Za pretrpane kontejnere u Zagrebu krivi su – građani

U očekivanju poskupljenja odvoza otpada Zagreb će vjerojatno i dalje biti zatrpan smećem

Zašto je Zagreb (ponovno) zatrpan smećem, pogotovo odvojenim plastičnim otpadom? Trebamo li veće spremnike ili češći odvoz smeća? Odvoz će poskupjeti, ali možemo li očekivati pravedniju naplatu? O svemu tome govorila je Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u emisiji Radio Sljemena „Gradska posla“.

„U većem dijelu Zagreba idilična slika grada“

Dok građanke i građani Zagreba očekuju najavljeno poskupljenje odvoza otpada, kontejneri su danima pretrpani plastičnom ambalažom. O aktualnoj problematici s otpadom, posebice o zastoju s odvozom plastične ambalaže, te o najavljenom poskupljenju usluge odvoza smeća, u emisiji „Gradska posla” govorila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Na pitanje zašto je ponovno došlo do zastoja u odvozu plastičnog otpada, pročelnica Jozić je istaknula kako su za to najvećim dijelom krivi upravo građani.

 

>>> Pročitajte još >>> Odvajamo li otpad uzalud?

 

„U kontejnerima je svega više nego plastike”

„Ako ne budemo pravilno odvajali otpad, nikada nećemo postići ciljeve zadane direktivama“, izjavila je Mirka Jozić. „Ovo je apel na naše korisnike i sve nas da pravilno odvajamo otpad i da u spremnike za plastiku stavimo samo plastiku, jer nakon sortiranja ovoga što mi odvezemo pod imenom plastika, dobije se svega 30 posto plastike i 70 posto miješanog komunalnog otpada.“

Posljedično, tvrdi Jozić, dobijemo pretrpane kontejnere i ugovore koji su se iskoristili puno prije predviđenog vremena zbog 70-postotnog udjela miješanog komunalnog otpada u kontejnerima za plastiku.

Cijeli razgovor s Mirkom Jozić i odgovore na pitanja slušatelja možete poslušati na ovoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

Prijeti li Zagrepčanima drastično poskupljenje odvoza smeća?

Iz Zagrebačkog holdinga priopćili su u četvrtak kako su netočne informacije da bi u Zagrebu od travnja mogla dvostruko poskupjeti cijena odvoza miješanog komunalnog otpada te kako u ovom trenutku još uvijek ne mogu govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi.

5 do 12: Zagrepčani i Zagrepčanke protiv poskupljenja i gušenja u smeću

Zelena akcija poziva građane i građanke Zagreba na okupljanje u srijedu, dana 30. siječnja 2019. godine, u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1), kako bi u što većem broju zahtijevali promjene u katastrofalnom sustavu gospodarenja otpadom.

Poruka Bandiću: Zahtijevamo bolju uslugu, a ne poskupljenje računa!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), zajedno s građanima i građankama, zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Traže uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada te poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER