Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

„Penali su zabavni na tekmama, ne na našim računima!"

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili danas na performansu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Simbolično su prikazali lik i djelo Milana Bandića kako u maniri vrhunskog nogometaša (s brojem 19 koji označava 19 godina neuspješnog vođenja Grada) zabija penale loptom od smeća u grb Grada Zagreba. Jedino što su penali na utakmicama zabavni, dok građanima i građankama zasigurno neće biti kada im stignu na naplatu.

„Gradonačelnik Bandić više od 19 godina nije sposoban uspostaviti kvalitetan sustav gospodarenja otpadom kakav imaju brojni gradovi veći od Zagreba. Stoga Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Foto: Zelena akcija

Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj 50 % do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno. „Jasno je da se odluke u Zagrebu ne donose strateški promišljeno, već sporadično, bez potrebnog učinka i u funkciji stvaranja privida da se nešto poboljšava, a pomaci su gotovo nevidljivi. Takva nebriga uskoro dolazi na naplatu, nažalost kroz povećane mjesečne račune”, dodao je Košak.

Nakon što je početkom godine u javnost procurio prijedlog Holdinga da mjesečne račune poveća 2-3 puta, zbog navodnog poboljšanja usluge, što je očito u funkciji zavaravanja javnosti, nekoliko stotina građana i građanki je dopisima od gradonačelnika zahtijevalo poboljšanje usluge i odustajanje od poskupljenja.

„Od najavljenog, ničim opravdanog, poskupljenja se nije odustalo, već se nastavilo pripremati za jesen. Osim toga, izgledno je i poskupljenje zbog plaćanja penala Europskoj uniji, što oslikava razinu brige gradonačelnika za javni interes”, istaknuo je Košak.

Marko Košak / Foto: Zelena akcija

Problemi u gospodarenju otpadom u posljednje se vrijeme najbolje ogledaju u prikupljanju biootpada i plastike. Nakon silnih obećanja da će sustav odvojenog prikupljanja zaživjeti do prošlog ljeta, tek malobrojni građani i građanke dobili su spremnike za biootpad i vreće za plastiku. A  ubrzo su se pokazale i sve mane loše isplaniranog sustava. Plastika koju građani marljivo odvajaju, tjednima je stajala pred kućama, a dodatni je problem što grad na njoj mjesečno ostvaruje gubitke, umjesto da zarađuje. Biootpad se ne obrađuje u gradskim kompostanama, već se skupo plaća privatnim oporabiteljima te se sklapaju šerifovski dogovori o prevoženju u Novsku, čiji su građani i građanke sada primorani izaći na lokalni referendum.

„Sustav u Zagrebu pun je rupa koje će krpati građani i građanke plaćanjem povećanih mjesečnih računa. Gradonačelniku očito nije dovoljno što građane i građanke ionako već godinama pljačka kroz nepravedne račune jer ne plaćaju koliko smeća proizvedu”, pojasnio je Košak.

Foto: Zelena akcija

Zagreb hitno treba izmjenu svih odluka i planova vezanih za gospodarenje otpadom te promjenu sustava prema individuzaliziranom i kontroliranom sustavu odvojenog prikupljanja na kućnom pragu te pravednoj naplati po količini. Potrebno je hitno izgraditi i lokalnu infrastrukturu poput sortirnica, centara za ponovnu uporabu i zatvorenih kompostana te odustati od skupog megacentra za smeće u Resniku koji bi bio još jedan veliki promašaj te uteg za okoliš i društvo (poput centara Marišćina i Kaštijun).

„Ostalo je malo vremena za ispunjenje ciljeva i izbjegavanje drastičnih poskupljenja zbog plaćanja penala te se moraju hitno provesti temeljite promjene sustava. U suprotnom će se dogoditi  ono na što godinama upozoravamo – ogromne okolišne, društvene i financijske štete, koje su već započele”, zaključio je Košak.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

Bandić prazni džepove građana i građanki! Dođite na prosvjed 3.12.!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) pozivaju građane i građanke da se dolaskom na prosvjed 3. prosinca usprotive planiranom drastičnom poskupljenju računa za odvoz otpada i nefunkcionalnom sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER