Za pretrpane kontejnere u Zagrebu krivi su – građani

U očekivanju poskupljenja odvoza otpada Zagreb će vjerojatno i dalje biti zatrpan smećem

Zašto je Zagreb (ponovno) zatrpan smećem, pogotovo odvojenim plastičnim otpadom? Trebamo li veće spremnike ili češći odvoz smeća? Odvoz će poskupjeti, ali možemo li očekivati pravedniju naplatu? O svemu tome govorila je Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u emisiji Radio Sljemena „Gradska posla“.

„U većem dijelu Zagreba idilična slika grada“

Dok građanke i građani Zagreba očekuju najavljeno poskupljenje odvoza otpada, kontejneri su danima pretrpani plastičnom ambalažom. O aktualnoj problematici s otpadom, posebice o zastoju s odvozom plastične ambalaže, te o najavljenom poskupljenju usluge odvoza smeća, u emisiji „Gradska posla” govorila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Na pitanje zašto je ponovno došlo do zastoja u odvozu plastičnog otpada, pročelnica Jozić je istaknula kako su za to najvećim dijelom krivi upravo građani.

 

>>> Pročitajte još >>> Odvajamo li otpad uzalud?

 

„U kontejnerima je svega više nego plastike”

„Ako ne budemo pravilno odvajali otpad, nikada nećemo postići ciljeve zadane direktivama“, izjavila je Mirka Jozić. „Ovo je apel na naše korisnike i sve nas da pravilno odvajamo otpad i da u spremnike za plastiku stavimo samo plastiku, jer nakon sortiranja ovoga što mi odvezemo pod imenom plastika, dobije se svega 30 posto plastike i 70 posto miješanog komunalnog otpada.“

Posljedično, tvrdi Jozić, dobijemo pretrpane kontejnere i ugovore koji su se iskoristili puno prije predviđenog vremena zbog 70-postotnog udjela miješanog komunalnog otpada u kontejnerima za plastiku.

Cijeli razgovor s Mirkom Jozić i odgovore na pitanja slušatelja možete poslušati na ovoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb zatrpan smećem, a pročelnica najavljuje kazne za građane

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, izjavila je u Dnevniku Nove TV pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER