U Kolanu na Pagu prvi besplatno dijele spremnike za odvajanje otpada

Niste jedini, a nije ni besplatno

Općina Kolan se na svojoj Facebook stranici pohvalila kako će „svojim stalnim stanovnicima BESPLATNO podijeliti kante za odvajanje otpada“ te kako je „JEDINA lokalna samouprava koja je to napravila.“

Napore koje jedinice lokalne samouprave ulažu u povećanje količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada svakako treba pohvaliti. Pojedini hrvatski gradovi i općine su u tome uspješni, primjerice grad Prelog u Međimurskoj županiji u kojem se trenutno odvojeno prikuplja 63 % otpada, čime je daleko iznad 50 % - cilja koji gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine. Međutim, većina hrvatskih gradova i općina odvojeno prikuplja tek oko 20 % svog komunalnog otpada i već duže ne bilježi značajniji napredak.

Prema HAOP-ovom Izvještaju o komunalnom otpadu za 2017. godinu, u Općini Kolan (791 stanovnik prema popisu iz 2011.) je iz komunalnog otpada te godine ukupno odvojeno 10 tona papira, 1 tona metala i 30 tona glomaznog otpada. Kako se za Općinu Kolan ne navode podaci o odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada u reciklažnim dvorištima, zaključujemo da ga na području te općine nije ni bilo, dok je za usporedbu u susjednom Gradu Pagu iste godine tako prikupljeno 5,99 tona papira, 8,16 tona plastike i 5,4 tona metala.

„U cilju povećanja postotka količine odvojenog otpada Općina Kolan svojim će stalnim stanovnicima BESPLATNO podijeliti kante za odvajanje otpada. Općina Kolan JEDINA je lokalna samouprava koja je to napravila. Odvajajmo, reciklirajmo i živimo zeleno!“, stoji u objavi Općine Kolan na Facebooku.

Foto: Općina Kolan / Facebook

No, čini se kako ova objava nije izazvala pretjerano oduševljenje lokalnog stanovništva, a još manje „vikendaša“ – vlasnika kuća za odmor koji komunalnu naknadu plaćaju bez obzira na sezonski boravak te smatraju da imaju jednako pravo na spremnike koje Općina Kolan dijeli „stalnim stanovnicima“.

S druge strane, vjerujete li doista da lokalna samouprava ikada nešto „besplatno“ dijeli? Općina Kolan, kao ni ostale jedinice lokalne samouprave, svojim stanovnicima nije podijelila ništa što oni sami nisu već platili. Nedavno smo objavili vijest o podjeli „besplatnih“ žutih vrećica za odlaganje plastične i metalne ambalaže u Zagrebu koje će građanke i građani glavnog hrvatskog grada itekako platiti s najavljenim poskupljenjem usluge odvoza otpada.

Općina Kolan tako nije ni „jedina“ lokalna samouprava koja svoje građane želi uvjeriti kako im je nešto besplatno podijelila, iako su s objavom imali nesumnjivo dobru namjeru. Vjerujemo kako će s podijeljenim spremnicima ova općina utjecati na povećanje količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, no problem otpada time još uvijek neće biti riješen – taj otpad treba i zbrinuti.

U svakom slučaju, malo više odgovornosti i skromnosti djelatnicima lokalnih samouprava ne bi bilo na odmet. Dakle, ne samo da nam vi ništa „besplatno“ ne dijelite, već mi pokrivamo i troškove vaših plaća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

315.037.031,77 kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada potpisan je u četvrtak 14. veljače 2019. godine između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u svojstvu Posredničkog tijela razine 1, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojstvu korisnika bespovratnih EU sredstava.

Supetar ne želi primati smeće cijelog otoka Brača

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija „Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču na supetarski gradski deponij „Kupinovica”.

Za odlaganje otpada u krivoj kanti i do 5000 kuna kazne

Gradovi i općine imaju još par dana za odluku kako će organizirati građane da odvajaju svoj otpad. Tko neće odvajati otpad ni nakon dvogodišnjeg pripremnog razdoblja prijeti mu kazna od 50 do 5.000 kuna. Nikome još nije posve jasno koliki će biti novi računi, a svaki grad ima i svoj način odvajanja, pišu 24 sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER