A1 Hrvatska u zaštitu klime ulaže više od 16,2 milijuna kuna

Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju struje za 1.721.560 kWh

A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju izgradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega će se 55 % financirati iz LIFE programa Europske unije.

Klimatski neutralno poslovanje, povećanje energetske učinkovitosti za 80 % i uvođenje principa kružnog gospodarstva klimatski su i okolišni ciljevi A1 Hrvatska do 2030. godine

 

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša te smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti  i ekosustava.

Cilj projekta nazvanog Life4GreenBroadband je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Među stakleničkim plinovima ugljikov dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81 % u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju struje za 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

  • Slijeva nadesno: Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska, Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska i Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska / Foto: A1 Hrvatska

Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska, istaknula je kako su sporazumom s Europskom komisijom iz Programa LIFE dobili 55 % bespovratnih sredstava za projekt ukupne vrijednosti 2.168.772 eura (16,3 milijuna kuna), dok je za dodatnih 200.000 eura preliminarno odobreno financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

„Provedbom projekta Life4GreenBroadband želimo povećati korištenje obnovljivih izvora energije i značajno smanjiti potrošnju struje i emisije ugljikovog dioksida“, naglasila je Martina Dragičević.

„Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Europskog zelenog plana. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš.“ - izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Kroz projekt Life4GreenBroadband A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.

  • Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska / Foto: A1 Hrvatska

Realizacijom projekta Life4GreenBroadband, A1 Hrvatska će tako izgraditi 120 solarnih elektrana te ugraditi free cooling sustave u 200 baznih stanica po cijeloj Hrvatskoj, kojima se značajno smanjuje korištenje klima uređaja.

Rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska, Goran Matoš, istaknuo je kako već u ovom trenutku A1 Hrvatska ima najveći udio solara u cijeloj A1 Grupi, što je donekle i razumljivo s obzirom da tvrtka, u odnosu na druge članice grupacije, posluje u zemlji s najvećim brojem sunčanih sati. No, unatoč očekivanjima kako bi se projekt u cijelosti mogao realizirati u Dalmaciji, regiji s najvećim brojem sunčanih sati, Matoš je istaknuo da se njegova provedba planira na području cijele Hrvatske te da je prvi sustav uspješno testiran upravo u Slavoniji.

Usklađenost s ambicijama EU-a

Čini pravu stvar je strategija održivosti A1 Hrvatska koja se konkretno vidi kroz ulaganje u učinkovitije i održivije načine poslovanja. Strategija poslovanja temelji se na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda s naglaskom na tri cilja - smanjenju utjecaja na okoliš i klimatske promjene, unaprjeđenju digitalnih vještina i stvaranju sigurnijeg online okruženja, poticanju društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti, kao i upravljanje održivim procesima u poslovnom okruženju.

Više informacija o održivom poslovanju A1 Hrvatska dostupno je na web stranicama tvrtke.

Bazna stanica koju pokreću sunce, vjetar i gorivni članci

Inovativan pristup i odgovornost prema okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s tvrtkom Končar predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koji se uz sunce i vjetar, napajao i vodikovim gorivnim člancima. Glavne prednosti tog sustava su potpuna energetska autonomnost i raspoloživost energije od 99,9 posto, što se teško može postići samo s energijom vjetra i sunca.

Također, 2013. godine A1 Hrvatska je u suradnji s Ericssonom predstavila još jedno rješenje tzv. PSI sustav kojem je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. Za oba ekološka rješenja A1 Hrvatska nagrađena je svjetskom nagradom za inovativnost u Londonu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

A1 korisnici surfaju zelenom gigabitnom mrežom

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja A1 Hrvatska potpisala je ugovor s HEP-om o korištenju energije iz ZelEn programa registriranih u sustavu jamstva podrijetla te tako osigurala da njezine energetske potrebe budu zadovoljene iz obnovljivih izvora. Koristeći zelenu gigabitnu mrežu i A1 korisnici doprinose očuvanju okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER