Zelena akcija povodom izmjene Uredbe o otpadu: „Ministarstvo i Ćorić pljačkaju građane!“

„Vaga laže kako Ćorić kaže!“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izmjenama Uredbe o komunalnom otpadu prisiljava gradove i općine da fiksni dio računa za otpad više ne naplaćuju po osobi, već po kućanstvu, bez obzira koliko osoba u njemu živi, upozorava Zelena akcija.

S obzirom na to da je taj dio računa trenutno niži što je manji broj osoba u kućanstvu, ove izmjene Uredbe značile bi nepravedno poskupljenje kućanstvima s najmanje ukućana. Primjerice, jednočlana i dvočlana domaćinstva plaćat će isto kao i ona deseteročlana. Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije upozorili su na to danas na svom performansu ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike izvjesivši transparent s porukom „Nova naplata otpada - pljačka građana“. Simbolično su prikazali i vagu koja je u balansu iako je na jednoj strani samo jedna vreća smeća, a na drugoj puno veća hrpa. Uz to su istaknuli poruku: „Vaga laže kako Ćorić kaže!“.

  • Foto: Zelena akcija

Izmjene Uredbe dodatno degradiraju ionako loše postavljen model naplate koji propisuje da fiksni dio računa, kojeg samostalno određuju komunalna poduzeća, iznosi znatno više od varijabilnog kroz koji građani i građanke mogu smanjiti račune odvajanjem više otpada i predajom manje količine smeća, tvrde u Zelenoj akciji.

„Umjesto da izmjenama Uredbe propiše da je fiksni dio cijene niži od varijabilnog, ministar Tomislav Ćorić ide u suprotnom smjeru. Time opet pokazuje da mu nije stalo do smanjenja količine proizvedenog smeća”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

>>> Pročitajte još >>> „Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj ima izuzetno lošu i nepravednu regulativu“

Zelenoj akciji se na performansu pridružio Siniša Radiković, direktor tvrtke PRE-KOM iz Preloga i najuspješnijeg komunalnog poduzeća u Hrvatskoj, koji je izrazio ogorčenje takvom odlukom ministra Ćorića.

„Ova dopuna uredbe je nova glupost u režiji Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ono nas prisiljava da donesemo nepravedne Odluke i Cjenike na štetu najnezaštićenijih jednočlanih i dvočlanih domaćinstava i malih poduzeća. Smatramo da su vrhunski rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom dovoljan argument da upozorimo Ministarstvo kako mora ispraviti navedenu nepravdu, na korist naših, ali i svih drugih  građana i građanki Hrvatske”, istaknuo je Siniša Radiković.

  • Foto: Zelena akcija

Zelena akcija ističe kako je ovo još jedna u nizu loših odluka ministra Ćorića kojima nastoji kazniti one koji proizvode najmanje smeća. Nedavno je pokušao novčano penalizirati uspješne gradove i općine, što je velikim pritiskom udruga, medija i komunalnih poduzeća zaustavljeno.

„Ove neprihvatljive izmjene Uredbe očita su kulminacija nebrige i nesposobnosti ministra Ćorića. Zahtijevamo da zbog konstantnog nanošenja štete okolišu ministar bude razriješen s dužnosti. Tražimo i da Ministarstvo povuče ove štetne izmjene te uspostavi pravedniji model naplate odvoza otpada“, zaključio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER