Produžena linija 14 pariške podzemne željeznice

Prva u potpunosti automatizirana linija podzemne željeznice u regiji Île-de-France

Gradske uprave imaju različite prioritete. Neke otvaraju skupe spomenike kojima ne rješavaju probleme građana, a još manje utječu na podizanje kvalitete života, dok druge – između ostalog, nastoje poboljšati javni prijevoz, povećati atraktivnost svojih predgrađa i utjecati na gospodarski rast.

U ponedjeljak 14. prosinca pariška podzemna željeznica postaje bogatija za tri nove stanice: Mairie de Saint-Ouen, Saint-Ouen i Pont-Cardinet. Četvrta, Porte de Clichy, bit će dostupna već u siječnju 2021.

Riječ je o velikom projektu produženja linije 14 pariške podzemne željeznice za novih 5,8 km, izgradnji četiri nove stanice s cjelokupnom infrastrukturom te servisnog centra za održavanje i skladištenje vlakova. Osim toga, na ovoj potpuno automatiziranoj liniji uvode se i novi vlakovi, a linija je proširena do departmana Seine-Saint-Denis, sjeverno od Pariza.

  • Nova garnitura vlakova / © RATP / Bruno Marguerite

Glavni cilj proširenja ove linije podzemne željeznice bio je rasterećenje linije 13 i to za oko 25 % prometa, čime će se znatno poboljšati kvaliteta prijevoza za 650.000 dnevnih korisnika.

Od danas će za javnost biti otvorene i tri nove stanice (Pont de Cardinet u 17. arondismanu, Saint-Ouen i Mairie de Saint-Ouen), dok će se četvrta stanica - Porte de Clichy, također u 17. arondismanu, otvoriti u siječnju 2021.

  • „Od 14. prosinca vaš će se život 'automatski' promijeniti“ / Twitter / Ignace @StDenisPleyel

Proširenjem pariške podzemne željeznice omogućuje se bolje i kvalitetnije povezivanje središta grada sa sjevernim predgrađima te općenito poboljšanje kvalitete života stanovnika sjeverozapadnog dijela regije Île-de-France – najnaseljenije francuske regije s gotovo 12 milijuna stanovnika. Očekuje se, također, podizanje gospodarske atraktivnosti ovih pariških predgrađa u kojima živi oko 96.000 stanovnika i radi 72.000 Parižana i Parižanki.

Otvorenje produžetka linije 14 planirano je točno u 16 sati uz nazočnost francuskog premijera Jeana Castexa, predsjednice regije Île-de-France, Valérie Pécresse, gradonačelnice Pariza, Anne Hidalgo i izvršne direktorice RATP-a, Catherine Guillouard.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dobre vijesti za pariške bicikliste!

Upravni odbor Île-de-France Mobilités, prefekture regije Île-de-France i Grada Pariza, Francuske željeznice (SNCF) i Grad Pariz ovog su tjedna potpisali sporazum o izgradnji sigurnih parkirališta za bicikle na 12 željezničkih postaja regionalne mreže javnog prijevoza. U samom Parizu u planu je još 3.850 parkirališnih mjesta, uključujući više od 2.500 njih prije početka Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Produžena linija 4 pariške podzemne željeznice

Vlakovi su na novoj dionici „ljubičaste“ linije 4 - od stanice Mairie de Montrouge do Bagneux - Lucie Aubrac, tijekom prosinca 2021. vozili bez putnika. Bila je to završna faza testiranja vožnje prije današnjeg službenog otvaranja točno u 12 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER