Geotermalni energetski sustav koji se može postaviti u dvorištu

Može li ovakav sustav potaknuti iskorištavanje ogromnog potencijala energije?

U tvrtki Eavor Technologies tvrde da ovaj sustav ne zahtijeva hidrauličko frakturiranje te njime ne nastaju staklenički plinovi što znači da bismo na ovaj način konačno mogli početi iskorištavati energiju koja se nalazi ispod naših nogu te tako zaštiti okoliš uz minimalnu štetu.

Geotermalna energija predstavlja ogromni neiskorišteni potencijal, a to isto potvrđuje i vlada SAD-a u čijem se lipanjskom izvještaju toplina koja prirodno nastaje ispod Zemljine površine navodi kao veliki potencijal za proizvodnju električne energije.

Tvrtka Eavor Technologies Inc. iz kanadske Alberte počela je proizvoditi prvi geotermalni sustav tog tipa koji bi konačno mogao potaknuti iskorištavanje tog potencijala.

„Možete ga ugraditi gotovo bilo gdje“, izjavio je za CBC News direktor tvrtke Eavor Technologies John Redfern. „Ovaj sustav nije poput vjetroturbine ili solarnih panela, a kako se gotovo u potpunosti nalazi pod zemljom doslovno se može postaviti u svačije dvorište.“

Eavor Loop

Sustav se naziva Eavor petlja (eng. Eavor Loop), a tvrtka njegov rad demonstrira u vlastitom pogonu gdje buši dva bunara udaljena jedan od drugog nekoliko kilometara. Nakon bušenja do dubine od nekoliko kilometara, kreće se s horizontalnim bušenjem kako bi se bunari spojili. Kroz tunel se zatim provodi odgovarajuća tekućina koja služi za skupljanje topline ispod Zemljine površine i izvlači na površinu gdje se može pretvoriti u iskoristivu električnu struju.

Ovaj sustav ne zahtijeva hidrauličko frakturiranje te njime ne nastaju staklenički plinovi što znači da bismo na ovaj način konačno mogli početi iskorištavati energiju koja se nalazi ispod naših nogu te tako zaštiti okoliš uz minimalnu štetu.

„Ovaj sustav je znatno manje opasan za okoliš“, tvrdi Redfern, „i mogao bi se ugraditi 80 % površine našeg planeta umjesto na 5 % kao što je to slučaj s tradicionalnim geotermalnim sustavima.“

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

Danas je Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Križevcima 2,7 milijuna kuna za istraživanje geotermalnog potencijala

Uspješnost Grada Križevaca u povlačenju sredstava EU dokazuje se i odobrenjem novog projekta u vrijednosti 2.696.922,60 kn, kojim će se dodatno istražiti mogućnosti korištenja postojeće bušotine Križevčanka-1 u svrhu eksploatacije geotermalne vode, kao i općenito geotermalni potencijal križevačkog područja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER