Štetna izmjena GUP-a Zagreb

Izmjenom GUP-a Zagreb uklanja se odredba da antenski prihvat mora biti viši najmanje 12 metara od okolnih građevina!

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja upozorava kako je u proceduru upućen prijedlog konačne Odluke o izmjenama GUP-a Zagreb, kojom se uklanja odredba da antenski prihvat mora biti viši najmanje 12 metara od okolnih građevina.

Naime, u čl. 44 GUP-a Zagreb mijenja se stavak koji glasi „Antenski prihvat mora biti najmanje 12 metara viši od svih građevina u krugu 100 m“ te se zamjenjuje s „Antenski prihvat mora biti viši od svih postojećih građevina u krugu 100m.“ To znači da može biti viši samo 1 cm, odnosno više ne treba biti barem 12 m iznad svih građevina u krugu od 100 m, upozoravaju iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

U praksi to znači:

  • legalizaciju svih krovnih prihvata postavljenih protivno GUP-u (odnosno onih koji nisu 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m)
  • mogućnost „spuštanja“ infrastrukture najmanje 12 metara, dakle još bliže stanovima
  • mogućnost postavljanja antena na zgrade niže od okolnih (postolje za stup je cca 4 m, ako je sam stup 10 m, to bi značilo da može doći na zgradu 3 kata nižu od susjedne).

U HUZEZ-u napominju da nije potrebno objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Primjerice, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zaštite okoliša je izjavila da „građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit“), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj. U HUZEZ-u dodatno napominju kako je u Bruxellesu dopušteno zračenje 24 mW/m2, a u Hrvatskoj na javnim površinama 8,9W/m2, u stanovima 1,6 W/m2 (gustoća snage elektromagnetskog polja). U Zagrebu je GUP-om granica snižena na 66mW/m2 (kao u Švicarskoj), ali MZ to ne priznaje - iako u njihovom pravilniku piše da se granice zračenja mogu odrediti i posebnim propisom.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava!

Postojeći kriteriji su u GUP Zagreba unijeti 2016. godine, nakon što su građani u javnoj raspravi dvije godine ranije dali nekoliko tisuća primjedaba kojima su tražili reguliranje načina postavljanja baznih stanica.

HUZEZ vas stoga poziva da potpišete peticiju i tako pomognete spriječiti ovu štetnu izmjenu GUP-a Zagreb.

HUZEZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izmjenama GUP-a Zagreb smanjuje se kvaliteta života u svim kvartovima

Možete li zamisliti Zagreb sa stanovima bez sunčevog svjetla, uništenim zelenim površinama i zaštićenim vodnim područjima te ugroženim biciklistima? Prostori Hipodroma, Velesajma i donjogradskih blokova nisu jedini ugroženi najavljenim izmjenama GUP-a. Bude li ovakav dokument prihvaćen, posljedice će osjećati svi sadašnji i budući građani Grada Zagreba!

A1 Hrvatska u zaštitu klime ulaže više od 16,2 milijuna kuna

A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju izgradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega će se 55 % financirati iz LIFE programa Europske unije.

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za „Zagrebački Manhattan“

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirali su na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na „Zagrebačkom Manhattanu“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER