Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja na Bundeku

Ove subote na Bundeku

Grad Zagreb već godinama organizira obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja, a ove se godine druženje organizira na Bundeku u subotu, dana 6. listopada 2018., u trajanju od 10 do 18 sati.

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada svake godine i posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnost svih životinjskih vrsta za život na Zemlji.

 

U edukativno-zabavnom programu koji će trajati od 10 do 16 sati, sudjelovat će Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak.

Njihovi će edukatori građane podučavati kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca. U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo divljinu“ kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“.

Naime, milijuni ptica svake godine diljem svijeta ugibaju zbog udarca u objekte koje su stvorili ljudi. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti. Upoznat će ih i s drugim divljim životinjama koje iako su rijetko vidljive, žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši… Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice.

Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće.


Prijatelji životinja se pridružuju obilježavanju ovog dana organiziranjem veganskog piknika u sklopu cjelodnevnog događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom. Uz postavljene suncobrane sa stolovima i klupama, s kojih će posjetitelji moći uz ukusnu vegansku hranu pratiti cjelodnevni program i koncert, svima se jamči ugodan provod!

Ovogodišnji izlagači Vege piknika su:

  • Simple Green
  • Food Harmony
  • Vegefino
  • Ivan Dilber (3D printane veganske palačinke)
  • Braniteljska zadruga Arka naša
  • OPG Ivana Rožić
  • OPG Petar Rodić (Soparnik)
  • Pusti otok
  • Iris i Branimir Delicije

Fotografija: Vratite magnoliju

Dodajmo još kako je danas na „novouređenom“ Trgu žrtava fašizma osvanula tabla sa zabranom šetanja pasa. Malo nezgodan tajming, zar ne?

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Dr. Will Tuttle - Iscijeliti svijet: pogled na prehranu

Nagrađivani američki spisatelj, govornik, edukator, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir“ nakon pet godina ponovno dolazi u Zagreb održati predavanje pod nazivom „Iscijeliti svijet: pogled na prehranu”.

Vege piknik na Bundeku

Svjetski dan zaštite životinja obilježit će se u organizaciji Grada Zagreba dana 6. listopada na Bundeku, gdje će biti postavljeni štandovi udruga za zaštitu životinja, a na Vege pikniku će svi zainteresirani moći isprobati veganske obroke.

Pridružite se velikoj povorci trećeg Marša za životinje!

Prema najavi Prijatelja životinja koji s Udrugom Pobjede u subotu 13. travnja u Zagrebu organiziraju treći Marš za životinje, očekuju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a podržale su ga i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER