Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja na Bundeku

Ove subote na Bundeku

Grad Zagreb već godinama organizira obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja, a ove se godine druženje organizira na Bundeku u subotu, dana 6. listopada 2018., u trajanju od 10 do 18 sati.

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada svake godine i posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnost svih životinjskih vrsta za život na Zemlji.

 

U edukativno-zabavnom programu koji će trajati od 10 do 16 sati, sudjelovat će Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak.

Njihovi će edukatori građane podučavati kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca. U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo divljinu“ kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“.

Naime, milijuni ptica svake godine diljem svijeta ugibaju zbog udarca u objekte koje su stvorili ljudi. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti. Upoznat će ih i s drugim divljim životinjama koje iako su rijetko vidljive, žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši… Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice.

Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće.


Prijatelji životinja se pridružuju obilježavanju ovog dana organiziranjem veganskog piknika u sklopu cjelodnevnog događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom. Uz postavljene suncobrane sa stolovima i klupama, s kojih će posjetitelji moći uz ukusnu vegansku hranu pratiti cjelodnevni program i koncert, svima se jamči ugodan provod!

Ovogodišnji izlagači Vege piknika su:

  • Simple Green
  • Food Harmony
  • Vegefino
  • Ivan Dilber (3D printane veganske palačinke)
  • Braniteljska zadruga Arka naša
  • OPG Ivana Rožić
  • OPG Petar Rodić (Soparnik)
  • Pusti otok
  • Iris i Branimir Delicije

Fotografija: Vratite magnoliju

Dodajmo još kako je danas na „novouređenom“ Trgu žrtava fašizma osvanula tabla sa zabranom šetanja pasa. Malo nezgodan tajming, zar ne?

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Vege piknik povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Veganski cappuccino, soparnik i fritule, cjelodnevni program te štandovi udruga za zaštitu životinja... Međunarodni dan zaštite životinja i ove će se godine obilježiti na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba.

Dr. Will Tuttle - Iscijeliti svijet: pogled na prehranu

Nagrađivani američki spisatelj, govornik, edukator, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir“ nakon pet godina ponovno dolazi u Zagreb održati predavanje pod nazivom „Iscijeliti svijet: pogled na prehranu”.

Vege piknik na Bundeku

Svjetski dan zaštite životinja obilježit će se u organizaciji Grada Zagreba dana 6. listopada na Bundeku, gdje će biti postavljeni štandovi udruga za zaštitu životinja, a na Vege pikniku će svi zainteresirani moći isprobati veganske obroke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER