Nova poslovna zgrada u Düsseldorfu bit će prekrivena živicom

Ingenhoven Architects prekriva novi poslovni kompleks s osam kilometara živice

Tvrtka Ingenhoven Architects gradi novu poslovnu zgradu Kö-Bogen II u Düsseldorfu, koju će gotovo u potpunosti prekriti živicom graba u ukupnoj dužini od osam kilometara.

Novi poslovni kompleks Kö-Bogen II imat će pet katova, a gradit će se u samom središtu ovog njemačkog grada uz kazalište Düsseldorfer Schauspielhaus prema projektu tvrtke Ingenhoven Architects, objavljenom ranije ovog mjeseca.

Kada bude dovršena sljedeće godine, dva glavna pročelja zgrade u obliku trapeza bit će prekrivena živicom graba u ukupnoj dužini od osam kilometara. I sam krov nove zgrade bit će prekriven živicom čija je sadnja osmišljena u suradnji s tvrtkom za okolišno inženjerstvo Werner Sobek.

Poslovni kompleks Kö-Bogen II će biti prekiven s osam kilometara živice / Ingenhoven Architects

Kako objašnjavaju arhitekti, zgrada će izgledati kao virtualni vertikalni park čija će živica mijenjati svoj izgled i boje tijekom cijele godine. Živica se uzgaja u rasadniku još od 2016. godine i isporučit će se na gradilište s potpuno formiranim korijenjem kasnije ove godine. Prekrivanje zgrade živicom pomoći će pri hlađenju i održavanju ugodnih temperatura u cijeloj zgradi, a njome će se smanjiti i učinak gradskih toplinskih otoka te omogućiti pročišćavanje zraka u središtu Düsseldorfa.

Kompleks će imati ukupnu površinu od 41.370 četvornih metara i nalazit će se nasuprot manjoj trokutastoj zgradi u kojoj će se smjestiti restorani i trgovine. Također, na vrhu ove manje zgrade uredit će se travnjak koji će biti otvoren za javnost.

Zelenilom će se prekriti dva pročelja i krov kompleksa / Ingenhoven Architects

Arhitekti su svakako vodili računa da novi poslovni kompleks ne narušava izgled središnjeg urbanog prostora Düsseldorfa, a svojim će ga zelenilom svakako vizualno unaprijediti. Dvije nove zgrade će svojim kosim zelenim fasadama stvarati dinamičan prolaz koji otvara pogled prema kazalištu.

Prekrivanje zgrade živicom pomoći će pri hlađenju i održavanju ugodnih temperatura u cijeloj zgradi / Ingenhoven Architects

Kö-Bogen II predstavlja dio rastućeg trenda prekrivanja poslovnih i stambenih zgrada zelenilom u Europi i ostatku svijeta. Još samo da se konačno počne primijenjivati i u našim krajevima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER