Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

„Penali su zabavni na tekmama, ne na našim računima!"

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili danas na performansu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Simbolično su prikazali lik i djelo Milana Bandića kako u maniri vrhunskog nogometaša (s brojem 19 koji označava 19 godina neuspješnog vođenja Grada) zabija penale loptom od smeća u grb Grada Zagreba. Jedino što su penali na utakmicama zabavni, dok građanima i građankama zasigurno neće biti kada im stignu na naplatu.

„Gradonačelnik Bandić više od 19 godina nije sposoban uspostaviti kvalitetan sustav gospodarenja otpadom kakav imaju brojni gradovi veći od Zagreba. Stoga Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Foto: Zelena akcija

Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj 50 % do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno. „Jasno je da se odluke u Zagrebu ne donose strateški promišljeno, već sporadično, bez potrebnog učinka i u funkciji stvaranja privida da se nešto poboljšava, a pomaci su gotovo nevidljivi. Takva nebriga uskoro dolazi na naplatu, nažalost kroz povećane mjesečne račune”, dodao je Košak.

Nakon što je početkom godine u javnost procurio prijedlog Holdinga da mjesečne račune poveća 2-3 puta, zbog navodnog poboljšanja usluge, što je očito u funkciji zavaravanja javnosti, nekoliko stotina građana i građanki je dopisima od gradonačelnika zahtijevalo poboljšanje usluge i odustajanje od poskupljenja.

„Od najavljenog, ničim opravdanog, poskupljenja se nije odustalo, već se nastavilo pripremati za jesen. Osim toga, izgledno je i poskupljenje zbog plaćanja penala Europskoj uniji, što oslikava razinu brige gradonačelnika za javni interes”, istaknuo je Košak.

Marko Košak / Foto: Zelena akcija

Problemi u gospodarenju otpadom u posljednje se vrijeme najbolje ogledaju u prikupljanju biootpada i plastike. Nakon silnih obećanja da će sustav odvojenog prikupljanja zaživjeti do prošlog ljeta, tek malobrojni građani i građanke dobili su spremnike za biootpad i vreće za plastiku. A  ubrzo su se pokazale i sve mane loše isplaniranog sustava. Plastika koju građani marljivo odvajaju, tjednima je stajala pred kućama, a dodatni je problem što grad na njoj mjesečno ostvaruje gubitke, umjesto da zarađuje. Biootpad se ne obrađuje u gradskim kompostanama, već se skupo plaća privatnim oporabiteljima te se sklapaju šerifovski dogovori o prevoženju u Novsku, čiji su građani i građanke sada primorani izaći na lokalni referendum.

„Sustav u Zagrebu pun je rupa koje će krpati građani i građanke plaćanjem povećanih mjesečnih računa. Gradonačelniku očito nije dovoljno što građane i građanke ionako već godinama pljačka kroz nepravedne račune jer ne plaćaju koliko smeća proizvedu”, pojasnio je Košak.

Foto: Zelena akcija

Zagreb hitno treba izmjenu svih odluka i planova vezanih za gospodarenje otpadom te promjenu sustava prema individuzaliziranom i kontroliranom sustavu odvojenog prikupljanja na kućnom pragu te pravednoj naplati po količini. Potrebno je hitno izgraditi i lokalnu infrastrukturu poput sortirnica, centara za ponovnu uporabu i zatvorenih kompostana te odustati od skupog megacentra za smeće u Resniku koji bi bio još jedan veliki promašaj te uteg za okoliš i društvo (poput centara Marišćina i Kaštijun).

„Ostalo je malo vremena za ispunjenje ciljeva i izbjegavanje drastičnih poskupljenja zbog plaćanja penala te se moraju hitno provesti temeljite promjene sustava. U suprotnom će se dogoditi  ono na što godinama upozoravamo – ogromne okolišne, društvene i financijske štete, koje su već započele”, zaključio je Košak.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

5 do 12: Zagrepčani i Zagrepčanke protiv poskupljenja i gušenja u smeću

Zelena akcija poziva građane i građanke Zagreba na okupljanje u srijedu, dana 30. siječnja 2019. godine, u 11:55 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1), kako bi u što većem broju zahtijevali promjene u katastrofalnom sustavu gospodarenja otpadom.

Poruka Bandiću: Zahtijevamo bolju uslugu, a ne poskupljenje računa!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), zajedno s građanima i građankama, zahtijevaju od gradonačelnika Bandića da ne prihvati cjenik kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Traže uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada te poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.

Za pretrpane kontejnere u Zagrebu krivi su – građani

Zašto je Zagreb (ponovno) zatrpan smećem, pogotovo odvojenim plastičnim otpadom? Trebamo li veće spremnike ili češći odvoz smeća? Odvoz će poskupjeti, ali možemo li očekivati pravedniju naplatu? O svemu tome govorila je Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u emisiji Radio Sljemena „Gradska posla“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER