Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Čelnici tvrtke Pre-Kom i četrnaest jedinica lokalne samouprave s područja Međimurske županije uputili hitan zahtjev Vladi RH i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

Nedavno smo izvijestili o reakciji preloške komunalne tvrtke PRE-KOM na izmjene i dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, a u nastavku prenosimo zajedničko priopćenje Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM-a, gradonačelnika Preloga te trinaest načelnika općina s područja Međimurske županije o zahtjevu koji su u četvrtak 19. rujna uputili predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.

Kako se ističe u priopćenju, Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 84/19) ispravljena je nepravda te se jedinice lokalne samouprave koje su ispunile ciljeve u gospodarenju otpadom, odnosno odvajaju više od 50 posto otpada, konačno oslobađaju plaćanja poticajne naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada.

>>> Pročitajte još >>> Međimurci i Krčani najbolji, Zagreb i dalje konkurira za titulu „europske prijestolnice smeća“

No, naglašava se kako se dopunom Uredbe čini nova nepravda, odnosno svi korisnici moraju plaćati isti fiksni dio cijene – cijenu minimalne javne usluge, odnosno korisnici u kategoriji kućanstva i kategoriji koja nisu kućanstva. To znači da će oni koji rade najmanje smeća, primjerice jednočlano ili dvočlano kućanstvo, plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana kućanstva, a isto će tako mala poduzeća plaćati isti fiksni dio cijene kao i velika poduzeća.

Zbog toga će cijena fiksnog dijela korisnika koji rade najmanje smeća osjetno porasti (jednočlana i dvočlana kućanstva, male tvrtke), dok će onima koji rade najviše smeća cijena značajno pasti (višečlanim domaćinstvima i velikim tvrtkama). Također, kućanstva koja sama kompostiraju otpad bit će prisiljena plaćati veću cijenu, iako nemaju smeđi spremnik i ne koriste dio usluge.

Slijedom navedenog, potpisnici zahtjeva od predsjednika Vlade RH i nadležnog ministarstva traže ispravljanje ovih nepravednih i diskriminirajućih članaka Uredbe jer su u suprotnosti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom gdje je naplata definirana prema načelu onečišćivač plaća.

„Smatramo da su rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom (cca 60 % odvojeno sakupljenog i obrađenog otpada) plod suradnje naših korisnika s jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvom te ne možemo primijeniti nepravedne članke u našim odlukama i cjenicima te stoga tražimo da ih izmijenite“, zaključuje se u priopćenju.

Priopćenje uz 12 jedinica lokalne samouprave grupacije PRE-KOM (Grad Prelog, općine Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen) podržavaju i općine Nedelišće i Strahoninec.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER