Radionica o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Radionica je namijenjena službenicima koji obavljaju poslove vezane za primjenu Zakona o zaštiti životinja i svima koji sudjeluju u aktivnostima vezanima za zaštitu životinja

Hrvatska zajednica županija i udruga Prijatelji životinja pozivaju na radionicu o Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Zakon o zaštiti životinja donio je mnoge novosti koje se tiču i hrvatskih županija te one mogu odigrati ključnu ulogu u njegovoj provedbi.

Što sve propisuje Zakon o zaštiti životinja i kako se primijenjuje u praksi možete doznati na radionici koja će se održati u četvrtak 26. rujna 2019. godine s početkom u 10 sati u prostorijama Hrvatske zajednice županija (Savska 41, Zagreb).

Radionica će se baviti slijedećim temama:

 • Provedba zakona o zaštiti životinja
 • Zakonske obveze županija (Osnivanje Koordinacijskih radnih skupina za zaštitu životinja, osnivanje županijskih skloništa, poticanje na provedbu Zakona o zaštiti životinja)
 • Zakonske mogućnosti županija (edukacija, subvencioniranje, nagrađivanje...)
 • Koordinacijske radne skupine (članovi, rad, ovlasti, mogućnosti...)
 • Kontrola mikročipiranja (ovlasti komunalnih, dobri primjeri, uključivanje drugih službi, baza kućnih ljubimaca, čitači mikročipova, cilj provedbe kontrole mikročipiranja)
 • Propisivanje trajne sterilizacije (prednosti, načini, pravno tumačenje, rezultati...)
 • Poticanje i osnivanje skloništa (vrste skloništa, posjete skloništima, pravilan rad, načini poticanja i osnivanja, ugovori...)
 • Novi pravilnik o skloništima (što donosi, definira, olakšava...)
 • Fluktuacija skloništa i programi udomljavanja (mogućnosti, savjeti, dobra praksa...)
 • Edukacija djece i odraslih (vrtići, škole, mediji, vlastiti oglašivački prostori, kampanje...)
 • Metode uštede financijskih sredstva (iskorištavanje zakonskih alata, suradnje, utjecaj na uzroke...)

Radionicu će voditi Luka Oman, posebni savjetnik Ministrice poljoprivrede za pitanja zaštite životinja i Ivana Lunka, pravnica u udruzi Prijatelji životinja. Članovi Hrvatske zajednice županija ne plaćaju kotizaciju, a predviđeno trajanje radionice je dva sata. S obzirom da je broj mjesta ograničen potrebno je čim prije izvršiti prijavu na tajnistvo@hrvzz.hr ili melita.pavlek@hrvzz.hr.

Radionica je namijenjena službenicima koji obavljaju poslove vezane za primjenu Zakona o zaštiti životinja i svima koji sudjeluju u aktivnostima vezanima za zaštitu životinja.

Hrvatska zajednica županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Smrad se osjeti 6 kilometara, postali smo zatvorenici vlastitih kuća“

Briga za okoliš briga je za zdravlje i toga su građani zbog vlastitog iskustva sve svjesniji, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na online raspravi o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Stanje okoliša nas sve treba brinuti i pozitivno je da jačaju ekološka svijest i okolišni aktivizam, što se vidi u sve češćim pritužbama koje na ovu temu šalju građani.

Vege piknik povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Veganski cappuccino, soparnik i fritule, cjelodnevni program te štandovi udruga za zaštitu životinja... Međunarodni dan zaštite životinja i ove će se godine obilježiti na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba.

Drukčiji Uskrs - bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića

Znate li da zbog jaja koje ćete kupiti za uskrsne blagdane kokoši pate nagurane u kavezima i da pilići nikada ne vide svoju majku, dok muške piliće melju žive? Prijatelji životinja pozivaju vas da pokažete malo suosjećanja i da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberete drvena, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu udomite napuštenog psa ili mačku. Uskrsne blagdane možete proslaviti uživajući i u ukusnim veganskim jelima!

Pridružite se velikoj povorci trećeg Marša za životinje!

Prema najavi Prijatelja životinja koji s Udrugom Pobjede u subotu 13. travnja u Zagrebu organiziraju treći Marš za životinje, očekuju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a podržale su ga i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER