315.037.031,77 kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada

Cilj ovih ulaganja je osiguranje potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada potpisan je u četvrtak 14. veljače 2019. godine između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u svojstvu Posredničkog tijela razine 1, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojstvu korisnika bespovratnih EU sredstava.

Ugovor vrijedan 315.037.031,77 kuna potpisali su ministar zaštite okoliša  i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i Andrea Bartolić ispred korisnika sredstava.

Temeljem potpisanog Ugovora Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio je postupak javne nabave za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Naime Ministarstvo je objavilo ograničeni Poziv na dostavu projektnog prijedloga za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao jedini prihvatljivi prijavitelj, u cilju pripreme projektnog prijedloga, objavio je Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika.

Interes za nabavu spremnika iskazalo je 407 gradova i općina koji su pokazali potrebu za 1.230.695 spremnika, a riječ je o spremnicima za otpadni papir, staklo, plastike i biootpad.

Na temelju objedinjenih podataka Fond se prijavio na ograničeni Poziv Ministarstva te je donesena Odluka o financiranju sukladno kojoj su Fondu odobrena sredstva za sufinanciranje troškova projekta Nabave spremnika u maksimalnom iznosu od 315.037.031,77 kuna (s PDV-om).

Navedeni iznos čini 85 % troškova nabave 1.230.695 spremnika i usluga promidžbe i vidljivosti. Preostalih 15 % troškova nabave spremnika osigurat će jedinice lokalne samouprave dok će Fond osigurati preostalih 15 % troškova promidžbe i vidljivosti.

Cilj ovih ulaganja je osigurati potrebnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Welcome Spring Festival - prvi zagrebački festival bez jednokratne plastike

Od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine Trg J. J. Strossmayera postaje proljetna oaza i interaktivna učionica u kojoj će posjetitelji kroz zabavne, edukativne i kulturne sadržaje učiti o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi gospodarenja otpadom. Ovim Festivalom želi se pokrenuti kultura gospodarenja otpadom i pokazati kako je moguće biti kreativan, dobro se zabaviti te jesti i piti uz stvaranje minimalne količine otpada!

Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Prema ranijoj najavi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada objaviti u roku do 30 dana od dana najave na internetskoj stranici Fonda, odnosno do 1. ožujka 2018. godine.

Za odlaganje otpada u krivoj kanti i do 5000 kuna kazne

Gradovi i općine imaju još par dana za odluku kako će organizirati građane da odvajaju svoj otpad. Tko neće odvajati otpad ni nakon dvogodišnjeg pripremnog razdoblja prijeti mu kazna od 50 do 5.000 kuna. Nikome još nije posve jasno koliki će biti novi računi, a svaki grad ima i svoj način odvajanja, pišu 24 sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER