Druga faza testiranja autonomnih e-autobusa u Parizu

Ovog ljeta pariški javni prijevoznik RATP autonomnim električnim autobusom planira povezati tri željeznička kolodvora (Gare de Lyon, Gare d'Austerlitz i Gare de Bercy)

U Parizu je započela nova faza testiranja autonomnih električnih autobusa i to istočnim „plućnim krilom“ francuske metropole – šumom Bois de Vincennes. Ruta je sada duga šest kilometara, a građani/ke Pariza autobusima se mogu besplatno voziti svake subote i nedjelje.

Od početka ožujka svaki autobus tijekom eksperimentalne vožnje prelazi udaljenost od 6 km, između gradske vijećnice u Vincennesu (Val-de-Marne) i Žutih vrata (Porte jaune) u šumi Bois de Vincennes, a zaustavlja se na ukupno osam stanica.

Autobusi su tijekom prve faze prelazili udaljenost od svega 450 metara, a od početka probne vožnje u 2017. godini prevezli su oko 40.000 putnika te prešli 11.000 kilometara i to prosječnom brzinom od 13 km/h. Kako navodi pariška gradska uprava, tijekom dosadašnje probne vožnje nije zabilježen ni jedan incident.

©  Stéphane Dussauby / RATP

Od ožujka 2021. provodi se druga faza prometovanja autonomnih vozila u gusto naseljenom dijelu grada i testira funkcioniranje autobusa u realnim uvjetima – s autobusnim stanicama, pravim putnicima, redom vožnje i prijelazom preko frekventnog prometnog križanja.

©  Stéphane Dussauby / RATP

Putnici se autobusima mogu voziti svake subote i nedjelje, od 14 do 17.30 sati, i to korištenjem dva autonomna e-autobusa EasyMile EZ10 i jednog francuskog proizvođača Navya. Zbog epidemioloških mjera, autobusima se istovremeno mogu voziti svega četiri putnika, iako je svaki od njih predviđen za prijevoz do jedanaest putnika. Također, od početka ožujka autobusi voze brzinom od 20 km/h.

Prema važećim propisima, u svakom autobusu se nalazi po jedan operater koji pazi na sigurnost putnika i osigurava ispravno funkcioniranje vozila.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Autonomni e-autobusi započeli s prijevozom putnika

Testiranje autonomnih autobusa na liniji prema novoizgrađenom bečkom naselju Seestadt Aspern trajao je nekoliko mjeseci, a budući da je njihova „komunikacija“ sa semaforima bila više nego uspješna, došlo je vrijeme za službeni početak prometovanja s putnicima. No, za svaki slučaj u njima će još neko vrijeme biti po jedan operater bečkog javnog prijevoznika „Wiener Linien“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER