„Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj ima izuzetno lošu i nepravednu regulativu“

Reakcija na izmjene i dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Slijedom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, objavljene u Narodnim novinama dana 5. rujna ove godine, objavljujemo reakciju preloške komunalne tvrtke PRE-KOM.

Iako se ispravlja nepravda te se jedinice lokalne samouprave koje su ispunile ciljeve u gospodarenju otpadom konačno oslobađaju plaćanja poticajne naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada, prema ovoj će Uredbi svi korisnici - u kategoriji kućanstva i kategoriji koja nisu kućanstva, morati plaćati isti fiksni dio cijene. Pojednostavljeno rečeno, oni koji rade najmanje smeća, primjerice jednočlano ili dvočlano kućanstvo, morat će plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana kućanstva.

„Nakon dvije godine borbe, dopunom Uredbe o gospodarenju otpadom ispravlja se nepravda te se konačno jedinice lokalne samouprave koje su ispunile ciljeve u gospodarenju otpadom oslobađaju od plaćanja poticajne naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada“, navodi se u priopćenju komunalne tvrtke PRE-KOM iz Preloga, koje potpisuje direktor tvrtke Siniša Radiković.

„No, u dopuni uredbe dolazi nova 'glupost' da svi korisnici moraju plaćati isti fiksni dio cijene u kategoriji kućanstva i kategoriji koja nisu kućanstva. To znači da će oni koji rade najmanje smeća npr. jednočlano ili dvočlano kućanstvo plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana kućanstva, isto tako će mala poduzeća plaćati isti fiksni dio cijene kao i velika poduzeća“, navodi se u priopćenju.

>>> Pročitajte još >>> Međimurje i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada

Preloški PRE-KOM prikuplja otpad 40 tisuća korisnika s područja 11 jedinica lokalne samouprave, a ova će Uredba utjecati na značajno poskupljenje usluga odvoza otpada za jednočlana kućanstva i to od 102,65 %, dok će odvoz za kućanstva s tri i više članova pojeftiniti za 18,94 %!

Također, kućanstva koja sama kompostiraju otpad morat će plaćati višu cijenu iako nemaju smeđi spremnik i ne koriste dio usluge.

„Zanimljivo je također da dopuna Uredbe stupa na snagu nakon tri mjeseca od objave te da bi novi cjenici trebali stupiti na snagu početkom sljedeće godine, a dan danas dosta gradova i općina ne primjenjuje nove cjenike koji su se trebali primjenjivati od 01.02.2018. godine i nikome ništa“, navodi Radiković.

U priopćenju se također upozorava na uvođenje obveze izgradnje fiksnih reciklažnih dvorišta, iako se pokazalo da neka ne rade punim kapacitetom te da se zanemarila mogućnost upotrebe mobilnih reciklažnih dvorišta koja su jeftinije rješenje.

„Kažnjene su male JLS s preko 3.000 stanovnika, dok su nagrađeni veći gradovi jer oni moraju imati fiksno reciklažno dvorište na 25.000 stanovnika. Ispada da bi mi trebali izgraditi još šest fiksnih reciklažnih dvorišta što je bacanje našeg i europskog novca u vjetar. Predlažemo da ako ne žele promijeniti taj propis, da kada veliki gradovi izgrade reciklažna dvorišta na 3.000 stanovnika da i mi to uradimo, ali ne prije“, piše Siniša Radiković.

>>> Pročitajte još >>> Neuspješan ministar Tomislav Ćorić sramotno kažnjava uspješne gradove i općine!

Također, u PRE-KOM-u pozivaju na ukidanje zakonske obveze predaje otpada županijskim i regionalnim centrima za gospodarenje otpadom jer se grade vrlo sporo i zastarjelom tehnologijom.

„Mi želimo za preostalih 30 % našeg miješanog komunalnog otpada izgraditi modernu malu energanu na otpad. To ne smijemo učiniti jer će gradonačelnici i načelnici biti kažnjeni ako nećemo predavati MKO najbližem CGO-u“, piše Radiković.

Nadalje, u priopćenju se tvrdi kako su Zakon o održivom gospodarenju otpadom (ZOGO) i Pravilnik neusklađeni jer je prvi ukinuo eko rentu za odlagališta, dok u drugom još uvijek postoji. PRE-KOM je dobio dopis iz Ministarstva zaštite okoliša u kojem stoji da je ne moraju plaćati jedinici lokalne samouprave na čijem je području odlagalište, no istovremeno imaju i tužbe jedinica lokalnih samouprava zbog neplaćanja te naknade.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER