Odvajamo li otpad uzalud?

Snimljeno kako se u isti kamion prazni kontejner za miješani otpad i onaj za papir

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

U zagrebačkom Španskom netko je od stanara snimio odvoz otpada, pri čemu su radnici Čistoće kontejner s papirom istresli u isti kamion kao i kontejner s miješanim otpadom. Snimljene fotografije daju nam za pravo da se još jednom zapitamo: odvajaju li Zagrepčani i Zagrepčanke otpad uzalud, odnosno odlaže li Čistoća sav odvojeni otpad na isto mjesto?

Ovo pitanje dana 2. travnja ove godine postavio je i Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini iz stranke Naprijed Hrvatska!, koji je objavio snimku na kojoj je također vidljivo kako se različite vrste otpada iz podzemnog spremnika u Kranjčevićovoj ulici u Zagrebu odlažu u isti kamion. U Zagrebačkom holdingu tada su na konferenciji za novinare izjavili da radnici nisu pogriješili, odnosno da su pod zemljom kontejneri različite boje, a na nadzemnim konzolama jasno stoji oznaka da se u oba ubacuje plastika/metal, a ne papir, pa tako ipak nije došlo do miješanja razvrstanog otpada.

Renato Petek – Facebook: „Evo kako funkcionira sustav odvojenog prikupljanja sortiranog otpada iz podzemnih spremnika u Zagrebu. Brižni građani razdvajaju otpad, odlažu u postavljene spremnike, a oni sve odvoze kao da je to smeće, iz žute ili plave kante, u istom kamionu. A možda ga voze i na isto mjesto, smetlište Jakuševec?“ / Screenshot Facebook

Situaciju je komentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: „Drugo im nije ništa preostalo nego da lažu i podvaljuju, to im je sastavni dio posla. Ja bih na njihovom mjestu bio konstruktivan, ukazivao na greške koje čini gradonačelnik, jer nije Bog ni svetac, a ono što je dobro bih pohvalio i afirmirao, a ne insinuirao i lagao. Nismo mi bedasti da najprije molimo ljude da odvajaju otpad pa da sve skupa trpamo u isti kamion”.

Petek je potom 4. travnja na Facebooku objavio novi status u kojem je gradsku upravu upitao koje tvrtke imaju ugovor s Čistoćom / Zagrebačkim holdingom oko zbrinjavanja otpadne plastike, koliko takvog otpada ima, koja je vrijednost sklopljenog posla te zašto se prikupljanje otpadne plastike obavlja kamionima gradske Čistoće. „Ako ću zbog videa i upita gdje završava otpad završiti na sudu, kako prijete iz Zagrebačkog holdinga, nemam s tim problem. Možda tamo dobijemo odgovore na pitanja o zbrinjavanju otpada, ako već ne može biti drugačije“, napisao je tada Petek.

Na fotografijama iz Facebook grupe „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion pazne kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom. Hoće li se Zagrebački holding i gradonačelnik Bandić oglasiti i ovog puta?

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Nabavka vozila za odvojeno prikupljanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poziva sve davatelje javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom da dostave podatke o planiranim nabavkama vozila

U Samoboru se otpad odvaja i u šetnji gradom

S ciljem poticanja građana Samobora na odvajanje otpada i u šetnji gradom, na deset lokacija javnih površina postavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Objavljen Javni poziv JLS-ovima za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz OPKK lokalnim jedinicama osiguralo 85 posto EU sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Radi pojednostavljenja i brže realizacije postupka, Fond će, sukladno iskazu interesa gradova i općina, provesti postupak javne nabave i distribucije spremnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER