Nova poslovna zgrada u Düsseldorfu bit će prekrivena živicom

Ingenhoven Architects prekriva novi poslovni kompleks s osam kilometara živice

Tvrtka Ingenhoven Architects gradi novu poslovnu zgradu Kö-Bogen II u Düsseldorfu, koju će gotovo u potpunosti prekriti živicom graba u ukupnoj dužini od osam kilometara.

Novi poslovni kompleks Kö-Bogen II imat će pet katova, a gradit će se u samom središtu ovog njemačkog grada uz kazalište Düsseldorfer Schauspielhaus prema projektu tvrtke Ingenhoven Architects, objavljenom ranije ovog mjeseca.

Kada bude dovršena sljedeće godine, dva glavna pročelja zgrade u obliku trapeza bit će prekrivena živicom graba u ukupnoj dužini od osam kilometara. I sam krov nove zgrade bit će prekriven živicom čija je sadnja osmišljena u suradnji s tvrtkom za okolišno inženjerstvo Werner Sobek.

Poslovni kompleks Kö-Bogen II će biti prekiven s osam kilometara živice / Ingenhoven Architects

Kako objašnjavaju arhitekti, zgrada će izgledati kao virtualni vertikalni park čija će živica mijenjati svoj izgled i boje tijekom cijele godine. Živica se uzgaja u rasadniku još od 2016. godine i isporučit će se na gradilište s potpuno formiranim korijenjem kasnije ove godine. Prekrivanje zgrade živicom pomoći će pri hlađenju i održavanju ugodnih temperatura u cijeloj zgradi, a njome će se smanjiti i učinak gradskih toplinskih otoka te omogućiti pročišćavanje zraka u središtu Düsseldorfa.

Kompleks će imati ukupnu površinu od 41.370 četvornih metara i nalazit će se nasuprot manjoj trokutastoj zgradi u kojoj će se smjestiti restorani i trgovine. Također, na vrhu ove manje zgrade uredit će se travnjak koji će biti otvoren za javnost.

Zelenilom će se prekriti dva pročelja i krov kompleksa / Ingenhoven Architects

Arhitekti su svakako vodili računa da novi poslovni kompleks ne narušava izgled središnjeg urbanog prostora Düsseldorfa, a svojim će ga zelenilom svakako vizualno unaprijediti. Dvije nove zgrade će svojim kosim zelenim fasadama stvarati dinamičan prolaz koji otvara pogled prema kazalištu.

Prekrivanje zgrade živicom pomoći će pri hlađenju i održavanju ugodnih temperatura u cijeloj zgradi / Ingenhoven Architects

Kö-Bogen II predstavlja dio rastućeg trenda prekrivanja poslovnih i stambenih zgrada zelenilom u Europi i ostatku svijeta. Još samo da se konačno počne primijenjivati i u našim krajevima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

MVRDV gradi zelenu zgradu sa živim pročeljima i biljkama u teglama

Arhitektonska tvrtka MVRDV nedavno je predstavila nacrt za izgradnju stambene zgrade Green Villa u nizozemskom Sint-Michielsgestelu. Nova zgrada imat će zelena pročelja formirana nizom biljaka u teglama, a gradit će se na južnom rubu grada u suradnji s tvrtkom Van Boven Architecten.

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER