Vege piknik povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u subotu 5. listopada na druženje za životinje na Bundeku

Veganski cappuccino, soparnik i fritule, cjelodnevni program te štandovi udruga za zaštitu životinja... Međunarodni dan zaštite životinja i ove će se godine obilježiti na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba.

U subotu, 5. listopada od 10 do 17 sati udruga Prijatelji životinja poziva sve građane da zajedno provedu vrijeme uz udruge za zaštitu životinja i obilje dobre veganske hrane. Neka od jela koja će se moći probati na Vege pikniku su poljički soparnik, voćni ražnjići s čokoladnim preljevom, veganske fritule, vege popečci od mahunarki, vege burgeri, juha od buče s lećom, vege štrudle od jabuka i šljiva, vege energetski kolači, bulgur i kvinoja s povrćem, četiri vrste veganskog cappuccina i još mnogo zdravih, ukusnih jela dobrih za ljude, životinje i okoliš.

U sklopu cjelodnevnog događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama i promoviraju udomljavanje te njihovu zaštitu, zainteresirani posjetitelji moći će se informirati na koje sve načine treba i može pomoći životinjama. Između ostalih, bit će postavljen i informativni štand Mreže za zaštitu životinja koju čini preko 50 udruga iz Zagreba i Hrvatske, a njihovi apeli usmjereni su na nužnost kastracije pasa i mačaka te udomljavanja umjesto kupnje životinja.

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od davne 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od .5000 ljudi.

Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj, Ivana Lunka, poziva sve da odaberu neki od brojnih načina na koji će obilježiti ovaj dan i pridonijeti stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama te poručuje: „Svatko od nas može biti zaštitnik životinja, ne samo onih koje žive u suživotu s nama već i onih koje su daleko od očiju javnosti, u klaonicama, farmama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Stvarajmo navike koje se temelje na suosjećanju, ljubavi, brizi i poštovanju svih živih bića. Životinje nas sve trebaju.”

Trenutna situacija u Hrvatskoj odnosi se na nužnost provedbe Zakona o zaštiti životinja iz 2017. godine koji je donio obvezu lokalnim zajednicama da obiđu sva kućanstva i provjere jesu li svi psi označeni mikročipom te mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke što je iskoristilo više od 150 gradova i općina pa tako i grad Zagreb.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede za područje zaštite životinja poziva i sve lokalne zajednice da obilježe Međunarodni dan zaštite životinja: „U trenutku kada u Hrvatskoj imamo velike kontraste među lokalnim zajednicama od kojeg su neke uložile i više nego što Zakon nalaže, a neke još ni spoznale da imaju jasne zakonske obveze, najbolji način za obilježiti ovaj dan je konkretna provedba Zakona o zaštiti životinja odnosno provedba kontrole mikročipiranja, propisivanje i subvencioniranje trajne sterilizacije, izgradnja skloništa i promocija udomljavanja i zaštite životinja kako bi se riješili uzroci odnosno stalo na kraj neodgovornosti građana prema životinjama za koje skrbe.”

Na Vege pikniku bit će dostupni i veganski recepti kako bi se potaknuli svi da prenesu ugodno iskustva s Bundeka i u vlastite kuhinje, a na štandu Prijatelja životinja potpisivat će se i peticija za strogu kontrolu cijepljenja svih pasa protiv bjesnoće te ukidanja obveze cijepljenja svake godine.

Na Vege pikniku izlažu sljedeći izlagači: Beer Squad, Braniteljska zadruga Arka naša (Teta Fritulica, P.G. Arka naša, Arka delicije, Stone Age, Iris i Branimir delicije), Food Harmony, OPG Ivana Rožić, OPG Petar Rodić, Pusti otok i Vege Fino Za Sve.

Prijatelji životinja povodom Međunarodnog dana zaštite životinja imaju i nekoliko prijedloga kako obilježiti ovaj dan pa tako možete:

  • Udomiti napuštenu životinju ili ako nemate uvjete, promovirati udomljavanje umjesto kupnje
  • Organizirati s obitelji, prijateljima ili samostalno sakupljanje hrane, deka, igračaka i sl. i posjetiti neko od skloništa za napuštene životinje
  • Donirati nekoj od udruga za zaštitu prava životinja
  • Volontirati u udruzi za prava i zaštitu životinja
  • Potpisati peticiju za životinje ili sami prikupljati potpise
  • Koristiti samo proizvode koji nisu testirani na životinjama i ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla

 

Prijatelji životinja / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Radionica o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Hrvatska zajednica županija i udruga Prijatelji životinja pozivaju na radionicu o Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Zakon o zaštiti životinja donio je mnoge novosti koje se tiču i hrvatskih županija te one mogu odigrati ključnu ulogu u njegovoj provedbi.

Dr. Will Tuttle - Iscijeliti svijet: pogled na prehranu

Nagrađivani američki spisatelj, govornik, edukator, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir“ nakon pet godina ponovno dolazi u Zagreb održati predavanje pod nazivom „Iscijeliti svijet: pogled na prehranu”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER