Muzej grada Beča preuzimaju ulični umjetnici

Ulični će umjetnici oslikati zidove muzeja prema vlastitoj zamisli

Muzej grada Beča će 5. srpnja posljednji put otvoriti svoja vrata u starom izdanju jer će prije velike obnove tijekom 2020. godine biti stavljen na raspolaganje skaterima i uličnim umjetnicima.

Muzejska uprava odlučila je preispitati opće prihvaćeno shvaćanje umjetnosti i prepustiti dvije tisuće četvornih metara prethodno ispražnjenog izložbenog prostora umjetnicima nove generacije. Podršku muzeju u provedbi projekta „Takeover – Streetart & Skateboarding“ pruža i Grad Beč koji je prepoznao važnost pop kulture kao sastavnog dijela kulturne i turističke ponude grada.

Vandalizam ili umjetnost?

Mišljenja o uličnoj umjetnosti i skateboardingu su i dalje podijeljena te izazivaju različite komentare. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća grafiteri i skejteri smatrali su se vandalima, no sada predstavljaju fenomen pop kulture. Njima se odražava suvremeni urbani duh te su danas izrazito važni za turizam i gospodarstvo grada.

Muzejske će zidove prema vlastitim zamislima oslikati preko 30 poznatih bečkih uličnih umjetnika. Chinagirl Tile je primjerice najavila apliciranje keramičkog dinosaura na jedan od unutarnjih zidova, a Nychos će dobiti priliku urediti dio fasade. Pored toga, u dvorištu će se postaviti skate park kako bi se građani i turisti mogli okušati u vožnji skateboarda.

Paneli o grafitima i uličnoj umjetnosti

Za vrijeme projekta održat će se ukupno 60 manifestacija za djecu i odrasle. Muzej će u te svrhe biti podijeljen u dva djela. Prvi je kat namijenjen DIY (Do-it-yourself) projektima gdje će posjetitelji moći isprobati razne tehnike slikanja po zidovima. Drugi će kat, takozvani „Hall of Fame“, sadržavati djela uličnih umjetnika koja će posjetitelji moći razgledati. Uz to, organizirat će se i paneli na kojima će se raspravljati o grafitima i uličnoj umjetnosti te njihovoj legalnosti.

Završetkom ovog zanimljivog projekta u rujnu skate park će se razmontirati, a zidovi će se prebojiti. Muzej zatim zatvara svoja vrata kako bi započela njegova dugo najavljivana obnova. Tijekom obnove izložbe će se moći razgledati u drugim muzejskim i izložbenim prostorima diljem Beča ili u nekom drugom gradu poput Pariza i Londona, kamo dio stalnog postava ide na posudbu.

Wien Museum / Facebook

  • Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. u bečkom Leopold muzeju ne propustite posjetiti izložbu „Hundetwasser – Schiele. Imagine Tomorow“ – dvojice karizmatičnih austrijskih umjetnika 20. stoljeća, slikara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera i ekspresionističkog slikara Egona Schielea.

Aktivacija neiskorištenih prostora u Zagrebu

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba u ponedjeljak 30. rujna organizira panel raspravu na temu aktivacije neiskorištenih prostora u gradu Zagrebu. Panel rasprava je javna i održat će se u ZgForumu (Gajeva 27) od 15 do 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER