s Udrugom Pobjede u subotu 13. travnja u Zagrebu organiziraju treći Marš za životinje, očekuju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a podržale su ga i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER