Autonomni e-autobusi započeli s prijevozom putnika

U četvrtak 6. lipnja dva autonomna e-autobusa službeno su započela svoje prometovanje s putnicima prema novoizgrađenom bečkom naselju Seestadt Aspern

Testiranje autonomnih autobusa na liniji prema novoizgrađenom bečkom naselju Seestadt Aspern trajao je nekoliko mjeseci, a budući da je njihova „komunikacija“ sa semaforima bila više nego uspješna, došlo je vrijeme za službeni početak prometovanja s putnicima. No, za svaki slučaj u njima će još neko vrijeme biti po jedan operater bečkog javnog prijevoznika „Wiener Linien“.

Vozni park bečkog javnog prijevoznika od prošlog je proljeća bogatiji za dva nova autonomna autobusa na električni pogon, čije je testiranje u realnim uvjetima uspješno završeno krajem mjeseca srpnja prošle godine. Projekt je kao dio programa „Mobilnost budućnosti“ financiralo austrijsko ministarstvo prometa, a glavni nositelj je bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“. U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“.

Cilj ovog projekta bio je uvođenje autobusne linije prema novoizgrađenom bečkom naselju Seestadt Aspern s autobusima bez vozača koji mogu funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima. Razvoj senzorike je pri tome bio podjednako važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, kao i neophodan pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije.

Foto: Wiener Linien

Podsjetimo, testiranje dva autonomna mini-busa na električni pogon trajalo je nekoliko mjeseci, a u proizvodnju dvaju autonomnih autobusa koji mogu primiti do 11 putnika uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus je dug 4,75 metara, širok 2,11 m i visok 2,65 m. U automatskom modu može se kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.

S dva nova autonomna e-autobusa i linijom dugom nešto više od dva kilometra, putnici sada mogu izravno stići do stanice linije podzemne željeznice U2 i zatim do centra grada. Linija se trenutno nastoji održavati radnim danom u jutarnjim i podnevnim satima u uobičajenom ritmu vožnje, a vožnja je za sve putnike još uvijek besplatna.

Novo naselje Seestadt Aspern je idealno okruženje za prometovanje autonomnih autobusa. S jedne strane, to je dio grada u kojem je prometovanje znatno jednostavnije od onog u centru, a s druge strane Seestadt Aspern je inovativno naselje - urbani laboratorij pametnog grada Beča.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Druga faza testiranja autonomnih e-autobusa u Parizu

U Parizu je započela nova faza testiranja autonomnih električnih autobusa i to istočnim „plućnim krilom“ francuske metropole – šumom Bois de Vincennes. Ruta je sada duga šest kilometara, a građani/ke Pariza autobusima se mogu besplatno voziti svake subote i nedjelje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER