Odvajamo li otpad uzalud?

Snimljeno kako se u isti kamion prazni kontejner za miješani otpad i onaj za papir

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

U zagrebačkom Španskom netko je od stanara snimio odvoz otpada, pri čemu su radnici Čistoće kontejner s papirom istresli u isti kamion kao i kontejner s miješanim otpadom. Snimljene fotografije daju nam za pravo da se još jednom zapitamo: odvajaju li Zagrepčani i Zagrepčanke otpad uzalud, odnosno odlaže li Čistoća sav odvojeni otpad na isto mjesto?

Ovo pitanje dana 2. travnja ove godine postavio je i Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini iz stranke Naprijed Hrvatska!, koji je objavio snimku na kojoj je također vidljivo kako se različite vrste otpada iz podzemnog spremnika u Kranjčevićovoj ulici u Zagrebu odlažu u isti kamion. U Zagrebačkom holdingu tada su na konferenciji za novinare izjavili da radnici nisu pogriješili, odnosno da su pod zemljom kontejneri različite boje, a na nadzemnim konzolama jasno stoji oznaka da se u oba ubacuje plastika/metal, a ne papir, pa tako ipak nije došlo do miješanja razvrstanog otpada.

Renato Petek – Facebook: „Evo kako funkcionira sustav odvojenog prikupljanja sortiranog otpada iz podzemnih spremnika u Zagrebu. Brižni građani razdvajaju otpad, odlažu u postavljene spremnike, a oni sve odvoze kao da je to smeće, iz žute ili plave kante, u istom kamionu. A možda ga voze i na isto mjesto, smetlište Jakuševec?“ / Screenshot Facebook

Situaciju je komentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: „Drugo im nije ništa preostalo nego da lažu i podvaljuju, to im je sastavni dio posla. Ja bih na njihovom mjestu bio konstruktivan, ukazivao na greške koje čini gradonačelnik, jer nije Bog ni svetac, a ono što je dobro bih pohvalio i afirmirao, a ne insinuirao i lagao. Nismo mi bedasti da najprije molimo ljude da odvajaju otpad pa da sve skupa trpamo u isti kamion”.

Petek je potom 4. travnja na Facebooku objavio novi status u kojem je gradsku upravu upitao koje tvrtke imaju ugovor s Čistoćom / Zagrebačkim holdingom oko zbrinjavanja otpadne plastike, koliko takvog otpada ima, koja je vrijednost sklopljenog posla te zašto se prikupljanje otpadne plastike obavlja kamionima gradske Čistoće. „Ako ću zbog videa i upita gdje završava otpad završiti na sudu, kako prijete iz Zagrebačkog holdinga, nemam s tim problem. Možda tamo dobijemo odgovore na pitanja o zbrinjavanju otpada, ako već ne može biti drugačije“, napisao je tada Petek.

Na fotografijama iz Facebook grupe „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion pazne kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom. Hoće li se Zagrebački holding i gradonačelnik Bandić oglasiti i ovog puta?

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER