Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima

Sudionici konferencije imali su jedinstvenu priliku upoznati se s iskustvima upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj, Švicarskoj, Mađarskoj i Sloveniji te su naglasili važnost uključivanja svih relevantnih dionika

Ključno je da se u procese planiranja i samog upravljanja zaštićenim područjima uključe svi relevantni dionici, istaknuto je na konferenciji održanoj 11. i 12. srpnja u Samoboru u sklopu projekta „Partneri za prirodu“.

Konferencija naziva „Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima” okupila je u Samoboru 50-ak predstavnika različitih skupina dionika relevantnih za tematiku zaštićenih područja - javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, okolišne nevladine organizacije, predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, jedinica lokalne i regionalne samouprave te gospodarske subjekte.

  • Konferencija je održana u samoborskom hotelu Lavica / Foto: Zelena akcija

Glavni dio konferencije bio je posvećen usporedbi trenutnih modela upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj s modelima u drugim europskim zemljama, uključujući Švicarsku, Mađarsku i Sloveniju, uz osvrt na pozitivne i negativne aspekte svakog od razmatranih modela.

Željka Leljak Gracin, voditeljica Programa pravo okoliša i predsjednica Zelene akcije, predstavila je ciljeve i aktivnosti projekta „Partneri za prirodu“, nakon čega su projektni partneri predstavili svoj dosadašnji rad i iskustvo u upravljanju zaštićenim područjima.

Aktivnosti i iskustva Javne ustanove „Zeleni prsten Zagrebačke županije“ predstavila je ravnateljica Tatjana Masten Milek, Javnu ustanovu „Park prirode Lastovsko otočje“ predstavila je Maja Rešić, a Sara Janković Javnu ustanovu za zaštitu prirode „Međimurska priroda“.

O aktivnostima i iskustvima švicarske nevladine organizacije Pro Natura / Friends of the Earth Švicarska, kao i o sustavu upravljanja zaštićenim područjima, trenutnom stanju i procesima za poboljšanje mreže zaštićenih područja u Švicarskoj govorili su Bertrand Sansonnens i Friedrich Wulf.

  • Bertrand Sansonnens, Pro Natura - Friends of the Earth Švicarska / Foto: Zelena akcija

Osim toga, predstavljeni su i neki domaći primjeri dobre prakse, poput značajnog krajobraza Gajna, kojim upravlja nevladina organizacija Brodsko ekološko društvo – BED, što je jedinstven primjer u Hrvatskoj. Također, predstavljen je i eko centar Kuća u prirodi - Zlatna greda, dugogodišnji projekt udruge Zeleni Osijek, koji predstavlja odličan primjer održivog spoja zaštite prirode i gospodarske aktivnosti. Pošto se projekt kao jednom od podtema bavi problematikom gospodarenja otpadom u zaštićenim područjima, Marko Košak iz Zelene akcije održao je izlaganje o toj temi.

  • Csaba Kiss, Environmental Management and Law Association, Mađarska / Foto: Zelena akcija

Završna serija predavanja bavila se temom uključivanja dionika u procese planiranja i samog upravljanja zaštićenim područjima te iskustvima i poukama koje su do sada prikupljene vezano uz ovu tematiku. O trenutnom modelu upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj, koja zauzimaju 8,55 posto ukupne površine RH, govorila je Irina Zupan načelnica Odjela za zaštićena područja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Gost iz Mađarske, Csaba Kiss (Environmental Management and Law Association) održao je predavanje o zaštićenim područjima i sudjelovanju javnosti sa stajališta zakonske regulative i provođenja u praksi, dok je Senka Šifkovič Vrbica (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij PIC, Slovenija) sudionike konferencije upoznala s participativnim upravljanjem zaštićenih područja u Sloveniji i ulozi nevladinih organizacija.

  • Senka Šifkovič Vrbica, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij PIC, Slovenija – Foto: Zelena akcija

Osim edukativne i informativne uloge, dodana vrijednost konferencije je i sama činjenica da je na jednom mjestu uspjela okupiti značajan broj osoba zainteresiranih za tematiku održivog upravljanja zaštićenim područjima iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva. Time je postala i mjesto umrežavanja i neformalne razmjene informacija i iskustava između različitih dionika.

U Zelenoj akciji izražavaju nadu kako će i ostale projektne aktivnosti imati ovako dobar odaziv što će doprinijeti kvaliteti njegovih rezultata, kao i zaštiti prirode u Hrvatskoj općenito.

Projekt „Partneri za prirodu“ financiran je putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Cilj projekta je izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Projekt koordinira Zelena akcija, a partneri su javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Park prirode Lastovsko otočje, Međimurska priroda te švicarska nevladina organizacija Pro Natura/Friends of the Earth Švicarska.

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima

Zelena akcija poziva vas da se prijavite na dvodnevnu konferenciju „Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima“ koja će se 11. i 12. srpnja 2019. održati u Samoboru. Konferencija se organizira u sklopu projekta „Partneri za prirodu“ financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Bandić se opet osvećuje Zelenoj akciji!

Danas je održana konferencija za medije Zelene akcije povodom smanjenja financiranja Zelenog telefona od strane Grada Zagreba za čak 67 %. To je uslijedilo nakon što se Zelena akcija žestoko sukobila s Milanom Bandićem kroz inicijativu „Vratite magnoliju“ te nakon što je ukazivala na gradonačelnikovu promašenu politiku gospodarenja otpadom.

Deklaracija za održivu Europu za sve njene građanke i građane

Udruge Zelena akcija i BIOM, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organizirali su 17. travnja u Kući Europe tribinu pod nazivom „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ na kojoj je predstavljena „Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane i građanke“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER