Izmjenama GUP-a Zagreb smanjuje se kvaliteta života u svim kvartovima

Stotinama primjedbi na GUP Zagrepčani se bore za pravo na sunčevu svjetlost, biciklističke staze, zelene površine i zaštićena vodna područja

Možete li zamisliti Zagreb sa stanovima bez sunčevog svjetla, uništenim zelenim površinama i zaštićenim vodnim područjima te ugroženim biciklistima? Prostori Hipodroma, Velesajma i donjogradskih blokova nisu jedini ugroženi najavljenim izmjenama GUP-a. Bude li ovakav dokument prihvaćen, posljedice će osjećati svi sadašnji i budući građani Grada Zagreba!

Kako se bliži završetak javne rasprave o izmjenama GUP-a (14. kolovoza 2019.), Građanska inicijativa Zeleni Vrbani u današnjem priopćenju upozorava kako ovdje nije riječ samo o Hipodromu i Velesajmu, koji se u medijskim napisima na ovu temu najčešće spominju, već će prihvaćanje izmjena „izravno smanjiti kvalitetu života u svim kvartovima, bilo u već izgrađenim područjima ili tamo gdje se tek planira graditi.“

Izmjenama GUP-a stanovnicima se oduzima pravo na minimum sunčeve svjetlosti

Naime, uz već dobro poznate izmjene, Zeleni Vrbani upozoravaju kako bi u javnosti neopaženo mogao proći niz drugih, još štetnijih odluka – od izgradnje benzinskih postaja i antenskih stupova na dosad nedopuštenim mjestima, preko ugrožavanja biciklističkog prometovanja, pa do ukidanja minimuma sunčevog svjetla u stanovima.

Među četrdesetak spornih stavki Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a koje će izravno utjecati na kvalitetu života svakog stanovnika Zagreba, progušćivanje gradnje ukazuje na namjeru za daljnjim povećanjem gustoće izgrađenosti već preizgrađenih prostora, čime se otvara mogućnost prenamjene prostora iz javne i društvene namjene, kao i zelenih površina u građevinske.

Nova verzija GUP-a ukida odredbu prema kojoj „svaki stan za ljetnog solsticija treba imati direktno sunčevo osvjetljenje od minimalno 2 sata na dan“ (samo tog 21. lipnja), što znači da bi se ubuduće mogle graditi zgrade čiji stanari ne bi imali doticaj s prirodnim izvorom svjetlosti niti tog jednog dana u godini. Posljedice takve odluke  izravno bi osjetili i stanari postojećih zgrada, kojima bi novogradnje također zaklanjale prirodni izvor svjetlosti (primjer je posljednja novogradnja u Cenkovečkoj/Lopatinečkoj na Vrbanima).

Izgradnja benzinskih postaja i antenskih stupova na dosad zabranjenim mjestima, ugrožavanje biciklista...

Mogućnost izgradnje benzinskih postaja u dosad zabranjenim područjima (vodocrpilištima!) potpuno je u suprotnosti sa svim sanitarnim i sigurnosnim propisima RH, dok će odluka o smanjenju tehničkih parametara za izgradnju biciklističkih staza izravno ugroziti bicikliste i ostale sudionike prometa u Zagrebu.

Iako je do sada na snazi bilo ograničenje razine jakosti elektromagnetskih polja baznih stanica teleoperatera na prostoru cijelog Plana, sada bi se to ograničenje odnosilo samo na vrtiće, škole i zdravstvene ustanove. Uz ukidanje minimalne visine antene (sada 12 m visine u krugu od 100 m), to bi izravno povećalo količinu zračenja koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao „potencijalni karcinogen za ljude“.

Građanska inicijativa Zeleni Vrbani stoga poziva građanke i građane Zagreba da se čitanjem izmjena GUP-a i sami uvjere u niz štetnih i opasnih odluka te sudjeluju u javnoj raspravi do 14. kolovoza, bilo vlastitim primjedbama, bilo potpisom na već gotove primjedbe koje su pripremile udruge te slanjem istih nadležnom Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, osobno ili preporučenom poštom. Upute o mogućnostima sudjelovanja u javnoj raspravi navedene su na ovoj poveznici.

Također, u priopćenju se napominje kako je putem Inicijative Zeleni Vrbani upućeno već više od 400 primjedbi na izmjene GUP-a. Unatoč nezahvalnom terminu i rokovima javne rasprave, građanke i građani Zagreba trebali bi se u što većem broju uključiti svojim prigovorima i prijedlozima. U slučaju prihvaćanja ovakvog dokumenta, njegove posljedice će osjećati svi sadašnji i budući građani Grada Zagreba, a tada će već biti kasno. Grad kojeg volimo polako, ali evidentno nestaje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

Struka traži drugu ponovnu javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

S obzirom na očigledne nedostatke u pogledu usklađenosti Prijedloga izmjena i dopuna GUP-a Zagreb sa Zakonom o prostornom uređenju, uredbama, pravilnicima i planom šireg područja, kao i cijeli niz tehničkih nepravilnosti i međusobne neusklađenosti pojedinih dijelova plana, arhitekti i urbanisti okupljeni u šest strukovnih organizacija i ustanova traže da se njegov prijedlog nakon potrebnih korekcija uputi na drugu ponovnu javnu raspravu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER