Bečki holding slavi 70. rođendan

Visoka kvaliteta života u glavnom gradu Austrije temelji se na ulaganjima u komunalnu infrastrukturu

Bečki holding, po uzoru na koji je prije 12 godina osnovan i zagrebački, ove godine proslavlja 70. obljetnicu postojanja. Tijekom svog postojanja Bečki je holding ostvario infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od 70 milijardi eura, odnosno milijardu eura godišnje.

Holding koji je osnovan 1949. godine postao je temeljem za iznimno visoku kvalitetu života u glavnom gradu Austrije. 1959. godine uvedeni su moderni tramvaji, 1962. ugašene posljednje plinske lampe, a plin dobiven sagorijevanjem ugljena zamijenjen je zemnim plinom. 1969. godine osnovano je gradsko toplinsko poduzeće koje trenutno opskrbljuje 380.000 bečkih kućanstava. 1978. puštena su u promet prva 3 kilometra podzemne željeznice, a 1987. rekonstruirana je poznata bečka spalionica otpada Spittelau dizajnirana prema najvišim ekološkim i arhitektonskim standardima.

Bečka spalionica Spittelau / Foto: Wien Energie

Investicije Bečkog holdinga ne prestaju do današnjeg vremena kada se sve više investira u održivost. Godine 2006. otvoreno je primjerice najveće postrojenje za proizvodnju energije iz šumske biomase, a 2012. u četvrti Donaustadt pokrenuta je i prva solarna elektrana u vlasništvu građana.

>>> Pročitajte još >>> Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

Bečki holding će u narednih pet godina investirati dodatnih četiri milijuna eura u gradsku infrastrukturu, prije svega u područja mobilnosti i energetike. Najveća težišta pri tom su proširenje mreže javnog prometa te investicije u obnovljive izvore energije. Do 2030. trebala bi biti gotova postrojenja koja će proizvoditi dodatnih 600 MW solarne energije za opskrbu 250.000 kućanstava.

70 godina nakon osnutka Bečki holding sa svojih 15.000 zaposlenika ubraja se u jedno od 25 najvećih poduzeća u Austriji, a na godišnjoj razini uprihodi 3,5 milijardi eura.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

U Beču se živi najbolje na svijetu!

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

Tijekom srpnja u Beču prometuju mirisni vlakovi

Osim što se tijekom ljetnih mjeseci neprekidno rashlađuju, vlakovi javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije odnedavno i mirišu, javlja Inozemni ured grada Beča. Ovu ideju mogao bi primijeniti i zagrebački ZET, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER