U Zagrebu krenula podjela žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu

Zagrepčanke i Zagrepčani mjesečno će raspolagati s dvije vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže

Otpadna plastična i metalna ambalaža mogle su se na području grada Zagreba dosad odvojeno odlagati u prepoznatljivim žutim spremnicima koji se nalaze na javnim površinama i reciklažnim dvorištima, no također i oko njih jer su najčešće prepuni. Od jučer se vlasnicima obiteljskih kuća nudi i mogućnost odvajanja navedenog otpada u žutim vrećicama koje će se odvoziti dva puta mjesečno, a dijelit će ih poštari.

S ciljem poboljšanja javne usluge, kako navodi zagrebačka Čistoća, pored navedenih žutih spremnika sada se građanima nudi i mogućnost odvajanja plastične i metalne ambalaže u posebne žute vrećice, koje su se od jučer počele dijeliti građanima Zagreba.

Žute vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže najprije će dobiti građani koji stanuju u obiteljskim kućama, a pakete vrećica od jučer dijele djelatnici Hrvatske pošte. U svakom paketu nalazi se 13 „besplatnih“ vrećica volumena 60 litara i namijenjene su za predstojeće polugodišnje razdoblje. Građani će tako na raspolaganju imati dvije vrećice mjesečno.

U Čistoći tvrde kako se na ovaj način potiče odgovoran pristup prema odvajanju plastične i metalne ambalaže uz razvijanje zdravih ekoloških navika, smanjenje količina otpada na odlagalištu i emisija stakleničkih plinova. Svima ili barem većem broju građana već je poznato da plastični otpad štetno utječe na okoliš uslijed dugotrajne razgradnje te ga je stoga izrazito važno odvojeno skupiti i na održiv način zbrinuti, no u priopćenju zagrebačke Čistoće se ipak ne objašnjava kojim će se točno mjerama postići smanjenje emisija stakleničkih plinova ili količina otpada na odlagalištu, a još manje hoće li se zagrebačke ulice i dalje gušiti u otpadu.

Nakon podjele vrećica vlasnicima obiteljskih kuća, započet će i njihova podjela stanarima u višestambenim objektima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Žute vrećice previđene su za odlaganje sljedećih vrsta otpada:

 • boce od jestivog ulja, octa, destilirane voze, sredstava za čišćenje i pranje (bez oznake opasnog otpada), kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i sl.,
 • boca za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, slamke,
 • boce čaše i posude od jogurta, sira i sl.,
 • vrećice od slatkiša, slanih grickalica, od zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina,
 • podloške za prehrambene proizvode, zaštitnu plastičnu ambalažu ili foliju, kutije od CD-a i DVD-a,
 • konzerve od hrane i limenke od pića,
 • višeslojnu (tetrapak) ambalažu.

U ove vrećice ne smiju se odlagati:

 • tapete, stiropor, spuže, laminat, kablove (strujni i mrežni),
 • četkice za zube, kišobrane, upaljače, CD, DVD, plastične nosiljke,
 • boce i limenke pod tlakom,
 • plastiku opasnog otpada, poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.    

Građani su dužni koristiti javnu uslugu i odložiti žutu vrećicu na mjesto primopredaje otpada - uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad i to u vrijeme pružanja usluge odvoza. Ovako prikupljena plastična i metalna ambalaža odvozit će se dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti, a odvoz započinje dana 1. svibnja 2019. godine prema sljedećem rasporedu:

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na navedeni dan odvoza je između 14.00 i 22.00 sata, odnosno od 21.30 do 5.30 sati u užem centru Zagreba. Informacija Raspored odvoza – vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu iz kućanstava posebno je istaknuta na naslovnici internetske stranice www.cistoca.hr.

Ukoliko vam poštar nije uspio uručiti paket žutih vrećica, sljedeća će dostava uslijediti za dva tjedna, a ako ih ni tada ne dobijete bit ćete obaviješteni o mogućnosti njihovog preuzimanja u poštanskom uredu.

Svoje upite i reklamacije vezane uz distribuciju pošiljaka, građani mogu uputiti Službi za korisnike Hrvatske pošte, na brojeve telefona: 072 304 303 i 091/4842442 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 21.00 sat, te subotom od 8.00 do 16.00 sati. Dodatne informacije mogu se dobiti i upitom na mail adresu: podrska.hpe@posta.hr i info@posta.hr.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER