Nema razloga za paniku, možemo biti mirni (2)

Zagreb je u četvrtak bio jedan od deset najzagađenijih gradova svijeta!

Možemo li vjerovati nadležnim službama koje bi nas trebale zaštititi te pravodobno i potpuno izvještavati o opasnostima za naše zdravlje?

Unatoč tome što su nas „nadležni“ uvjeravali da požar na Jakuševcu „nije doveo do zagađenja zraka“, kako se neodgovorno tvrdilo odmah po njegovom izbijanju, te da su „satne vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica“, Zagreb je ovog četvrtka bio među deset najzagađenijih gradova u svijetu.

Najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5, najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća, pa čak i u krvotok, a prema portalu IQ Air – Air Visual koji svakodnevno objavljuje rang-listu kvalitete zraka i stupnja zagađenja svjetskih gradova, Zagreb je ovog četvrtka bio na vrlo visokom osmom mjestu u svijetu. Danas u 13 sati bio je na 59. mjestu.

„Čestitam gradonačelniče, poslije 19 godina rada ste konačno uspjeli ugurati Zagreb na neku listu svjetskih gradova. Trudili ste se svim radnjama doći na listu gradova čiji gradonačelnik ima najviše kaznenih prijava i optužnica, ali ste ipak uspjeli u tome da se Zagreb 25.07.2019. našao na 8. mjestu gradova s najzagađenijim zrakom! Malo je nedostajalo za 6. mjesto, da je još izgorio koji madrac ili tepih više...“, komentirao je ovaj podatak Renato Petek, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.

„Teško ćemo ikada nadmašiti takav uspjeh na nekoj svjetskoj listi gradova. Sveučilište u Zagrebu mora organizirati i vaše predavanje na temu kako riješiti problem deponija glomaznog smeća na Jakuševcu koji je stvorila i kojim upravlja gradska Čistoća čiji je direktor cijeli ovaj tjedan ostao na zaslužnom godišnjem odmoru.“ – dodao je Petek.

Podsjetimo, zbog požara koji je izbio na Jakuševcu 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak te je od Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda, zatražila očitovanja o njegovim uzrocima, okolnostima i posljedicama.

Neovisno o tome hoće li se taj postupak provesti, s pravom se možemo zapitati možemo li ikada više vjerovati nadležnim službama koje bi nas trebale zaštititi te pravodobno i potpuno izvještavati o opasnostima za naše zdravlje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

Onečišćenje zraka: Hrvatska nije značajno ugrožena

U Republici Hrvatskoj sveukupno 71 mjerna postaja državne i lokalne mreže redovito prati kvalitetu zraka, a dobiveni podaci svjedoče kako je onečišćenje posljednjih godina zabilježeno u Zagrebu, Sisku, Kutini, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu, javlja Deutsche Welle.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER